top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

BIOFIT



Το έργο BIOFIT είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στη μετασκευή βιομηχανιών με χρήση βιοενέργειας. Στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ – ΙΔΕΠ). Η υλοποίηση του προγράμματος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα έχει συνολική διάρκεια τριών χρόνων. Συνολικά δεκατέσσερις εταίροι οκτώ Ευρωπαϊκών χωρών απαρτίζουν την κοινοπραξία του BIOFIT μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.


Τη σπουδαιότητα του έργου φανερώνει το ποσοστό που καταλαμβάνει η βιοενέργεια στον όγκο της συνολικά παρεχόμενης ανανεώσιμης ενέργειας στις χώρες της ΕΕ, το οποίο ανέρχεται στο 60%. Τα οφέλη της ανάπτυξης τεχνολογιών παραγωγής βιοενέργειας είναι εμφανή σε πολλούς τομείς, όπως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων. Η μετασκευή, που σημαίνει αντικατάσταση ενός τμήματος εξοπλισμού υπάρχουσας εγκατάστασης από εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής, μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη εφαρμογή και την ταχύτερη ανάπτυξη τέτοιου είδους τεχνολογιών. Θεωρείται μία από τις ταχύτερες μεθόδους αύξησης του ποσοστού ανανεώσιμης ενέργειας καθιστώντας πιο βιώσιμη την ήδη υπάρχουσα παραγωγή ενέργειας στις βιομηχανίες της Ευρώπης. Μέσω των μετασκευών επιτυγχάνονται χαμηλά κόστη επένδυσης, μικρότεροι χρόνοι κατασκευής, ταχύτερη εγκατάσταση και μείωση του επενδυτικού ρίσκου.



Σκοπός του έργου κατά την τριετή υλοποίησή του είναι να προταθούν αλλά και να καθιερωθούν τεχνολογικές λύσεις για βιοενεργειακές μετασκευές στους εξής τομείς της βιομηχανίας: βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς, επεξεργασίας χαρτοπολτού και χαρτιού, διυλιστήρια ορυκτών καυσίμων και μονάδες παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και συνδυασμένης παραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, μέσω του έργου αυτού επιδιώκεται να επισημανθούν οι υπάρχουσες μετασκευές της βιομηχανίας και να αναπτυχθούν δέκα μελέτες των περιπτώσεων αυτών σε συνεργασία με βιομηχανικούς εταίρους, με την ταυτόχρονη συμμετοχή του ευρύτερου βιομηχανικού τομέα υποστηρίζοντας το έργο μέσα από πέντε ενεργές ομάδες εργασίας.


Η διαμόρφωση του νομικού, θεσμικού και πολιτικού πλαισίου σύμφωνα με το οποίο θα εφαρμόζεται η εκάστοτε μετασκευή, καθώς και αξιολόγηση του υπάρχοντος πλαισίου είναι ευθύνη του ΙΔΕΠ στο έργο. Τέλος, στις αρμοδιότητες του ΙΔΕΠ καταλογίζονται και οι αξιολογήσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων όλων των εξεταζόμενων περιπτώσεων του έργου, με στόχο τον προσδιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε περίπτωση.


bottom of page