top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η σωστή ανακύκλωση

Πηγή: Pixabay.com

Η ανακύκλωση είναι καλή γι’ αυτή την περίοδο, όσο δηλαδή οι εταιρείες πιέζονται από την Ευρώπη να χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά ως πρώτη ύλη για νέες συσκευασίες. Τα περισσότερα υλικά όπως θα έχετε προσέξει είναι πλέον μέταλλα, χαρτόνια, PET κλπ. Ενώ πολλά υλικά κατέληγαν στα σκουπίδια πριν κάποια χρόνια, τώρα πλέον καταλήγουν στην ανακύκλωση. Εδώ και περίπου 20 χρόνια έχει ξεκινήσει στην χώρα μας η χρήση του μπλε κάδου, και πάραυτα ένα μεγάλο ποσοστό του περιεχομένου, συνήθως πάνω από 50%, εξακολουθεί να είναι σκουπίδια. Όλοι προσπαθούμε να κάνουμε ανακύκλωση σε καθημερινές συσκευασίες, ρίχνοντας τα ανακυκλώσιμα υλικά στους σωστούς κάδους και προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι όμως σωστή η ανακύκλωση που κάνουμε; Οι αιτίες είναι πολλές, κυρίως η έλλειψη ενημέρωσης και η έλλειψη επαρκών κάδων. Αλλά ας δούμε παρακάτω κάποιες βασικές οδηγίες για την σωστή ανακύκλωση:

  1. Είναι καλό να αδειάζουμε την σακούλα ανακύκλωσης μέσα στον αντίστοιχο κάδο. Ο μπλε κάδος βασικά θέλει τα σκουπίδια χύμα. Αν είναι γεμάτος ο κάδος τότε, μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ δέσιμο στην σακούλα, ώστε να μην αδειάσουν τα σκουπίδια έξω από τον κάδο και χυθεί το περιεχόμενο στον δρόμο. Ένα απλό δέσιμο αρκεί, ώστε ο υπάλληλος να μπορεί να το ανοίξει στο κέντρο διαλογής.

  2. Μπορούμε να αποκτήσουμε την συνήθεια, να βγάζουμε το βράδυ τα σκουπίδια, ώστε να προστατεύονται τα υλικά από τους γνωστούς «γυρολόγους».

  3. Οι συσκευασίες πρέπει να είναι καθαρές, στεγνές, χωρίς υπολείμματα φαγητού μέσα. Αυτό είναι ένα από τα βασικότερα λάθη που εντοπίζεται σε πολλούς κάδους. Μπουκάλια μισογεμάτα, συσκευασίες με λάδι, καλαμάκια με υπολείμματα από σουβλάκι πάνω και πολλά άλλα. Καλό θα είναι με ένα χαρτάκι ή λίγο νερό να καθαρίζουμε τις συσκευασίες, ώστε να αποφύγουμε τα μικρόβια στα εργοστάσια διαλογής. Όχι φυσικά να σαπουνίζουμε και να «γυαλίζουμε» τις συσκευασίες σπαταλώντας νερό. Ένα μικρό ξέπλυμα πάντα αρκεί.

  4. Θυμηθείτε όταν ρίξετε τα σκουπίδια σας στους μπλε κάδους να κλείσετε το καπάκι. Σε περίπτωση βροχής, τα χαρτόνια και τα χαρτιά θα βραχούν, οπότε δεν θα μπορούν να ανακυκλωθούν.

  5. Δυστυχώς, τα υλικά που συλλέγονται από παραλίες, που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα ή γενικά στον ήλιο για αρκετό καιρό, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Οπότε αυτά τα υλικά θα πρέπει να καταλήγουν στους πράσινους κάδους/σκουπίδια.

