top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Τα μεγάλα βάθη δεν γλιτώνουν από την κλιματική αλλαγή, αντιθέτως

Οι θερμοκρασίες στα μεγάλα βάθη του ωκεανού μπορεί να αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει ισχυρότερο αντίκτυπο στη ζωή στα μεγάλα βάθη.


Μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ διαπίστωσε ότι τα ζώα στον βαθύ ωκεανό είναι πιο ευάλωτα στην υπερθέρμανση του κλίματος και θα δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να διατηρήσουν τους προτιμώμενους θερμοβιότοπους τους. Οι επιστήμονες ανέλυσαν μελλοντικά μοτίβα του διανύσματος της ταχύτητας της κλιματος (climate velocity), ή το ρυθμό και την κατεύθυνση που θα αλλάξει το κλίμα, στα βαθύτερα στρώματα του ωκεανού κάτω από τα 1.000 μέτρα.


Το διάνυσμα της ταχύτητας του κλίματος μετρά την ταχύτητα και την κατεύθυνση με την οποία τα είδη θα πρέπει να μεταναστεύσουν για να παραμείνουν σε βιώσιμο περιβάλλον. Αναλύοντας το διάνυσμα της ταχύτητας της κλιματικής αλλαγής, οι ερευνητές μπορούν να εξετάσουν πώς τα βαθιά θαλάσσια πλάσματα θα ανταποκριθούν στα θερμαινόμενα νερά και θα εκτιμήσουν τους κινδύνους εξαφάνισης ειδών.


Η μελέτη αποκάλυψε ότι παρά την ταχύτερη θέρμανση της επιφάνειας, οι παγκόσμιες μέσες ταχύτητες κλίματος στα βάθη του ωκεανού ήταν δύο έως τέσσερις φορές πιο γρήγορες από τις επιφανειακές ταχύτητες για δεκαετίες.


Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η μεγαλύτερη θερμική ομοιογένεια του βαθιού ωκεανού είναι υπεύθυνη για τις μεγαλύτερες κλιματικές ταχύτητες.


Επιπλέον, παρόλο που οι ταχύτητες της κλιματικής αλλαγής προβλέπεται να επιβραδυνθούν κάτω από ορισμένα σενάρια εκπομπών, το ποσοστό μετατόπισης οικοτόπων θα συνεχίσει να επιταχύνεται στον βαθύ ωκεανό.


Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jorge Garcia Molinos είναι οικολόγος του κλίματος στο Κέντρο Αρκτικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Hokkaido.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η βιοποικιλότητα των βαθέων υδάτων ενδέχεται να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή προσαρμόζονται σε πολύ πιο σταθερά θερμικά περιβάλλοντα», δήλωσε ο Molinos.

«Η επιτάχυνση της κλιματικής ταχύτητας για τον βαθύ ωκεανό είναι συνεπής μέσω όλων των δοκιμασμένων σεναρίων συγκέντρωσης αερίων θερμοκηπίου. Αυτό παρέχει ισχυρό κίνητρο για να μελετηθούν οι μελλοντικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης των ωκεανών στη βαθιά βιοποικιλότητα των ωκεανών, η οποία παραμένει ανησυχητικά ανεπαρκής. "


Μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, οι κλιματικές ταχύτητες στο στρώμα του μεσοπελαγικού ωκεανού προβλέπεται να είναι 4 έως και 11 φορές υψηλότερες από τις τρέχουσες ταχύτητες στην επιφάνεια.


Το μεσοπελαγικό στρώμα περιέχει μια μεγάλη αφθονία μικρών ψαριών που υποστηρίζουν μεγαλύτερα ζώα, συμπεριλαμβανομένου του τόνου και των καλαμαριών. Εάν τα αρπακτικά ζώα και το θήραμά τους δεν ακολουθήσουν παρόμοιες μεταβολές εμβέλειας σε αυτό το επίπεδο, θα μπορούσε να παρουσιάσει σημαντικές προκλήσεις για την εμπορική αλιεία.


Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ενώ η αβεβαιότητα των αποτελεσμάτων αυξάνεται με το βάθος, η ζωή στον βαθύ ωκεανό περιορίζεται επίσης από πολλούς άλλους παράγοντες εκτός από τη θερμοκρασία, όπως οι συγκεντρώσεις οξυγόνου.


«Χωρίς να γνωρίζουμε εάν και πόσο καλά τα είδη βαθέων ωκεανών μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές, προτείνουμε να ακολουθήσουμε μια προληπτική προσέγγιση που περιορίζει τις αρνητικές επιπτώσεις από άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη και η αλιεία βαθέων υδάτων, καθώς και ο σχεδιασμός για δίκτυα μεγάλων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών για τον βαθύτερο ωκεανό», δήλωσε ο Molinos.

bottom of page