top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η συνδρομή της Τεχνικής Καθοδήγησης Ταξινόμησης των Αποβλήτων ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα

Από το 2000 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει με την υπ’ αριθ. 532 Απόφασή της επίσημο κατάλογο, αναφορικά με την ταξινόμηση των παραγόμενων αποβλήτων εκ των οικονομικών δραστηριοτήτων εντός του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου (ΕΟΧ), η οποία έτυχε αναθεώρησης το 2014 με την υπ’ αριθ. 955 οικεία Απόφαση, με δεσμευτικό χαρακτήρα για τα κράτη-μέλη της, ενώ αποτελεί μέχρι σήμερα το βασικό εκτελεστικό έγγραφο στην μεθοδική ταξινόμηση των αποβλήτων.


Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 2018/C 124/01 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αποδέκτες τόσο τις εθνικές αρχές, όσο και τις επιχειρήσεις, στοχεύοντας στην ορθή ερμηνεία και εφαρμογή του καταλόγου αποβλήτων (List of Waste, LoW), και κατ’ επέκταση, στην επιλογή του βέλτιστου διαθέσιμου τρόπου διαχείρισης κάθε είδους αποβλήτου. Η σημερινή επιλογή ταξινόμησης ενός αποβλήτου καθορίζει τη μελλοντική μέθοδο διαχείρισής του, ανακυκλώνοντάς το ή απορρίπτοντάς το.

Η Ανακοίνωση, ως εργαλείο γενικής καθοδήγησης για τη διαδικασία αξιολόγησης και ταξινόμησης των αποβλήτων, δομείται με 4 Παραρτήματα, τα οποία αφορούν σε:

  • Τον υπομνηματισμένο κατάλογο αποβλήτων, ο οποίος απαριθμεί 20 κεφάλαια και βοηθά με σταθμισμένη ερμηνεία στις καταχωρίσεις αποβλήτων, παρέχοντας τις επιλογές της «απόλυτης καταχώρισης επικίνδυνων αποβλήτων», της «απόλυτης καταχώρισης μη επικίνδυνων αποβλήτων», της «κατοπτρικής καταχώρισης επικίνδυνων αποβλήτων» και της «κατοπτρικής καταχώρισης μη επικίνδυνων αποβλήτων».

  • Τις πηγές δεδομένων και τη βάση πληροφοριών, ειδικά ως προς τις περιεχόμενες επικίνδυνες ουσίες, μέσω του ευρετηρίου ταξινόμησης και επισήμανσης (Κανονισμός CLP, Κανονισμός REACH), των δελτίων δεδομένων ασφάλειας (MSDS), των αναφορών βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών (ΒΔΤ), των εγχειριδίων βιομηχανικών μεθόδων, κ.ά.

  • Τις συγκεκριμένες προσεγγίσεις προσδιορισμού και αξιολόγησης των επικίνδυνων ιδιοτήτων (HP1 - HP15) μέσω αναλυτικών πληροφοριών, καθώς και πληροφοριών σχετικά με τους έμμονους οργανικούς ρύπους (Persistent Organic Pollutants, POPs).

  • Tη δειγματοληψία και χημική ανάλυση των αποβλήτων μέσω υπόδειξης εφαρμογής μίας σειράς διεθνών ή / και ευρωπαϊκών προτύπων και τεχνικών προδιαγραφών, λ.χ. του ΕΝ 14899:2005 και των CEN/TR 15310-1 έως 5:2006, αποσκοπώντας στον αντιπροσωπευτικότερο προσδιορισμό του απαιτούμενου σχεδίου δειγματοληψίας, αλλά και την υποδειγματική λήψη δείγματος in situ και μεταφορά του στο εργαστήριο προς ανάλυση.

Το περιβαλλοντικό έγκλημα αποβλήτων -ως πτυχή του ολιστικού περιβαλλοντικού εγκλήματος- περιλαμβάνει την «παράνομη» ταξινόμησή τους, η οποία δύναται να επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στα υποκείμενα οικοσυστήματα. Κατά συνέπεια, αποτελεί πρωτεύουσας σημασίας η επιστάμενη μέριμνα εκ μέρους των οικονομικών φορέων του ΕΟΧ, ήτοι των εθνικών, για έγκυρη ταξινόμηση των παραγόμενων αποβλήτων τους, πόσω δε μάλλον σε μία περίοδο υλοποίησης του έργου «LIFE PROWhIBIT – Πρόληψη Περιβαλλοντικού Εγκλήματος με Έξυπνες Επιθεωρήσεις (LIFE18 GIE/GR/000899)», το οποίο αποσκοπεί, αφενός μεν, στην ανάπτυξη και εφαρμογή μίας ψηφιακής πλατφόρμας για την άμεση αναφορά πιθανής υπόθεσης περιβαλλοντικού εγκλήματος αποβλήτων, αφετέρου δε, στην αυτοματοποιημένη και βελτιστοποιημένη διαδικασία χειρισμού της εκάστοτε υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές.


Εν κατακλείδι, γίνεται σαφές ότι ο επιστημονικά τεκμηριωμένος χαρακτηρισμός και η συνακόλουθη ταξινόμηση των αποβλήτων αποκτούν διττό ρόλο, δεδομένου ότι αναδεικνύουν την κρισιμότητά τους στην οικονομική βιωσιμότητα των εν γένει ασκούμενων δραστηριοτήτων, ενώ συνδράμουν στην ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων καθόλο τον κύκλο διαχείρισής τους, αποτρέποντας ενδεχόμενο κίνδυνο ή περιορίζοντας την έκταση, περιπτώσει πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας.


Comments


bottom of page