top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Οικοτουρισμός


Τα τελευταία χρόνια ακούμε για τον οικοτουρισμό πολύ συχνά, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς τι σημαίνει. Ο οικολογικός τουρισμός συνηθίζεται σε αναπτυγμένες χώρες και σε κλάδους ολόκληρης της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Ουσιαστικά, ο οικοτουρισμός υποστηρίζει περιβαλλοντικά υπεύθυνα ένα ταξίδι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) στόχος του οικολογικού τουρισμού είναι να μάθει ο τουρίστας για το περιβάλλον, να εκτιμήσει την φύση που τον περιβάλλει και να παρακολουθήσει το οικοσύστημα.


Υπάρχει μόνο μια μικρή ομάδα στην χώρα μας εξειδικευμένων εταιρειών που ενεργούν ως πάροχοι αυτών των υπηρεσιών με την προώθηση αυτού του τύπου τουρισμού. Σκοπός αυτής της ιδέας είναι η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην φύση που έχει ο τουρισμός, και με αυτόν τον τρόπο υπάρξουν κέντρα έλξης φιλικά προς το περιβάλλον. Τα στοιχεία αυτής της πρότασης είναι η ερμηνεία και η γνώση της φύσης, με άλλα λόγια η περιβαλλοντική εκπαίδευση.


Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι πολύ γνωστή αυτή η έννοια, αλλά η προέλευση αυτής την ιδέας είναι από την δεκαετία του 1980. Όταν η κοινωνία ξεκίνησε να βρίσκει τρόπους για την καταπολέμηση της αλλαγής κλίματος, τότε δημιουργήθηκε αυτή η πρόταση ως βιώσιμη εναλλακτική λύση για την αειφόρο ανάπτυξη. Ο οικολογικός τουρισμός έχει γίνει αποδεκτός σε πολλές χώρες όπως Κένυα, Νεπάλ, Πουέρτο Ρίκο, Σουηδία, Μαλδίβες, Μαδαγασκάρη κλπ.


Είναι καλό να γίνεται σωστή διαχείριση για την προώθηση του οικοτουρισμού και να διαφημίζονται τα οφέλη. Μερικά από αυτά είναι:

  • Η διάσωση του οικοσυστήματος.

  • Οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον μειώνονται.

  • Άνθρωποι από διάφορες κοινότητες και χώρες μπορούν λάβουν μέρος σε αυτό.

  • Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πολιτική υπεράσπιση.

  • Δημιουργία οικολογικών τεχνολογιών και καινοτομιών με στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ του περιβάλλοντος και του ανθρώπου.

Φυσικά θα μπορούσαν να υπάρξουν κι αρνητικές επιπτώσεις από τον οικολογικό τουρισμό, στην περίπτωση που υπάρχει κακή διαχείριση και εφαρμογή των παραπάνω. Το κύριο μειονέκτημα έχει να κάνει με τις τουριστικές υποδομές σε προστατευόμενες περιοχές, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενική μόλυνση κι υποβάθμιση των φυσικών περιοχών. Πρέπει να υπάρχει γενικά μια ισορροπία που δεν θα καταλήξει σε ανεύθυνο τουρισμό.

Πηγή: Pixabay.com

Ο Οικοτουρισμός δίνει την ευκαιρία στον τουρίστα να ακολουθήσει ένα ευρύ φάσμα από δραστηριότητες και να συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά παιχνίδια. Για παράδειγμα θα μπορούσε ένα ταξίδι να περιλαμβάνει καγιάκ, ποδηλασία, περπάτημα, καταδύσεις, εξερεύνηση σε σπήλαιο, βόλτα με κάποιο σκάφος κλπ.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες επιτρέπουν στον τουρίστα να απολαμβάνει την φύση και να παρατηρεί το περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό, είναι πιο εύκολο να εκτιμήσουμε όχι μόνο την φύση, αλλά και να εμβαθύνουμε σε κάποια άλλη δραστηριότητα, όπως η γεωλογική παρατήρηση, η εξερεύνηση ενός μελισσοκομικού πάρκου κλπ. Υπάρχουν πολλές επιλογές που καλύπτει αυτή η έννοια τουρισμού κι ο καθένας από εμάς μπορεί να βρει κάποια νέα ενδιαφέροντα. Επίσης, μην ξεχνάμε τις ωραίες αναμνήσεις που μπορούμε να δημιουργήσουμε κοντά στην φύση και τα αξιοθέατα που μας προσφέρει η χλωρίδα, τα τοπία, τα ζώα κλπ.


Ο οικοτουρισμός μπορεί να ξεκινήσει από το επόμενο σας ταξίδι. Οργανώστε το σωστά, επιλέξτε όμορφες δραστηριότητες στην φύση και αποφύγετε προτάσεις που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όποιο μέρος κι αν επισκεφθείτε, θυμηθείτε ότι η φύση δεν σταματάει ποτέ να μας χρειάζεται.


Βιβλιογραφία:

  • https://el.astelus.com/ecoturismo/ [Επίσκεψη 08.11.22]

  • https://www.renovablesverdes.com/el/que-es-el-ecoturismo/ [Επίσκεψη 08.11.22]

  • http://greenapple.gr/2019/03/07/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC/ [Επίσκεψη 08.11.22]

  • https://thematictourism.gr/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/ [Επίσκεψη 08.11.22]

  • https://ecotivity.gr/2021/05/16/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B7-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AE/ [Επίσκεψη 08.11.22]

  • https://pixabay.com/el/photos/%ce%ba%ce%b1%ce%bd%cf%8c-%ce%bb%ce%af%ce%bc%ce%bd%ce%b7-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%80%ce%ad%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%b1-2179196/ [Επίσκεψη 10.11.22]

  • https://pixabay.com/el/photos/%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b9-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%cf%85%ce%ba%cf%8c%cf%82-2558895/ [Επίσκεψη 10.11.22]


bottom of page