top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Αρκτική: Νορβηγοί ακτιβιστές εναντίον της κυβέρνησης για τις εξορύξεις πετρελαίου


© Johanna Hanno / Greenpeace

Οι νεαροί ακτιβιστές και οι περιβαλλοντολόγοι αντιμετωπίζουν επιτέλους τη νορβηγική κυβέρνηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για τις γεωτρήσεις πετρελαίου στην Αρκτική. Η υπόθεση αυτή, επίσης γνωστή ως «The People vs. Arctic Oil», θα μπορούσε να απαγορεύσει τις νέες γεωτρήσεις πετρελαίου στην Αρκτική και να δημιουργήσει προηγούμενο για παρόμοιες περιβαλλοντικές υποθέσεις σε όλο τον κόσμο.


«Το άνοιγμα της Αρκτικής για γεωτρήσεις πετρελαίου κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα είναι απαράδεκτο και η νορβηγική κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αναγνωρίσει τον ουσιαστικό αντίκτυπο του νορβηγικού κράτους στην κλιματική κρίση και θα κρίνει άκυρες τις άδειες πετρελαίου της Αρκτικής», δήλωσε ο Frode Pleym, επικεφαλής της Greenpeace Norway.


Η Greenpeace Nordic και η Young Friends of the Earth Norway μήνυσαν τη νορβηγική κυβέρνηση για το άνοιγμα της Αρκτικής για γεωτρήσεις πετρελαίου το 2016. Οι οργανώσεις δηλώνουν ότι οι νέες άδειες πετρελαίου παραβιάζουν το νορβηγικό σύνταγμα, το οποίο θεσπίζει το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον και καθήκον της κυβέρνησης να διαφυλάξει αυτό το δικαίωμα για τις μελλοντικές γενιές.


Μια εβδομάδα πριν από την ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ξεκίνησε ένα πολιτικό σκάνδαλο στη Νορβηγία. Μέσω της αγωγής για το κλίμα, αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση απέκρυψε μια μυστική έκθεση του Κοινοβουλίου που δείχνει ότι οι γεωτρήσεις πετρελαίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστιες οικονομικές απώλειες για τη Νορβηγία. Η κυβέρνηση γνώριζε ήδη το 2012 ότι η εξερεύνηση μπορεί να είναι μη επικερδής, αλλά ούτε οι φορολογούμενοι ούτε το Κοινοβούλιο αφέθηκαν στο μυστικό, επομένως το Κοινοβούλιο ενέκρινε το άνοιγμα νέων πετρελαιοπηγών χωρίς βασικές πληροφορίες.


Παρόλο που το Εφετείο αποφάνθηκε υπέρ του κράτους τον Ιανουάριο του 2020, η απόφαση περιείχε ήδη σημαντικές νίκες για τους οργανισμούς. Το δικαστήριο έκρινε ότι το Σύνταγμα παρέχει δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον και ότι το πεδίο εφαρμογής των ευθυνών της Νορβηγίας περιλαμβάνει την περιβαλλοντική βλάβη που προκαλείται από εκπομπές του νορβηγικού πετρελαίου που καίγεται στο εξωτερικό.


Η απόφαση αναμένεται τον Δεκέμβριο του 2020 ή τον Ιανουάριο του 2021. Η ακριβής ημερομηνία της απόφασης πιθανότατα θα ανακοινωθεί την τελευταία ημέρα της ακρόασης του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 12 Νοεμβρίου.

bottom of page