top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΟΟΣΑ: Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των Περιβαλλοντικών Επιδόσεων της Ελλάδας για το 2009-2019



Κοινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 12:00 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για τα αποτελέσματα των Περιβαλλοντικών Επιδόσεων της Ελλάδας (OECD – Environmental Performance Review – Greece).


Ο ΟΟΣΑ, κατά την περίοδο Ιανουάριος 2019 – Ιούνιος 2020, διενήργησε την 3η Εξέταση της χώρας μας για τις Περιβαλλοντικές της Επιδόσεις για την δεκαετία 2009-2019. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας, που περιλάμβανε σειρά επισκέψεων και συναντήσεων μεταξύ τεχνικών και πολιτικών κλιμακίων της Ελλάδας και του ΟΟΣΑ, στην Αθήνα και το Παρίσι, κατά το τελευταίο ενάμιση έτος, συνοψίζονται στην τελική Έκθεση των Περιβαλλοντικών Επιδόσεων της, την οποία ο ΟΟΣΑ έδωσε επισήμως στη δημοσιότητα στις 5 Οκτωβρίου.


Εισαγωγικές τοποθετήσεις έκαναν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Περιβάλλοντος του ΟΟΣΑ, κ. Rodolfo Lacy και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης. Παρεμβάσεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους έκαναν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης.


Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ, κ. Rodolfo Lacy επισήμανε πως η Ελλάδα ανταποκρίθηκε γρήγορα στην πανδημία του κορωνοϊού. Ενθάρρυνε τις αρχές να συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση δράττοντας την ευκαιρία για την προώθηση μιας ανθεκτικής, πράσινης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάκαμψης. «Η ανάκαμψη είναι η ευκαιρία να επιταχυνθεί η μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και να ενισχυθούν οι προσπάθειες προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδίως σε οικονομικούς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως ο τουρισμός και η γεωργία», υπογράμμισε ο κ. Lacy.


Παράλληλα, αξιολογώντας τις Περιβαλλοντικές Επιδόσεις της Ελλάδας, ο ίδιος σημείωσε ότι η χώρα μας έχει δρομολογήσει μια φιλόδοξη ενεργειακή μετάβαση, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης και των μακροπρόθεσμων προκλήσεων της πανδημίας. Ο ίδιος επέλεξε να εστιάσει σε σειρά συστάσεων προς τη χώρα μας για την περαιτέρω βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα ακόλουθα:

  • Αποτελεσματικότερη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων για υποδομές που σχετίζονται με το περιβάλλον.

  • Υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της κυβέρνησης για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 και υποστήριξη της Δίκαιης Μετάβασης από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς των λιγνιτικών περιοχών. Συνέχιση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών και περαιτέρω προώθηση επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε συστήματα αποθήκευσης.

  • Ενσωμάτωση της διάστασης της προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε σημαντικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η γεωργία.

  • Ενσωμάτωση της διάστασης της βιοποικιλότητας στις τομεακές πολιτικές, όπως αυτές των μεταφορών, του τουρισμού, της γεωργίας και της αλιείας.

  • Κλείσιμο και αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, που εξακολουθούν να υπάρχουν.

  • Ενίσχυση της περιβαλλοντικής διάστασης του φορολογικού συστήματος και κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα.

  • Ενίσχυση των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και του ελέγχου συμμόρφωσης.

Μπορείτε να βρείτε την τελική έκθεση αλλά και τη σύνοψή της παρακάτω:

Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου παρακάτω (μετά το 32:45):


bottom of page