top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Το Πρόβλημα της Αστικοποίησης


Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, είχε την ανάγκη για συμβίωση και συνύπαρξη με τον συνάνθρωπό του. Τις ανάγκες του, αυτές, ήρθε να καλύψει μέσα από την δημιουργία της κοινωνίας και κατεπέκταση της πόλης, καθώς η πόλη αποτελεί το μέρος όπου οι άνθρωποι θεωρούν ότι μπορούν να έχουν ένα καλό βιοτικό επίπεδο με πολλές ευκαιρίες που θα τους οδηγήσουν σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Γι’ αυτό στην εποχή μας διακρίνουμε μεγάλα αστικά κέντρα που αποτελούν τόπο διαβίωσης του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού εφόσον συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο οι οικονομικές δραστηριότητες.


Παρόλαυτα, η πληθυσμιακή συγκέντρωση στις πόλεις οδήγησε σε πολλά προβλήματα τόσο στη διαβίωση όσο και στην ποιότητα ζωής. Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των πόλεων είχε σαν αποτέλεσμα έναν ελλιπή σχεδιασμό με αποτέλεσμα πολλές αρνητικές συνέπειες στο κυκλοφοριακό, στην δόμηση, στον κοινωνικό ιστό και στους χώρους πρασίνου εντός των πόλεων άρα κατ’ επέκταση και στο περιβάλλον καθώς οι φυσικοί πόροι συρρικνώνονται σε μεγάλο βαθμό δημιουργώντας ένα βεβαρημένο περιβάλλον.


Πιο συγκεκριμένα, οι χώροι πρασίνου δεν είναι ικανοί για να καλύψουν την συνολική έκταση της περιοχής. Τα πάρκα και οι λόφοι έχουν περιοριστεί, ενώ ρέματα και ποτάμια έχουν μπαζωθεί εξαιτίας της συνεχούς ανοικοδόμησης. Στην Αθήνα, όπου έχει το μικρότερο ποσοστό πρασίνου σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις το αστικό πράσινο που αντιστοιχεί σε κάθε πολίτη υπολογίζεται σε 2 τετραγωνικά μέτρα. Ένα άλλο σημαντικό αν όχι το σημαντικότερο πρόβλημα των μεγάλων αστικών κέντρων είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των οχημάτων που φράζουν τις οδικές αρτηρίες καθημερινά. Προβλήματα παρουσιάζονται, όμως, και στον κοινωνικό ιστό εξαιτίας της αστικοποίησης που έχει οδηγήσει σε φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας ενισχύοντας το αίσθημα της ανασφάλειας.


Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα προβλήματα των μεγαλουπόλεων παρατηρούμε ότι οι στρατηγικοί σχεδιασμοί που συνδέονται με τα πρότυπα της βιώσιμης ανάπτυξης και της αστικής κινητικότητας αποτελούν την αναγκαία λύση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την αποκόμιση οικονομικών οφελών, την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης και των χώρων πρασίνου καθώς και την ανάδειξη του πολιτισμού και της τέχνης. Αυτό συμβαίνει καθώς η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί ένα σύνολο δράσεων που έχουν ως σκοπό την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, της οικονομικής δραστηριότητας, της κοινωνικής συνοχής και της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των πολιτών.


Το αποτέλεσμα των δράσεων αυτών θα είναι μια πόλη που προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας, βελτίωση της υγείας, ελάττωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εγγύτητα στις μετακινήσεις. Έτσι, η συνύπαρξη θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην κατοίκηση των πόλεων καθώς οι πολίτες θα μοιράζονται το πράσινο, τους δημόσιους χώρους αλλά και την μετακίνηση. Οι συνθήκες, αυτές, θα μπορέσουν να ανοίξουν τον δρόμο στις έξυπνες πόλεις και σε καλύτερο τεχνολογικό και περιβαλλοντικό αύριο στις πόλεις μας!

Comments


bottom of page