top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Πύρινη κόλαση η Αυστραλία


Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Αυστραλία με τον τραγικό απολογισμό να ανέρχεται σε 25 ανθρώπους (από την έναρξη των πυρκαγιών τον Σεπτέμβριο), 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης γης (έκταση ίση με αυτή της Ιρλανδίας) και 500 εκατομμύρια νεκρά ζώα! Ο καπνός από την πύρινη λαίλαπα έχει φτάσει στις ακτές της Χιλής. Οι μετεωρολογικές συνθήκες κρίνονται τώρα ευνοϊκές ώστε να αναχαιτιστεί το πύρινο μέτωπο, μέχρι την επιδείνωση των φαινομένων από το τέλος της εβδομάδας με αύξηση της θερμοκρασίας και ενισχυμένους ανέμους. Κατά τον Δεκέμβριο έχουν καταγραφεί ακραίες τιμές, με την θερμοκρασία να αγγίζει για πρώτη φορά τους 41,9 βαθμούς Κελσίου και τους ανέμους να τρέχουν με 60 μίλια (10 Μποφόρ).

Οι δασοπυροσβέστες, τόσο επαγγελματίες όσο και εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές, οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός διαρκώς προκειμένου να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές. Σε αυτή την μάχη βέβαια δεν είναι μόνοι τους οι Αυστραλοί, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία έχουν συντρέξει στο εγχείρημα κατάσβεσης με πόρους και πυροσβέστες. Προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιας έκτασης πύρινα μέτωπα, προτείνονται μια σειρά μέτρων όπως η δημιουργία μεγαλύτερων αντιπυρικών ζωνών, η αραίωση της καύσιμης ύλης και η αξιοποίηση των δασικών υπολειμμάτων.

Οι δασικές πυρκαγιές στην Αυστραλία είναι ένα συχνό φαινόμενο που οφείλεται συνήθως στις ξηρές καταιγίδες, δηλαδή στην εκδήλωση κεραυνών χωρίς βροχόπτωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή έχει συμβάλει στην ένταση τέτοιου είδους φαινομένων, αφού το κλίμα της Αυστραλίας έχει γίνει θερμότερο και ξηρότερο τα τελευταία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison έχει κατηγορηθεί για την διαχείριση του θέματος, αφού υποστήριζε σθεναρά πως οι φωτιές αυτές δεν συσχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Η πολιτική του σε σχέση με το περιβάλλον έχει δεχθεί δριμεία κριτική από την διεθνή κοινότητα, καθώς αποτρέπει τις διαπραγματεύσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σημειωτέον πως η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Από το λόμπι του άνθρακα στην Αυστραλία, που αποτρέπει τους πολιτικούς από φιλοπεριβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις, μέχρι την αδηφαγία για κερδοφορία των εταιρειών βοδινού και σόγιας στον Αμαζόνιο, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: η Γη, ο πλανήτης μας πληγώνεται ανελέητα και ανεπανόρθωτα, σε βαθμό που, αν δεν αλλάξουμε πρακτικές, θα είναι πλέον και μη φιλόξενος...




bottom of page