Ομάδα Συντονισμού

Ο Χρήστος Καλαντζής, Συντονιστής Ομάδας του envinow.gr, είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στην Έδρα UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία του ΕΜΠ, όπου ασκεί ερευνητική και μελετητική δραστηριότητα σε θέματα κυκλικής οικονομίας, ανοιχτής καινοτομίας και οικονομικών περιβάλλοντος. Είναι Διπλωματούχος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ με εμβάθυνση μεταπτυχιακού επιπέδου στην Τοπογραφία, στην Συγκοινωνιακή Τεχνική και στον Αστικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά, εθελοντικά και ερευνητικά με θέματα περιβάλλοντος. Πιστεύει πως ο κάθε μηχανικός πρέπει να επικεντρώνεται στον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό με κύριο γνώμονα την αειφορία.

O Νίκος Γκολιόπουλος, Ιδρυτής του envinow.gr, είναι Υπ. Διδάκτορας στο Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ και Πολιτικός Μηχανικός (MEng, MSc) σε πλήθος περιβαλλοντικών έργων. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις και τον Σεπτέμβριο του 2019 συμμετείχε στο UN Climate Action Summit στη Νέα Υόρκη. Προβληματίζεται από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και της ενέργειας με αποκλειστικό στόχο το κέρδος και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη ενός συστήματος κυκλικής οικονομίας για την ορθολογικότερη αντιμετώπιση πολλών περιβαλλοντικών προβλημάτων με στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων.

Ο Γεώργιος Μανώλης, Ιδρυτικό Μέλος του envinow.gr, είναι προπτυχιακός φοιτητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, στον τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Ερευνητικά έχει ασχοληθεί με τη διαχείριση φυσικών καταστροφών και τη βιώσιμη διαχείριση των καλλιεργειών. Κάποια από τα αγαπημένα του θέματα στην αρθρογραφία είναι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η βιώσιμη οικονομία.
Ομάδα Συγγραφής Περιεχομένου

Η Κέλλυ Μυλωνά είναι πτυχιούχος Χημικός του Πανεπιστημίου Πατρών και φοιτήτρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Χημεία με ειδίκευση στη Χημεία και Τεχνολογία Υλικών με εφαρμογές στη Βιομηχανία, την Ενέργεια και το Περιβάλλον. Η ερευνητική της εμπειρία επικεντρώνεται στην πράσινη Χημεία, τη διαχείριση αποβλήτων και την εφαρμογή χημικών τεχνολογιών για την προστασία του περιβάλλοντος. Πιστεύει στη δύναμη της Χημείας να αντιμετωπίζει περιβαλλοντικές προκλήσεις και να διαμορφώνει ένα βιώσιμο μέλλον, συνδυάζοντας επιστήμη, καινοτομία και περιβαλλοντική συνείδηση. Στόχος της είναι να συμβάλει ενεργά στη διασύνδεση της Χημείας με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κυκλική οικονομία.

Η Ευσταθία Κουρουνιώτη είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης με Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική και Υγειονομική Μηχανική και ειδικότερα σε Προηγμένες Τεχνολογίες Οξείδωσης καθώς και Τεχνικών Μικροεκχύλισης για την ανίχνευση και παρακολούθηση μικρορύπων στο Περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την εφαρμογή Ευρωπαϊκού και Εθνικού Νομοθετικού Πλαισίου στα πλαίσια υλοποίησης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για Τεχνικά Έργα κυρίως Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Κατερίνα Τσοπάνογλου είναι Διπλωματούχος Γεωπόνος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος με τίτλο “Καινοτόμες εφαρμογές στην Αειφορική Γεωργία, στη Βελτίωση Φυτών και στην Αγρομετεωρολογία”. Τα τελευταία χρόνια, ασχολείται ερευνητικά αλλά και επαγγελματικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η αειφορική διαχείριση εδάφους, η κυκλική οικονομία, το αποτύπωμα άνθρακα και η βιωσιμότητα. Αγαπάει βαθιά την γραφή και το περιβάλλον. Πιστεύει πολύ, πως η βιωσιμότητα και η αειφορία, είναι κάτι παραπάνω από στόχοι και επιτακτική ανάγκη, είναι τρόπος ζωής.

