top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Παθητικά σπίτια…το μέλλον στην κατασκευή

Καθημερινά διαπιστώνουμε όλο και περισσότερο ότι η οικολογική συνείδηση δεν είναι απλώς μία ιδέα αλλά έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε κάθε κομμάτι της ζωής μας. Για παράδειγμα πενήντα χρόνια πριν στην Ελλάδα ελάχιστοι θα κατασκεύαζαν ένα κτίριο με ενεργειακές προδιαγραφές. Αντίθετα σήμερα ο ενεργειακός σχεδιασμός ή η ενεργειακή αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων κτιρίων αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ίδια τα κράτη. Έτσι, σήμερα όλο και συχνότερα γίνεται λόγος για τα παθητικά σπίτια (Passive Houses) και την αξία που έχουν για την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.


Τι είναι όμως ένα παθητικό σπίτι;


Παθητικό, ή αλλιώς “nZeb” όπως συνηθίζει να ονομάζεται στην κεντρική Ευρώπη, λέγεται ένα κτίριο πολύ μικρής, σχεδόν μηδενικής, ενεργειακής κατανάλωσης το οποίο προσφέρει στον χρήστη άνεση και οικονομία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών. Με τον όρο αυτό δεν περιγράφεται ένας συγκεκριμένος τρόπος κατασκευής αλλά μία σχεδιαστική φιλοσοφία, ή καλύτερα ένα κτιριακό πρότυπο, που συνδυάζει την υψηλή ενεργειακή απόδοση με την οικολογική συμπεριφορά. Με απλά λόγια το σπίτι λειτουργεί σαν ένα θερμός που διατηρεί παθητικά το περιεχόμενό του στην σωστή θερμοκρασία. Πρόκειται δηλαδή για κάτι περισσότερο από απλώς ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι και η κύρια απόδειξη αυτού είναι ότι πιστοποιημένα για θέρμανση ή ψύξη καταναλώνει το μέγιστο 15Kwh/ m² ανά έτος, ενώ στο σύνολο η κατανάλωση πρωτεύουσας ενέργειας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 120Kwh/ m² ανά έτος. Δηλαδή χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη από ένα συμβατικό σπίτι της κεντρικής Ευρώπης!



Οι βασικές αρχές λειτουργίας ενός παθητικού κτιρίου συνοψίζονται στα πέντε παρακάτω απλά σημεία:


1. Οφείλει να διαθέτει πολύ υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης, δηλαδή να διατηρεί τη ζέστη μέσα το χειμώνα και έξω το καλοκαίρι.

2. Χρειάζεται σωστός προσανατολισμός του κτιρίου σε συνδυασμό με τα σωστά σχεδιασμένα, μονωμένα και καλά τοποθετημένα ενεργειακά κουφώματα. Δηλαδή τα μεγάλα ανοίγματα πρέπει να είναι στραμμένα κατά το δυνατόν προς το νότο ώστε να εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια το χειμώνα και ταυτόχρονα να υπάρχει αποτελεσματική σκίαση των ανοιγμάτων, ώστε να προστατεύονται από την υπερθέρμανση το καλοκαίρι.

3. Ο σχεδιασμός του σπιτιού πρέπει να είναι προσεκτικός έτσι ώστε να αποφευχθούν οι θερμογέφυρες, με άλλα λόγια πρέπει να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες θερμότητας από τυχόν ακμές και συνδέσεις του κτιριακού κελύφους.

4. Σημαντικό ρόλο παίζει και η αεροστεγανότητα του κτιριακού κελύφους, η οποία πρέπει να είναι περίπου στα 0,6m3/h.

5. Απαιτεί ο ένα σύστημα αερισμού με μέγιστη απόδοση στην ανάκτηση ενέργειας το οποίο θα παρέχει στον χρήστη καθαρό, φιλτραρισμένο αέρα 24 ώρες το 24ωρο χωρίς να γίνεται αντιληπτό.


Συνοψίζοντας, λοιπόν, φαίνεται ότι τα οφέλη από την κατασκευή ενός παθητικού κτιρίου είναι πολλαπλά τόσο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας μέσα σε αυτό όσο και για το ίδιο το περιβάλλον. Κυρίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στην εποχή που διανύουμε περνάμε το 80% της ζωής μας μέσα σε ένα κτίριο, μπορεί να εύκολα να γίνει αντιληπτή η συμβολή ενός τόσο έξυπνου και πρωτοπόρου σχεδιασμού.

Comentários


bottom of page