top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Συνεργασία ΥΠΕΝ - ΕΜΠ για την αποκατάσταση των ζημιών από την τραγική πυρκαγιά

Έγινε ενημέρωση: 1 Αυγ 2018

Επιμέλεια: Γιώργος Μανώλης


Σε ανακοίνωσή του για τις πρόσφατες πυρκαγιές της Αττικής, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τονίζει την πρόθεση του να διαθέσει το δυναμικό του και τη τεχνογνωσία του στη Πολιτεία. Ήδη από τις αρχές των φετινών φονικών πυρκαγιών επικοινώνησε με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να τις ενημερώσει για τη προσφορά του αυτή. Βασικοί στόχοι τους είναι ο επανασχεδιασμός των οικισμών και του συστήματος ειδοποίησης των πληγέντων περιοχών. Στη συνέχεια υπενθυμίζει την συνεισφορά του στην ανάπτυξη αντιπυρικών τεχνολογιών που οργάνωσε μετά τις πυρκαγιές στο Νομό Ηλείας το 2007 και στο Νομό Αττικής το 2009.


Σε συνέχεια της ανακοίνωσης αυτής, το ΥΠΕΝ εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και η Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ειρήνη Κλαμπατσέα, συναντήθηκαν με τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), Ιωάννη Γκόλια και τον Κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Δημήτρη Ησαΐα, ώστε οι εκπρόσωποι του ιδρύματος να μεταφέρουν την παραπάνω βούλησή τους. Κατά τη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε ότι η συνεργασία θα έχει σκοπό την βέλτιστη αξιοποίηση του τεχνολογικής και επιστημονικής εμπειρίας του Ε.Μ.Π. και ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις με στόχο την ταχύτερη έναρξη της συνεργασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΜΠ:

«To Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από τις πρώτες ημέρες του τραγικού συμβάντος των πρόσφατων πυρκαγιών επικοινώνησε τόσο με τα αρμόδια υπουργεία της κεντρικής κυβέρνησης όσο και με τους πληγέντες φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και έθεσε στη διάθεσή τους το σύνολο του δυναμικού και της τεχνογνωσίας του.


Ο επανασχεδιασμός σύγχρονων, λειτουργικών και ασφαλών οικισμών, η χρήση νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και την πρόβλεψη της πορείας των πυρκαγιών, η εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών έγκαιρης ειδοποίησης των πολιτών και βέλτιστης αντιμετώπισης των συμβάντων πυρκαγιάς σε πραγματικές συνθήκες καθώς και τα σχέδια εκκένωσης αποτελούν άξονες ενεργειών, που μεταξύ των άλλων, πρέπει με προτεραιότητα να προωθηθούν, και στους οποίους το ΕΜΠ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.


Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προσπαθεί, διαχρονικά, να βρίσκεται κοντά στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα όταν αυτή πλήττεται, όπως, για παράδειγμα, έκανε τόσο στην περίπτωση των πυρόπληκτων περιοχών του Νομού Ηλείας, το 2007, όσο και στις πυρκαγιές στην Αττική, το 2009, όταν οργάνωσε μετά από συστηματική δράση ενός χρόνου, το 2010 - ολοκληρωμένη επιδεικτική δράση σχετικά με την έγκαιρη ειδοποίηση αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών με χρήση σύγχρονων αντιπυρικών τεχνολογιών.


Και σήμερα, σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να συμβάλλει, σε όποιο τομέα του ζητηθεί από την Πολιτεία».

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ:

«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και η Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ειρήνη Κλαμπατσέα, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), Ιωάννη Γκόλια και τον Κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Δημήτρη Ησαΐα, οι οποίοι μετέφεραν τη βούληση του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματος να συνδράμει την πολιτεία, με όποιο τρόπο κριθεί καλύτερος, στην αποκατάσταση των ζημιών από την τραγική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, στην Ανατολική Αττική.


Στη συνάντηση, συμφωνήθηκε ότι η συνεργασία πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο που υπαγορεύει ο θεσμικός ρόλος του Ε.Μ.Π. και να οργανωθεί με τρόπο που θα αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες συνεισφοράς και αξιοποίησης της συσσωρευμένης επιστημονικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις, με στόχο η συνεργασία αυτή να εξειδικευτεί και να εκκινήσει το ταχύτερο δυνατό.»


bottom of page