top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

"Εναλλακτική" Ενέργεια


Ο καθένας από εμάς, ειδικά τα τελευταία χρόνια, θα έχει ακούσει έντονα όρους όπως “κλιματική αλλαγή”, “υπερθέρμανση του πλανήτη” και πολλά άλλα. Όροι που ολοένα θα ακούμε περισσότερο εφόσον δεν παρθούν ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση τους. Και αναφέρομαι στην ανεξέλεγκτη χρήση των ορυκτών καυσίμων η οποία ενέχει όχι μόνο τον κίνδυνο εξάντλησής τους αλλά και λόγω των υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τους όρους που προανέφερα. Για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης με την οποία έχουμε έρθει αντιμέτωποι, καλούμαστε να βρούμε λύσεις που θα είναι βιώσιμες και οικολογικές. Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι τα ανανεώσιμα καύσιμα.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα βιοκαύσιμα, τα οποία προέρχονται από οργανικά προϊόντα και θεωρούνται ανανεώσιμα καύσιμα. Ως ανανεώσιμα καύσιμα έχουν το χαρακτηριστικό των χαμηλότερων εκπομπών CO2 στο συνολικό κύκλο ζωής τους σε σχέση με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα, στοιχείο που εξαρτάται άμεσα από την προέλευση τους, τη χρήση τους αλλά και τον τρόπο παραγωγής και διανομής τους. Κατά την καύση τους τα καύσιμα αυτά εκπέμπουν περίπου ίσες ποσότητες CO2 με τα αντίστοιχα πετρελαϊκής προέλευσης. Επειδή όμως είναι οργανικής προέλευσης ο άνθρακας τον οποίο περιέχουν έχει δεσμευτεί κατά την ανάπτυξη της οργανικής ύλης από την ατμόσφαιρα στην οποία επανέρχεται μετά την καύση κι έτσι το ισοζύγιο εκπομπών σε όλο τον κύκλο ζωής του βιοκαυσίμου είναι θεωρητικά μηδενικό.


Σε μια προσπάθεια να προωθήσει την χρήση των βιοκαυσίμων στον τομέα των μεταφορών στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε την κοινοτική οδηγία 2003/30/ΕΚ. Σύμφωνα με αυτή βιοκαύσιμα θεωρούνται κάθε υγρό ή αέριο καύσιμο για τις μεταφορές το οποίο παράγεται από βιομάζα όπου βιομάζα είναι το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα προϊόντων, αποβλήτων και καταλοίπων από γεωργικές (συμπεριλαμβανομένων φυτικών και ζωικών ουσιών), δασοκομικές και συναφείς βιομηχανικές δραστηριότητες, καθώς και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων. Σύμφωνα με την ίδια οδηγία στην κατηγορία των βιοκαυσίμων εμπίπτουν η βιοαιθανόλη, το βιοντίζελ (μεθυλεστέρας λιπαρών οξέων), το βιοαέριο, η βιομεθανόλη, ο βιοδιμεθυλαιθέρας, ο βιο-ΕΤΒΕ (αιθυλοτριτοβουτυλαιθέρας, ο βιο-ΜΤΒΕ (μεθυλοτριτοβουτυλαιθέρας), τα συνθετικά βιοκαύσιμα (συνθετικοί υδρογονάνθρακες ή μείγματα συνθετικών υδρογονανθράκων που έχουν παραχθεί από βιομάζα), το βιοϋδρογόνο και τα καθαρά φυτικά έλαια.


Τα βιοκαύσιμα, παρ’ολο που η κυκλοφορία τους στην αγορά μετρά δεκαετίες, δεν είναι ακόμη στην τελική τους μορφή καθώς έχουν πολλά ακόμη περιθώρια βελτίωσης τόσο σε ερευνητικό όσο και οικονομικό επίπεδο και δεν είναι ακόμη απολύτως εφαρμόσιμα . Όμως καθώς ο τεχνολογικός πήχης αυξάνεται συνεχώς είναι βέβαιο ότι αυτές οι δυσκολίες θα μπορέσουν να αρθούν ώστε να μπορέσουν να αντικαταστήσουν κάποια στιγμή εξ ολοκλήρου τις παρούσες μορφές “ορυκτής” ενέργειας. Η σημερινή πραγματικότητα επιτάσσει την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, με τα βιοκαύσιμα να είναι μία από αυτές.

bottom of page