Ο Σπύρος Καούρης είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών, με ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Μηχανική, ενώ oλοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα "Ενεργειακά και Περιβαλλοντικά Έργα" του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Έχει εργαστεί σε έργα που αφορούν την κυκλική οικονομία, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την ανανεώσιμη ενέργεια, ενώ το ακαδημαϊκό του έργο περιλαμβάνει έρευνες για την ενσωμάτωση βιώσιμων υλικών σε κατασκευές για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής τους απόδοσης. Εργάζεται ως Μηχανικός Περιβάλλοντος σε εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου συνδυάζει την τεχνική του γνώση με την πράξη. Πιστεύει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί διαρκή ισορροπία μεταξύ της καινοτομίας, της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και της κοινωνικής ευθύνης.

H Χριστίνα Αικατερίνη Αποστολίδου είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία & Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, εστίασε στην ανάπτυξη θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων γύρω από την περιβαλλοντική διαχείριση και την αειφορία, με έμφαση στη βελτιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την εφαρμογή βιώσιμων λύσεων.

Η Σταυρούλα Σαχινίδη είναι τελειόφοιτη της Σχολής Μεταλλειολόγων- Μεταλλουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αυτήν την περίοδο, γράφει την διπλωματική της επάνω στην ανάγνωση των μικροδομών αλουμινίου. Της αρέσει ο εθελοντισμός και έχει συμμετάσχει ως εθελόντρια στα δύο τελευταία Athens Science Festival. Επιπλέον, έχει ασχοληθεί με τον εθελοντισμό και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, παραδείγματος χάριν δράσεις συλλογής σκουπιδιών και δενδροφυτεύσεις, ενώ αυτήν την στιγμή είναι εθελόντρια και στο make a wish.

Ο Φίλιππος Μαλανδράκης είναι φοιτητής 5ου έτους στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Με έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, εξετάζει πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του πλανήτη και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, έχει ιδιαίτερη κλίση στα οικονομικά ζητήματα της αειφορίας και εστιάζει στη διασύνδεση καινοτόμων λύσεων με τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων.
.jpg)
O Κώστας Μπογιατζίδης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός, Διδάκτορας του τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Είναι επίσης κριτής στα επιστημονικά περιοδικά Green Materials, Emerging Materials Research (ICE Publishing). Τα Ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στην (α) Ανάπτυξη, χαρακτηρισμό και μελέτη συνθέτων (δομικών, μονωτικών, κ.α.) υλικών (β) Θερμοανθεκτικά υλικά, θερμοανθεκτικά υλικά υψηλών θερμοκρασιών (γ) Ανάπτυξη, χαρακτηρισμό και μελέτη συνθέτων υλικών από απόβλητα/παραπροϊόντα διαδικασιών ή διεργασιών και (δ) Κυκλική Οικονομία, ΑΚΖ στην ανάπτυξη νέων υλικών από απόβλητα/παραπροϊόντα

Η Ανατολή Ροντογιάννη είναι Χημικός Μηχανικός, (Π.Πατρών) και υποψήφια διδακτόρισσα με ειδίκευση στη «προηγμένη ενεργειακή εκμετάλλευση αερίων του θερμοκηπίου μέσω καταλυτικών διεργασιών» στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όπου απέκτησε και το μεταπτυχιακό της στη Περιβαλλοντική Μηχανική. Ασχολείται, στα πλαίσια εθνικών και ευρωπαικών ερευνητικών έργων, με θέματα ανάπτυξης και χαρακτηρισμό προηγμένων καταλυτικά δομημένων νανουλικών, αξιοποίησης υπολειμματικής βιομάζας για παραγωγή ενεργειακών και άλλων προιόντων προστιθέμενης αξίας καθώς και αξιολόγησης λύσεων απανθρακοποιήσης για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις βιομηχανικές διεργασίες, υπό το πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.
.png)
Η Νατάσσα Ανδριτσάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ (ΜΕng) και συνεχίζει τις σπουδές της στην Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας (MSc). Κατά την διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της συμμετείχε σε πολλές φοιτητικές ομάδες και εθελοντικές δράσεις, πετυχαίνοντας διεθνείς διακρίσεις για το ΕΜΠ, για αυτό το 2021 κέρδισε στις Γυναίκες της Χρονιάς στην νεανική κατηγορία. Πλέον εργάζεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς Ομίλους. Είναι από μικρή ηλικία ευαισθητοποιημένη σε θέματα περιβάλλοντος και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προστασία των ακτών και της θάλασσας. Πιστεύει ότι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε μας αφορά όλους.

