top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Σημαντικές οικονομικές απώλειες στην Ευρώπη από ακραία κλιματικά γεγονότα



Μεταξύ των ετών 1980 και 2019, τα ακραία γεγονότα που σχετίζονται με το κλίμα προκάλεσαν οικονομικές απώλειες συνολικού ύψους περίπου 446 δισεκατομμυρίων ευρώ στις χώρες μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Αν και η ανάλυση των τάσεων για τις οικονομικές απώλειες είναι δύσκολη -εν μέρει ως αποτέλεσμα της μεγάλης μεταβλητότητας από έτος σε έτος- τα ακραία κλιματικά γεγονότα γίνονται πιο συνηθισμένα και, χωρίς δράσεις, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες τα επόμενα χρόνια. Η στρατηγική προσαρμογής της ΕΕ στοχεύει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας και στη διασφάλιση της καλής προετοιμασίας της Ευρώπης για τη διαχείριση των κινδύνων και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ελαχιστοποιώντας έτσι τις οικονομικές απώλειες και άλλες ζημίες.


Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι ακραίες θερμοκρασίες, οι έντονες βροχοπτώσεις και η ξηρασία, δημιουργούν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές οικονομικές απώλειες. Η παρακολούθηση των επιπτώσεων τέτοιων κινδύνων είναι σημαντική για την ενημέρωση των πολιτικών που εφαρμόζονται και τη διασφάλιση ότι λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των ζημιών.


Σύμφωνα με τον ΕΟΠ, μεταξύ των ετών 1980 και 2019, τα ακραία γεγονότα που σχετίζονται με τον καιρό και το κλίμα αντιπροσώπευαν περίπου το 81% των συνολικών οικονομικών απωλειών που προκλήθηκαν από φυσικούς κινδύνους στις χώρες μέλη του ΕΟΧ, ύψους 446 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ισοδυναμεί με 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και οι αθροιστικές αποπληθωρισμένες απώλειες ισούνται με σχεδόν το 3% του ΑΕΠ των χωρών που αναλύθηκαν.


Ωστόσο, επειδή ένας σχετικά μικρός αριθμός (3%) μοναδικών γεγονότων ήταν υπεύθυνος για ένα μεγάλο ποσοστό (>60%) των οικονομικών απωλειών, με αποτέλεσμα υψηλή μεταβλητότητα από έτος σε έτος, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι τάσεις. Ο μέσος ετήσιος (με διόρθωση πληθωρισμού) ήταν περίπου 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 1980-1989, 12,3 δισεκατομμύρια το 1990-1999, 13,2 δισεκατομμύρια το 2000-2009 και 12,5 δισεκατομμύρια το 2010-2019.


Ο οικονομικός αντίκτυπος των ακραίων γεγονότων που σχετίζονται με τον καιρό και το κλίμα ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών. Σε απόλυτους όρους, οι υψηλότερες οικονομικές απώλειες κατά την περίοδο 1980-2019 καταγράφηκαν στη Γερμανία ακολουθούμενες από την Ιταλία και μετά τη Γαλλία. Στην Ελλάδα οι απώλειες ανήλθαν στα 7.689 εκατομμύρια ευρώ και καταγράφηκαν 2.550 θάνατοι. Οι υψηλότερες κατά κεφαλή απώλειες καταγράφηκαν στην Ελβετία, το Λουξεμβούργο και τη Δανία, και οι υψηλότερες απώλειες ανά περιοχή ήταν στη Μάλτα, την Ελβετία και το Λουξεμβούργο. Περίπου το 27% των συνολικών απωλειών ήταν ασφαλισμένο, αν και αυτό διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών, από 1% στη Ρουμανία και τη Λιθουανία (2% σε Ελλάδα, Κύπρο, Κροατία και Ουγγαρία) έως 60% στο Βέλγιο και το Λιχτενστάιν.


Στο διάγραμμα παρουσιάζονται οι οικονομικές ζημίες που προκλήθηκαν στην Ευρώπη ανά έτος από ακραίες καιρικές συνθήκες για την περίοδο 1980-2019.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.


Πηγή: Meteo.gr

bottom of page