top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

3 δευτερόλεπτα

Έγινε ενημέρωση: 1 Αυγ 2019


Ο πλανήτης Γη είναι 4.5 δισεκατομμυρίων ετών. Από την άλλη ο άνθρωπος είναι 140 χιλιάδων ετών. Από μία πιο κατανοητή και οικεία οπτική, εάν η Γη ήταν 24 ωρών, όσο δηλαδή μία ολόκληρη ημέρα, εμείς θα υπήρχαμε για μόλις 3 δευτερόλεπτα, και δείτε τι έχουμε καταφέρει. Ρύπανση και κατάχρηση σε τέτοιο βαθμό που τα τρία δευτερόλεπτα δεν φαντάζουν αρκετά. Παρόλα αυτά, έχουμε ονομάσει και με αφέλεια τους εαυτούς μας «Homo Sapiens», που σημαίνει σοφός άνθρωπος. Άραγε είμαστε όντως σοφοί;

Μπορεί να έχουμε διασπάσει το άτομο και να έχουμε εφεύρει απίστευτα εξελιγμένες μηχανές, αλλά παράλληλα αυτά τα άτομα που διασπάσαμε δημιουργούν πολέμους και καταστροφές και οι έξυπνες αυτές μηχανές αποστραγγίζουν και ρυπαίνουν το περιβάλλον. Ίσως να είμαστε έξυπνοι αλλά όχι σοφοί. Αν είμασταν σοφοί δεν θα εκπλησσόμασταν που βλέπουμε δυνατότερες καταιγίδες από ποτέ, ή καταστροφικότερες πλημμύρες και συχνότερες φωτιές από ποτέ. Αφού υπάρχει περισσότερη ρύπανση από ποτέ. Περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και περισσότερες αποδασώσεις από ποτέ. Η καταστροφές επιστρέφουν άλλες καταστροφές, και η καταστροφές που προκαλούνται κάθε μέρα στο περιβάλλον είναι τεράστιες και ακατάπαυστες.

Σε ρυθμό ρεκόρ έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε την εξαφάνιση ζώων κατά χίλιες φορές από το κανονικό. Επίτευγμα. Στα επόμενα δέκα με εκατό χρόνια τα ζώα στα βιβλία των παιδιών προβλέπεται πως θα εξαφανιστούν. Τέλος τα λιοντάρια, οι ρινόκεροι, οι ελέφαντες, οι γορίλες και οι πολικές αρκούδες. Είδη που έχουν υπάρξει για περισσότερο καιρό από εμάς, θα εξαφανιστούν εξαιτίας μας, μέσα σε τρία δευτερόλεπτα. Μας δόθηκαν τόσα πολλά που είμαστε τυχερή περίπτωση τρισεκατομμυρίων. Ένας απίστευτα πλούσιος πλανήτης σε μία απίστευτα ιδανική θέση στο ηλιακό σύστημα. Ούτε πολύ κοντά στον ήλιο ώστε να καεί και ούτε πολύ μακριά ώστε να παγώσει. Ιδανικό δώρο, που δεν εκτιμήθηκε.

Η αληθινή κρίση δεν είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή η περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά εμείς. Όλα αυτά τα προβλήματα είναι υποπροϊόντα δικά μας.


bottom of page