Ο Αγαθάγγελος Γεωργίου είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ με ιδιαίτερη έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη λειτουργία συστημάτων θέρμανσης και ψύξης. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ενεργά σε διάφορες εθελοντικές ομάδες σε θέσεις οργάνωσης και διαχείρισης διαγωνισμών μηχανικής, προγραμμάτων για νεοσύστατες επιχειρήσεις και σεμιναρίων κοινωνικών δεξιοτήτων.

Ο Παναγιώτης Τατούλης είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός με κατεύθυνση Ενεργειακού Μηχανολόγου Μηχανικού. Θεωρεί πως τα σημαντικότερα τεχνοοικονομικά εμπόδια για μία κυκλική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη θα νικηθούν με την εφαρμογή διεπιστημονικών λύσεων. Γι’ αυτό υποστηρίζει την εκπαίδευση όλων των επιστημονικών πεδίων στην πράσινη καινοτομία.

Ο Κυριάκος Συρίμης είναι φοιτητής της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής με κατεύθυνση τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Το ενδιαφέρον του εντοπίζεται κυρίως στον χωρικό και περιβαλλοντικό αστικό σχεδιασμό, πιστεύοντας ότι ο επανασχεδιασμός των αστικών κέντρων ακολουθώντας τις αρχές της αειφορίας μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων.

Η Κατερίνα - Αργυρή Παρώνη είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στην σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Θεωρεί ότι πρωταρχικός στόχος κάθε μηχανικού πρέπει να είναι η καινοτομία με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον αλλά και η πρωτοπορία με ιδέες οι οποίες θα ευαισθητοποιήσουν και κινητοποιήσουν όλη την κοινωνία.

Η Ελπίδα Δαλιέτου είναι απόφοιτος του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως Marketing & Communications Coordinator στη Lomar Shipping, ναυτιλιακή εταιρία με έδρα το Λονδίνο. Στα συγγραφικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η πολιτική περιβάλλοντος, το μέλλον της εργασίας, η τεχνολογία, οι διεθνείς σχέσεις, η διπλωματία, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ασχολείται επίσης με τη δημοσιογραφία, τη διαχείριση έργων (project management), τον προγραμματισμό, αλλά και το graphic design. Ομιλεί 6 ξένες γλώσσες και είναι μέλος διαφόρων think tanks στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ομάδα Σχεδιασμού και Διαχείρισης Έργων

Ο Σπύρος Καούρης είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών, με ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Μηχανική, ενώ oλοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα "Ενεργειακά και Περιβαλλοντικά Έργα" του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Έχει εργαστεί σε έργα που αφορούν την κυκλική οικονομία, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την ανανεώσιμη ενέργεια, ενώ το ακαδημαϊκό του έργο περιλαμβάνει έρευνες για την ενσωμάτωση βιώσιμων υλικών σε κατασκευές για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής τους απόδοσης. Εργάζεται ως Μηχανικός Περιβάλλοντος σε εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου συνδυάζει την τεχνική του γνώση με την πράξη. Πιστεύει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί διαρκή ισορροπία μεταξύ της καινοτομίας, της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και της κοινωνικής ευθύνης.

Ο Αγαθάγγελος Γεωργίου είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ με ιδιαίτερη έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη λειτουργία συστημάτων θέρμανσης και ψύξης. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ενεργά σε διάφορες εθελοντικές ομάδες σε θέσεις οργάνωσης και διαχείρισης διαγωνισμών μηχανικής, προγραμμάτων για νεοσύστατες επιχειρήσεις και σεμιναρίων κοινωνικών δεξιοτήτων.

