top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Τρέχοντας προς ένα πιο «πράσινο» αύριο


Αγώνας δρόμου στην Αθήνα ( Πηγή: https://sports.ert.gr/eidisis/alla-spor/o-6os-imimarathonios-athinas-stis-19-martiou/)

Κάθε Σαββατοκύριακο, ειδικά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, διεξάγεται ένας τουλάχιστον αγώνας δρόμου σε κάποιο μέρος της Ελλάδας. Το τρέξιμο αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν πολύ δημοφιλή τρόπο άθλησης. Το χαμηλό κόστος εξοπλισμού, η ελευθερία στον καθορισμό του χρόνου και τόπου της προπόνησης, ίσως, τώρα πια, και το γεγονός ότι έγινε «μόδα», αποτελούν κάποιους- λίγους- από τους λόγους που ωθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην ενασχόληση με το άθλημα. Το ενδιαφέρον αυτό των πολιτών ώθησε δήμους, οργανώσεις, ιδρύματα να διοργανώνουν αγώνες δρόμου αντοχής, που τις περισσότερες φορές είναι συνδεδεμένοι και με φιλανθρωπικά και κοινωνικά μηνύματα.


Η απορία, ωστόσο, που γεννάται, είναι πώς αυτοί οι αγώνες, που διεξάγονται σε κλίμα γιορτινό με χαρά, μουσικές, αισιόδοξη διάθεση για ένα καλύτερο και πιο υγιές αύριο, καταλήγουν με εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια πεταμένα στους δρόμους. Το δυστυχές γεγονός είναι ότι τα περισσότερα απ’ τα πεταμένα μπουκάλια είναι ακόμα γεμάτα με νερό, καθώς κατά τη διάρκεια του αγώνα οι δρομείς δεν είναι καλό να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού. Παρόλο που το γεγονός αυτό οφείλεται πολλές φορές στην ελλιπή οργάνωση, καθώς δεν υπάρχει κάδος απορριμμάτων κοντά στους σταθμούς ενυδάτωσης, αλλά και στους ίδιους τους δρομείς, που στο βωμό του «καλού χρόνου» πετούν κάτω τα «βαρίδια», θα εστιάσουμε μόνο στο αντικειμενικό πρόβλημα, την σπατάλη νερού και πλαστικού.



Εικόνα από το Μαραθώνιο του Λονδίνου (Πηγή: https://www.bbc.com/news/science-environment-48064102)

Το φαινόμενο αυτό δεν εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε μεγάλες διοργανώσεις στο εξωτερικό, όπως ο Μαραθώνιος στο Λονδίνο. Μάλιστα, οι εικόνες στο Μαραθώνιο του Λονδίνου ήταν πολύ πιο αποκαρδιωτικές, λόγω της μεγαλύτερης συμμετοχής.


Ωστόσο, οι διοργανωτές στη φετινή διοργάνωση έλαβαν πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέτρα, μειώνοντας σε μεγάλο ποσοστό το πλαστικό μιας χρήσεως.

  • Μείωσαν τους σταθμούς ενυδάτωσης της διαδρομής από 26 σε 19

  • Σε σταθμούς όπου χρησιμοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια πλαστικά ποτήρια, έγινε φέτος αντικατάστασή τους από κομποστοποιήσιμα

  • Σε έναν σταθμό προσφέρθηκαν κάψουλες νερού. Πρόκειται για βρώσιμες κάψουλες από φύκια.

  • Τα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιήθηκαν κατασκευάστηκαν από 50% - 100% ανακυκλωμένο πλαστικό


Βρώσιμη κάψουλα με ενεργειακό ποτό (Πηγή: https://www.dezeen.com/2019/04/29/london-marathon-ooho-edible-drinks-capsules-seaweed/)

Τα παραπάνω μέτρα αποδείχθηκαν αποτελεσματικά για την μείωση του πλαστικού στη φετινή διοργάνωση, χωρίς να στερήσουν κάτι από το γιορτινό κλίμα του αγώνα, αποδεικνύοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά μπορεί να επιτευχθεί με μικρές και απλές αλλαγές στη ζωή μας.


bottom of page