top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Οι δύο «πράσινες» ημέρες του 2019: Από ΑΠΕ η μισή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας



Σύμφωνα με το νέο ΕΣΕΚ, έως το 2030 οι ΑΠΕ θα πρέπει να καλύπτουν το 35% της ενεργειακής κατανάλωσης. Αυτό φαίνεται να επετεύχθη μέσα στο 2019, έστω για 2 μέρες, δίνοντας μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον. Το ποσοστό αυτό άγγιξε σχεδόν το 50% θέτοντας υψηλά τον πήχη για τους επόμενα έτη!


Τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ, έδιεξαν ότι η πρώτη από τις δύο αυτές μέρες ήταν στις 21 Μαρτίου 2019. Την ημέρα εκείνη, το 42% της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτήθηκε στην Ελλάδα, καλύφθηκε από ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά), ενώ αν συμπεριληφθούν και τα υδροηλεκτρικά το ποσοστό της «πράσινης» ενέργειας ανεβαίνει στο 45%.



Στη συνέχεια, η δεύτερη "πράσινη" ημέρα ήταν στις 22 Δεκεμβρίου 2019, όταν η ηλιακή και η αιολική ενέργεια κάλυψαν το 40% της ζήτησης, ποσοστό που μαζί με τα υδροηλεκτρικά ανεβαίνει στο 47%. Ουσιαστικά, η μισή κατανάλωση ρεύματος της ημέρας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου και χωρίς δαπάνη για εισαγωγές καυσίμων!

bottom of page