Η Κατερίνα Τσοπάνογλου είναι Διπλωματούχος Γεωπόνος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος με τίτλο “Καινοτόμες εφαρμογές στην Αειφορική Γεωργία, στη Βελτίωση Φυτών και στην Αγρομετεωρολογία”. Τα τελευταία χρόνια, ασχολείται ερευνητικά αλλά και επαγγελματικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η αειφορική διαχείριση εδάφους, η κυκλική οικονομία, το αποτύπωμα άνθρακα και η βιωσιμότητα. Αγαπάει βαθιά την γραφή και το περιβάλλον. Πιστεύει πολύ, πως η βιωσιμότητα και η αειφορία, είναι κάτι παραπάνω από στόχοι και επιτακτική ανάγκη, είναι τρόπος ζωής.

Η Σταυρούλα Σαχινίδη είναι τελειόφοιτη της Σχολής Μεταλλειολόγων- Μεταλλουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αυτήν την περίοδο, γράφει την διπλωματική της επάνω στην ανάγνωση των μικροδομών αλουμινίου. Της αρέσει ο εθελοντισμός και έχει συμμετάσχει ως εθελόντρια στα δύο τελευταία Athens Science Festival. Επιπλέον, έχει ασχοληθεί με τον εθελοντισμό και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, παραδείγματος χάριν δράσεις συλλογής σκουπιδιών και δενδροφυτεύσεις, ενώ αυτήν την στιγμή είναι εθελόντρια και στο make a wish.

Ο Κυριάκος Συρίμης είναι φοιτητής της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής με κατεύθυνση τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Το ενδιαφέρον του εντοπίζεται κυρίως στον χωρικό και περιβαλλοντικό αστικό σχεδιασμό, πιστεύοντας ότι ο επανασχεδιασμός των αστικών κέντρων ακολουθώντας τις αρχές της αειφορίας μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων.
Ομάδα Ψηφιακής Επικοινωνίας

Η Ελπίδα Δαλιέτου είναι απόφοιτος του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως Marketing & Communications Coordinator στη Lomar Shipping, ναυτιλιακή εταιρία με έδρα το Λονδίνο. Στα συγγραφικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η πολιτική περιβάλλοντος, το μέλλον της εργασίας, η τεχνολογία, οι διεθνείς σχέσεις, η διπλωματία, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ασχολείται επίσης με τη δημοσιογραφία, τη διαχείριση έργων (project management), τον προγραμματισμό, αλλά και το graphic design. Ομιλεί 6 ξένες γλώσσες και είναι μέλος διαφόρων think tanks στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Σπύρος Παπαπέτρος έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου έλαβε υποτροφία 4 ετών κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Ως προπτυχιακός φοιτητής επικεντρώθηκε στον τομέα της χημείας περιβάλλοντος και φαρμακευτικής ανάλυσης. Κατέχει M.Sc στη Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων. Επίσης, έχει εργαστεί ως ερευνητής σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού στους τομείς του περιβάλλοντος και των φαρμακευτικών-φυσικών προϊόντων και έχει δημοσιεύσει 3 papers. Έχει συμμετάσχει ως εθελοντής στην διοργάνωση δράσεων για την ενημέρωση πολιτών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Τον τελευταίο χρόνο ασχολείται και με την συγγραφή άρθρων κυρίως με περιβαλλοντική και κοινωνική προσέγγιση.
.png)
Η Νατάσσα Ανδριτσάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ (ΜΕng) και συνεχίζει τις σπουδές της στην Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας (MSc). Κατά την διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της συμμετείχε σε πολλές φοιτητικές ομάδες και εθελοντικές δράσεις, πετυχαίνοντας διεθνείς διακρίσεις για το ΕΜΠ, για αυτό το 2021 κέρδισε στις Γυναίκες της Χρονιάς στην νεανική κατηγορία. Πλέον εργάζεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς Ομίλους. Είναι από μικρή ηλικία ευαισθητοποιημένη σε θέματα περιβάλλοντος και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προστασία των ακτών και της θάλασσας. Πιστεύει ότι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε μας αφορά όλους.