top of page

Ευτυχία και περιβάλλον: ένας άρρηκτος δεσμός

Εικόνα συγγραφέα: envinow.grenvinow.gr

Σίγουρα όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί έστω και μια φορά τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους. Μάλιστα, γίνονται κάθε χρόνο έρευνες και δημοσκοπήσεις σχετικά με τις χώρες με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους. Πρωταθλήτρια τα τελευταία χρόνια είναι η Φιλανδία. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι υπόλοιπες βόρειες χώρες της Ευρώπης, βρίσκονται χαμηλά στην λίστα κατάταξης. Ίσως κάποιοι το έχουμε ξανακούσει και κάποιοι άλλοι όχι. Το ερώτημα όμως που προκύπτει, είναι άλλο. Τι διαφορετικό έχουν αυτές οι χώρες; [1]

Σίγουρα, το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι οι μισθοί και ο τρόπος ζωής. Προφανώς και δεν συγκρίνονται, καθώς αναφερόμαστε σε χώρες με τεράστια οικονομική δύναμη. Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε, είναι στην σχέση τους με την φύση.


Οι βόρειες χώρες, σέβονται τον φυσικό τους πλούτο και δεν τον καταστρέφουν. Μέσα στις πόλεις, υπάρχουν πάρκα, πράσινο, και λίγο έξω από την πόλη, δάση. Οι κάτοικοι αυτών των χωρών με την πρώτη ευκαιρία, πηγαίνουν να περπατήσουν, να χαλαρώσουν, να απολαύσουν την φύση. Αυτό που προσωπικά μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση, είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για τον καιρό. Είτε βρέχει, είτε χιονίζει, είτε έχει ήλιο, πηγαίνουν κάθε φορά την βόλτα τους στην φύση. Στην Ελλάδα, με τις πρώτες σταγόνες βροχής, κλεινόμαστε στο σπίτι μας, ενώ μπορούμε άνετα να απολαύσουμε έναν περίπατο στο ψιλόβροχο.


Μέσα από τα ταξίδια που έχω κάνει, καταλαβαίνω πόσο αντίθετη νοοτροπία έχουμε από τους κατοίκους των βόρειων χωρών. Ουσιαστικά, δεν τους σταματάει τίποτα από την χαλάρωση τους στην φύση και στην επαφή τους με το περιβάλλον. Όλοι έχουμε δει/ διαβάσει, ότι στην Νορβηγία αφήνουν τα καρότσια με τα μωρά τους στο κρύο να κοιμηθούν. Ότι τα σχολεία, οι εταιρείες, δεν σταματάνε την λειτουργία τους λόγω καιρού.


Στα σχολεία αυτών των χωρών, έχουν υποχρεωτικό μάθημα στην φύση ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Αυτή η τακτική ενδυναμώνει τον δεσμό των παιδιών με το περιβάλλον, ενώ αντιλαμβάνονται την σημαντικότητα του από μικρή ηλικία.


Επιπλέον, οι χώρες αυτές, έχουν τρομερά συστήματα ανακύκλωσης. Δεν υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους, δεν υπάρχουν διαδρομές στα δάση και στα βουνά γεμάτες με ποτήρια από καφέδες και μπουκαλάκια με νερό. Δεν υπάρχει μόλυνση και ρύπανση. Σέβονται τον φυσικό τους πλούτο και τα κέρδη τους είναι πολλαπλάσια στην ψυχική τους υγεία και ευεξία. Είναι τελείως διαφορετικό να είσαι πιεσμένος με την δουλειά και να περπατήσεις στην τσιμεντούπολη, από το να περπατήσεις σε ένα δάσος, είκοσι λεπτά μακριά από το σπίτι σου.


Ο σεβασμός όμως και η παιδεία για το περιβάλλον, μαθαίνονται από πολύ μικρή ηλικία και για αυτό εκτιμάται σε τέτοιο βαθμό. Όταν η νοοτροπία μιας χώρας είναι δομημένη με αυτόν τον τρόπο, τα οφέλη είναι πολλαπλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο.


Ενδεικτικά, μέσα στην πεντάδα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες, είναι ακόμα, η Δανία, η Ισλανδία, η Σουηδία και το Ισραήλ. [1]


Η ευτυχία μας, λοιπόν, δεν κρύβεται στα λεφτά, κρύβεται στον σεβασμό που τρέφουμε για την φύση και στην σχέση που έχουμε μαζί της. Όσο περισσότερο την φροντίζουμε, τόσο θα μας το ανταποδώσει. Είναι μια αλληλένδετη σχέση καθώς και αλληλεξαρτώμενη. Το περιβάλλον θέλει την αγάπη και την προσοχή μας για να μας προσφέρει όλα τα θετικά του και να γεμίσει την ψυχή μας με την ομορφιά του.


Βιβλιογραφία

1 Yorum


Η σχέση της ανθρώπινης ευτυχίας με το περιβάλλον είναι αδιαμφισβήτητη. Ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον βελτιώνει την ποιότητα ζωής, προσφέροντας ευεξία και αρμονία. Η φροντίδα για το περιβάλλον απαιτεί στρατηγική και υπεύθυνες αποφάσεις, όπως ακριβώς και στον κόσμο των online παιχνιδιών. Αν θέλετε να εξερευνήσετε νέες εμπειρίες, επισκεφθείτε το tome of madness όπου σας περιμένουν προκλήσεις που απαιτούν σκέψη και τακτική. Η αλληλεπίδραση με τον κόσμο – είτε φυσικό είτε ψηφιακό – είναι το κλειδί για μια καλύτερη εμπειρία!

Beğen
bottom of page