top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Repair Café: Μην το πετάς, φτιάξε το!

της Μαρίας Λουρδή*

Τα Repair Café είναι μια παλιά ιδέα που όμως έρχεται να βοηθήσει στη λύση από ένα σύγχρονο πρόβλημα. Αυτό της διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών. Επισκευάζουμε δηλαδή ότι μπορεί να διορθωθεί, σε ένα χώρο συνάθροισης με άλλους ανθρώπους και επαγγελματίες τεχνικούς.


Ζούμε όλοι μαζί, φτιάχνουμε όλοι μαζί, προσπαθούμε να πετάμε λιγότερο!


Σε ένα Repair Café, όπως αυτά της repaircafe.org που εδρεύει στην Ολλανδία, μπορεί κανείς να βρει εργαλεία και υλικά που θα τον βοηθήσουν είτε μόνος του ή είτε με τη βοήθεια επαγγελματία να κάνει διάφορες επισκευές σε οικιακά αντικείμενα, όπως ρούχα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, ποδήλατα, σερβίτσια, συσκευές, παιχνίδια και άλλα.


Η διαδικασία έχει ως εξής: Οι επισκέπτες φέρνουν τα διάφορα σπασμένα πράγματα από το σπίτι σε ένα καφέ που διαθέτει και χώρο επισκευής – κάτι σαν εργαστήριο, με εργαλεία, βιβλία και κάποια βασικά ανταλλακτικά. Συνήθως σύμφωνα με κάποιο πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί, συναντούν ειδικούς εθελοντές και ξεκινούν τη διαδικασία επισκευής, όπως θα έκαναν αν επισκεπτόντουσαν το κατάστημα ενός επαγγελματία. Ταυτόχρονα, μαθαίνουν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, συγχρόνως ή σε προγραμματισμένα workshops, πως μπορούν μόνοι τους να προβούν σε μια επισκευή με εργαλεία που υπάρχουν στο Repair Café για την επόμενη φορά.


Και όλο αυτό, ενόσω η υπόλοιπη παρέα μπορεί να απολαμβάνει τον καφέ της ή να ξεφυλλίζει ένα βιβλίο για επισκευές και κατασκευές από τη σχετική βιβλιοθήκη.

Είναι μια απλή αλλά ουσιαστική και πρακτική ιδέα που ήδη δουλεύει σε δεκάδες καταστήματα ανά την υφήλιο.


Μόνο με την επωνυμία Repair Café της Ολλανδικής εταιρείας, λειτουργούν σήμερα περισσότερα από 2.200 στον κόσμο.


Και φυσικά, πέρα από το αναμφισβήτητο πρόβλημα από τις μεγάλες ποσότητες αποβλήτων που παράγονται καθημερινά και σε μεγάλο ποσοστό τους οδηγούνται στην ταφή ή στην ανεξέλεγκτη διάθεση, το να διαδίδεται η γνώση για την επισκευή είναι μια δεξιότητα που χάνεται γρήγορα και αυτό αποτελεί απειλή για ένα καλύτερο μέλλον.


Σε ένα Repair Café τα άτομα με γνώσης επισκευής λαμβάνουν την αναγνώριση που τους αξίζει, ενώ παράλληλα μεταβιβάζονται ανεκτίμητες πρακτικές δεξιότητες. Τα πράγματα χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν χρειάζεται να πεταχτούν, μειώνοντας έτσι τον όγκο των πρώτων υλών και της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή τους. Παράλληλα, οι εθελοντές ενός Repair Café επισκέπτονται σχολεία για να δώσουν μαθήματα επισκευής. Έτσι, το Repair Café βοηθά στην αλλαγή της νοοτροπίας που είναι και η πλέον σημαντική μεταβολή που χρειάζεται για να πυροδοτήσει τον ενθουσιασμό των ανθρώπων για μια βιώσιμη κοινωνία.


Εκτός από την Ολλανδία, υπάρχουν Repair Café στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε δεκάδες άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο...ακόμη και στην Ινδία και την Ιαπωνία!


Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν επίσημα ήδη δύο Repair Café, ένα στην Πάτρα και ένα στη Λευκάδα.


Στη σελίδα www.repaircafe.org μπορεί κάποιος να βρει πώς να αποκτήσει το ενημερωτικό κιτ του οργανισμού και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει για να μετατρέψει ένα κλασσικό καφέ σε καφέ επισκευής!



*Φυσικού Περιβάλλοντος, MSc Διαχείριση Ενέργειας και Προστασία του Περιβάλλοντος, μέλος της WAMBO CITY WASTE PICKERS.


H WAMBO CITY WASTE PICKERS είναι μια ομάδα ανθρώπων που δραστηριοποιείται ενεργά στην ενσωμάτωση της άτυπης ανακύκλωσης στη διαχείριση αποβλήτων και σε πρωτοβουλίες επαναχρησιμοποίησης και επισκευής. Μπορείτε να βρείτε τρόπους συμμετοχής και πληροφορίες για τη δράση της στη σελίδα www.wastepickers.eu

Comments


bottom of page