top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Συνέντευξη της EcoSteps, μίας καταπράσινης πρωτοβουλίας!


Μία ομάδα φοιτητών με την επιχειρηματική της ιδέα κατάφερε να φτάσει στον τελικό του JA Startup 2019 ως μία από τις 20 καλύτερες της χώρας. Το όνομα της ομάδας είναι EcoSteps και εκεί όχι μόνο διαγωνίσθηκε, αλλά μας παρουσίασε παράλληλα πως μπορούμε ακόμα και στην χώρα μας να προχωρήσουμε στο μέλλον με οικολογικά βήματα! Η ιδέα αφορά μία εφαρμογή με οικολογικό αποτύπωμα στην κοινωνία και στην ανθρώπινη κουλτούρα, αλλά ας μην αναφέρουμε περισσότερα και να αφήσουμε την ίδια την ομάδα να μας περιγράψει την ιδέα τους.


Η ομάδα της EcoSteps αποτελείται από φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συγκεκριμένα την Ελισάβετ Μπαχτσεβάνου, την Παναγιώτα Παπαδοπούλου, τον Παναγιώτη Δρομπουλιανούδη και τον Κωνσταντίνο Τσαλαμπούνη. Οι απαντήσεις που έδωσαν στις ερωτήσεις μας ήταν καταπληκτικές και μπορούμε να δούμε την πράσινη πρωτοβουλία μέσα σε αυτές.


Τι είναι η EcoSteps;

Γενικά, η EcoSteps προσφέρει κίνητρο στους πολίτες μεγάλων πόλεων, ώστε αυτοί να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ. Αναλυτικότερα, η εφαρμογή μας για κάθε επικύρωση του εισιτηρίου που λαμβάνει χώρα σε κάποιο μέσο μεταφοράς προσθέτει πόντους στο προφίλ του χρήστη , τους οποίους αυτός με τη σειρά του μπορεί να εξαργυρώσει σε συνεργαζόμενα με εμάς καταστήματα. Τα καταστήματα αυτά μας παρέχουν μια μηνιαία συνδρομή για να διατηρούμε τα δώρα και τις προσφορές στο app αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις πληρώνουν για τις διαφημίσεις που θα εμφανίζονται εντός εφαρμογής.


Πως προέκυψε η ιδέα της;

Η ιδέα προέκυψε μετά από μια συζήτηση που είχαμε, και αγανακτισμένοι από την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την κατάσταση της ατμόσφαιρας στην Θεσσαλονίκη σκεφθήκαμε πως το πρόβλημα θα λυνόταν αν περισσότεροι άνθρωποι επέλεγαν ΜΜΜ αντί για το αυτοκίνητο τους. Έτσι, σκεφθήκαμε την EcoSteps ως μία ρεαλιστική και βιώσιμη λύση. Καταφέρνουμε λοιπόν να κρατήσουμε τον επιβάτη ευχαριστημένο για την επιλογή του, το αυτοκίνητο του εκτός δρόμου και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα λίγο χαμηλότερα!


Ποια είναι τα μελλοντικά πλάνα σας;

Αρχικός στόχος των μελών της ομάδας είναι η αποφοίτηση από την κατεύθυνση Οικονομικά και Διεθνείς Επιχειρήσεις του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η συνέχεια των σπουδών μας σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο αντικείμενο του Μarketing και του Management. Παράλληλα, δρομολογούμε τα επόμενα βήματα μας στον επιχειρηματικό στίβο, στοχεύοντας στο λανσάρισμα της beta version της εφαρμογής μας μέσα στο επόμενο έτος.


Θεωρείς ότι το Ελληνικό startup οικοσύστημα είναι φιλικό προς επιχειρήσεις που ασχολούνται με το περιβάλλον;

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δεν είναι γνωστή για την διευκόλυνση που παρέχει στις startup επιχειρήσεις και δη σε αυτές που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Ωστόσο συνεχώς και με αυξανόμενο ρυθμό αναδύονται έξυπνες ιδέες που δίνουν λύση σε σημαντικά προβλήματα κάτι που μας καθιστά αισιόδοξους αλλά και μας κινητοποιεί περαιτέρω.


Ποιο είναι το όραμά σας για την EcoSteps;

Το όραμα μας είναι να εμποτίσουμε στη συνείδηση και την καθημερινότητα των πολιτών τη νοοτροπία της συχνής χρήσης ΜΜΜ για τη μεταφορά τους σε βάρος του αυτοκινήτου. Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά σαν EcoSteps είμαστε διατεθειμένοι να τρέξουμε τα χιλιόμετρα που απαιτούνται μέχρι τη γραμμή του τερματισμού!


Πως βλέπεις το μέλλον της Ελλάδας στον τομέα του περιβάλλοντος και των μεταφορών;

Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη και από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από την κλιματική αλλαγή, που σημειωτέων αναμένεται σφοδρότερη στην περιοχή της Μεσογείου, να υιοθετήσει ένα πιο οικολογικό προφίλ. Ο κλάδος των μεταφορών θα επηρεαστεί περισσότερο και εικάζουμε ότι θα κάνει το ολοκληρωτικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση πιο σύντομα από όσο πιστεύουμε!

bottom of page