  6. Επίσης, πρέπει να προσέχουμε τι συσκευασίες ρίχνουμε στους μπλε κάδους, μιας και οι κάδοι καταλήγουν να είναι γεμάτοι από «λάθος» υλικά, απλά και μόνο για να τα ξεφορτωθούμε από το σπίτι μας. Ας ρίξουμε μια ματιά στην εικόνα που είναι κολλημένη στους κάδους ή στο ίντερνετ για το ποια υλικά δέχεται ο κάθε κάδος. Από προσωπική εμπειρία, γνωρίζω ότι σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες οι υπάλληλοι του Δήμου αφήνουν ενημερωτικά φυλλάδια στις πόρτες των πολιτών για τους κάδους και τα υλικά. Έτσι, τους μαθαίνουν πώς να πετύχουν την σωστή ανακύκλωση. Έπιπλα, ρούχα, πλαστικά παιχνίδια, αφρολέξ, φαράσια, σωλήνες και άλλα, δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε στους μπλε κάδους, διότι σπάνια ανακυκλώνονται.

  7. Είναι πλέον σύνηθες να βλέπουμε τους κάδους γεμάτους με χαρτόκουτα και με ογκώδεις συσκευασίες. Αυτό συμβαίνει όταν οι κάδοι βρίσκονται κοντά σε εταιρείες, σε καταστήματα όπου ξεφορτώνουν οι καταστηματάρχες τα εμπορεύματα τους και ύστερα ξεφορτώνονται από την εταιρεία τους τις τεράστιες κούτες. Κάλλιστα θα μπορούσαν να συμπιεστούν οι κούτες και μετά να πεταχτούν στους κάδους, ώστε να μην πιάνουν πολύ χώρο και να είναι πιο εύκολο και για τους υπαλλήλους του Δήμου να τα μαζέψουν.

  8. Τα πλαστικά μπουκάλια (νερού, κόκα κόλας κλπ) μπορούν να ανακυκλωθούν με το καπάκι χωρίς να συμπιεστούν.

Πηγή: Pixabay.com

Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες από τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, οι Δήμοι θα υποχρεωθούν να οργανώσουν χωριστή συλλογή των αποβλήτων, είτε σε αδειοδοτημένους χώρους ή σε πράσινα σημεία, ανάλογα τις συμβουλές των οικείων ΦοΔΣΑ. Αυτό ίσως βοηθήσει και τους πολίτες, να ξεχωρίζουν καλύτερα τα υλικά και τις συσκευασίες. Θα υπάρχουν πολλές αλλαγές τα επόμενα χρόνια καθώς ο κόσμος θα πιεστεί από την κλιματική αλλαγή και θα αναγκαστεί να δράσει γρήγορα. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) εκσυγχρονίζεται και καθιερώνονται νέες προδιαγραφές για να διασφαλίσει ότι η λειτουργία των νέων Συστημάτων και Προτάσεων θα βοηθήσουν την χώρα να πετύχει τους στόχους ανακύκλωσης. Οπότε έτσι θα ενεργοποιηθούν καινούργια εργαλεία για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στον ΕΟΑΝ, για να ανταποκριθούν στις νέες οδηγίες. Ας ελπίσουμε με όλες αυτές τις αλλαγές που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια ότι οι Έλληνες θα βάλουν την ανακύκλωση στην καθημερινότητά τους και θα έχουν πλέον λάβει την σωστή ενημέρωση από το Κράτος και τους υπεύθυνους οργανισμούς.


Βιβλιογραφία

  • https://ypen.gov.gr/diacheirisi-apovliton/sterea-apovlita/anakyklosi/ [Επίσκεψη 10-09-22]

  • https://ecopress.gr/ypen-ypochreotika-kadoi-anakyklosis-stis-nees-oikodomes/ [Επίσκεψη 07-09-22]

  • https://www.kathimerini.gr/k/k-magazine/561842017/25-lathi-poy-kanoyme-stin-anakyklosi/ [Επίσκεψη 07-09-22]

  • https://www.followgreen.gr/arta/blog/single/Τα-15-λάθη-της-ανακύκλωσης [Επίσκεψη 10-09-22]

  • https://pixabay.com/el/illustrations/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%cf%85%ce%ba%ce%bb%cf%89%ce%bd%cf%89-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%ce%bf%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-6897759/ [Επίσκεψη 09-09-22]


bottom of page