top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Αιολική ενέργεια: Νέο ρεκόρ στην Ελλάδα - Κάλυψε το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας τη Δευτέρα



Σύμφωνα με δεδομένα του ευρωπαϊκού οργανισμού Wind Europe, την Δευτέρα 16 Μαρτίου, σχεδόν το 1/3 της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καλύφθηκε μόνο από ανεμογεννήτριες. Συγκεκριμένα, η ηλεκτρική ενέργεια που παράχθηκε από αιολική ενέργεια αντιστοιχεί στο 32.1% της συνολικού ενεργειακού μείγματος της χώρας και ισούται με 42.5 GWh.


Το ποσοστό αυτό αποτελεί μια αισιόδοξη ένδειξη για την εξέλιξη και τις προοπτικές αξιοποίησης του ανέμου στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι, σχεδόν ένα χρόνο πριν, στις 21 Μαρτίου του 2019, το 45% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτήθηκε στην Ελλάδα, καλύφθηκε μέσω ΑΠΕ, ενώ το τότε ποσοστό της αιολικής ενέργειας ανερχόταν στο 30% και αντιστοιχούσε σε 40.5 GWh.



Η αύξηση αυτή κατά 2 GWh είναι σημαντική για τον τομέα και ενδεχομένως η φετινή επίδοση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, ίσως αποτελέσει ημέρα ρεκόρ για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα για το 2020. Μένει μόνο να ολοκληρωθεί το έτος ώστε να παρατηρηθεί εάν θα υπάρξει κάποια άλλη μέρα με καλύτερη απόδοση, όπου τα αιολικά πάρκα θα καλύψουν μεγαλύτερο ποσοστό της μερίδας της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.


Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι με το συγκεκριμένο ποσοστό του 32.1 %, η Ελλάδα βρέθηκε στην 4η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης ως προς το ποσοστό συμμετοχής της αιολικής ενέργειας στην κάλυψη των απαιτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χώρας. Η θέση αυτή δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη παρατηρώντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στην κορυφή της κατάταξης αφήνοντας πίσω χώρες της Βόρειας Θάλασσας που διαθέτουν μεγαλύτερη παράδοση και ιστορία στον τομέα της συγκεκριμένης μορφής ενέργειας.

bottom of page