top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

5 γεγονότα που χάσαμε λόγω κορωνοϊού


Όσο ο COVID-19 πλήττει τον κόσμο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να έχουμε χάσει. Όταν αντιμετωπίζουμε μια άμεση απειλή, θέλοντας ή μη, εστιάζουμε όλοι σε αυτό. Η απώλεια του χιονιού σε πέντε ή δέκα χρόνια φαίνεται ασήμαντη μπροστά στις εικόνες των νοσοκομείων, που έχουν οδηγήσει στο σημερινό σημείο θραύσης. Μπορεί να αγνοούμε την περιβαλλοντολογική αλλαγή τη δεδομένη στιγμή, αλλά τι συμβαίνει στον κόσμο πέρα από τον κορωνοϊό;


  • Αύξηση της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική

Στις 6 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, το βορειότερο τμήμα της Ανταρκτικής έθεσε ένα νέο μέγιστο ρεκόρ θερμοκρασίας 18,4℃. Αυτή ίσως είναι μια ευχάριστη θερμοκρασία για μια φθινοπωρινή ημέρα, όχι όμως για την Ανταρκτική, που ξεπέρασε κατά σχεδόν 1 ℃ την προηγούμενη μέγιστη θερμοκρασία.

Αυτό είναι σίγουρα ανησυχητικό, αλλά όχι τόσο ανησυχητικό όσο οι 20,75℃ που παρατηρήθηκαν μόλις τρεις ημέρες αργότερα στα ανατολικά της Ανταρκτικής Χερσονήσου στο σταθμό Marambio στο νησί Seymour.


  • Εξόρυξη άνθρακα στο Σίδνεϊ

Η κυβέρνηση στη Νέα Νότια Ουαλία μόλις ενέκρινε την εξόρυξη άνθρακα από την Peabody Energy. Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα δούμε να χορηγείται μια τέτοια έγκριση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες έχουν επισημάνει σημαντικές τοπικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτό το ορυχείο μπορεί να προκαλέσει υψηλή περιβαλλοντολογική ρύπανση ακόμα και 25 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της εξόρυξης. Η ύπαρξη του ορυχείου σημαίνει επίσης ότι περισσότερος άνθρακας θα διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα μας.

Η Peabody Energy υποστηρίζει ότι αυτός ο άνθρακας θα χρησιμοποιηθεί στη χαλυβουργία παρά στην παραγωγή ενέργειας. Αλλά σημαίνει ακόμα περισσότερος άνθρακας που πρέπει να παραμείνει στο έδαφος. Και παρά το ότι πιστεύουν κάποιοι, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε άνθρακα για να κατασκευάσετε χάλυβα.


  • Εξόρυξη φυσικού αερίου στη Βικτώρια

Στη Βικτώρια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα θεσπίσει νέους νόμους στο Κοινοβούλιο για την ομαλή επανεκκίνηση της εξερεύνησης φυσικού αερίου στην ξηρά. Στο πλαίσιο της νομοθεσίας αυτής, θα επιτρέπεται η διεξαγωγή συμβατικής διερεύνησης αερίου, αλλά θα καταστεί μόνιμη η υπάρχουσα προσωρινή απαγόρευση της διάτρησης και της γεώτρησης αερίων από άνθρακα.

Με έρευνα που έκανε η Amanda Caples βρήκε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Βικτώρια θα μπορούσαν να εξαχθούν χωρίς να βλάψουν το περιβάλλον.


  • Ο Trump αναπροσαρμόζει τους περιβαλλοντικούς κανόνες

Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διοίκηση Trump υπονομεύει ορισμένα βασικά κομμάτια της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Στην εποχή Ομπάμα υπήρχε ένα πρότυπο ρύπανσης, το οποίο απαιτούσε κατά μέσο όρο μείωση των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούνται από τα αυτοκίνητα, κατά 5% . Αντ 'αυτού, σήμερα η κυβέρνηση Trump άλλαξε τη μείωση απο το 5 στο 1,5%.

Αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Περιβαλλοντικής Προστασίας, η μετατόπιση θα σημαίνει 18.500 πρόωρους θανάτους, 250.000 περισσότερες επιθέσεις άσθματος, 350.000 περισσότερα άλλα αναπνευστικά προβλήματα και 190 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον κόστος για την υγεία έως το 2050. Αν οι κατασκευαστές ακολουθήσουν τις νέες πιο χαλαρές κατευθυντήριες γραμμές της διοίκησης του Trump, θα προσθέσουν στην ατμόσφαιρα 1,5 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.


  • Εξάλειψη κοραλλιών


Η Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος προειδοποίησε ότι η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 ℃ θα μπορούσε να εξαλείψει το 90% των κοραλλιών στον κόσμο.

Δεδομένου ότι φαίνεται λιγότερο πιθανό να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 ℃, οι προοπτικές για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας υποβαθμίστηκαν από "φτωχούς" σε "πολύ φτωχούς". Η υποβάθμιση προήλθε μετά από δύο μαζικές εκδηλώσεις λεύκανσης, το ένα το 2016 και το άλλο το 2017, καταστρέφοντας τα δύο τρίτα του ύφαλου. Τώρα, το 2020, έχει μόλις περάσει το τρίτο σε πέντε χρόνια. Φυσικά, οι ακραίες θερμοκρασίες της Ανταρκτικής και η λεύκανση των υφάλων είναι τα προϊόντα που προκαλούνται από ανθρώπινες κλιματικές αλλαγές. Αλλά στο μικρό χρονικό διάστημα από τότε που άρχισε η κρίση του COVID-19, πολλά παραδείγματα περιβαλλοντικού βανδαλισμού έχουν αρχίσει σκόπιμα και συγκεκριμένα.

Οι προκλήσεις που παρουσιάζει σήμερα ο COVID-19 είναι τεράστιες, αλλά δείχνουν να αντιμετωπίζονται σε αντίθεση με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που δείχνουν να καταλήγουν σε αδιέξοδο.

bottom of page