top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Μια εύστοχη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών καταπολεμά την Κλιματική Αλλαγή!

Μία νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών επιχειρεί να αντιμετωπίση την κλιματική αλλαγή προτείνοντας την εισαγωγή μιας πολιτικής τιμολόγησης στον άνθρακα. Δες πως μπορείς να την στηρίξεις!

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα μείζον θέμα της τελευταίας, αλλά και των επόμενων δεκαετιών, και ενώ γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτήν, οι πράξεις και τα έργα δεν είναι αρκετά. Μια νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών που θέλησε να ξεφύγει από το πλαίσιο της «θεωρητικής» προσπάθειας έκανε την εμφανισή της το 2019, προτείνοντας μία απλή, δοκιμασμένη και παράλληλα αποτελεσματική ιδέα.


Η ιδέα: Η τιμολόγηση του άνθρακα!

Ο πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, όπως υποστηρίζουν 5.000 κοινωνικοί επιστήμονες, 11.000 επιστήμονες φυσικών πόρων και 27.000 νομπελίστες. Μάλιστα, τα έσοδα από την τιμολόγηση του άνθρακα, σύμφωνα με την πρωτοβουλία αυτή, θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των φόρων εργασίας και για την υποστήριξη ενός μέλλοντος με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.


Το σχέδιο

Η πραγμάτωση του στόχου αυτού θα γίνει μέσα από το European Citizens Initiative (ECL) που είναι ένα συμμετοχικό δημοκρατικό όργανο που επιτρέπει τους πολίτες της Ευρώπης να διαμορφώσουν την ίδια την Ευρώπη όπως θέλουν, πρετείνοντας συγκεκριμένες αλλαγές με την μορφή νομεθετημάτων. Στην πραγματικότιτα, η μορφή αυτού είναι περισσότερο σαν την μορφή αιτήματος, καθώς ενεργοποιείται μετά την συλλογή 1.000.000 υπογραφών ώστε να υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς διαβούλευση. Οι υπογραφές συλλέγονται στο StopGlobalWarming.eu και πρέπει να σημειωθεί ότι δεν συλλέγονται προσωπικά δεδομένα. Η προθεσμία για την συλλογή των 1.000.000 είναι το τέλος του 2020.


Περισσότερα για την πρωτοβουλία μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω σύντομο βίντεο.

Για να στηρίξετε την προσπάθεια χρειάζεται απλά να μπειτε και να υπογράψετε στο

ενώ μπορείτε παράλληλα να κοινοποιήσετε την πρωτοβουλία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σας αλλά και σε ιστοσελίδες για την γνωστοποίησή της!

bottom of page