Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα πακέτο επενδύσεων άνω των 110 εκατομμυρίων ευρώ σε ολοκληρωμένα έργα του προγράμματος LIFE για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, τα οποία επιλέχθηκαν μετά από πρόσκληση υποβολής προτάσεων που καλύπτει το έτος 2020. Η χρηματοδότηση θα στηρίξει νέα μεγάλα περιβαλλοντικά και κλιματικά έργα σε 11 χώρες της ΕΕ - Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία και Σλοβενία.
Τα έργα συμβάλλουν στην πράσινη ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 και υποστηρίζουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας να καταστήσει την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη και μηδενική ρύπανση έως το 2050. Αποτελούν παραδείγματα δράσεων για την επίτευξη βασικών στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα για το 2030 και το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία.
Τα ολοκληρωμένα έργα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να συγκεντρώνουν πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων γεωργικών, διαρθρωτικών, περιφερειακών και ερευνητικών ταμείων, καθώς και εθνικής χρηματοδότησης και επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Συνολικά, τα 11 έργα αναμένεται να προσελκύσουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ συμπληρωματικών κεφαλαίων, πολλαπλασιάζοντας σημαντικά τους πόρους που διατίθενται σήμερα για να κάνουν πραγματική διαφορά στην πράξη.
«Επί τόπια» επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας - Το έργο της Κύπρου
Η Κύπρος έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα αστικών απορριμμάτων ανά κάτοικο στην ΕΕ. Το μεγαλύτερο μέρος πηγαίνει σε χώρους υγειονομικής ταφής, με λιγότερο από το 20% να ανακυκλώνεται. Αρκετοί παράγοντες εμποδίζουν τη χώρα να εκπληρώσει τους στόχους της Οδηγίας της ΕΕ για τους ΧΥΤΑ και του Σχεδίου Κυκλικής Οικονομικής Δράσης. Αυτά περιλαμβάνουν την έλλειψη υποδομών και συστημάτων συλλογής για ανακυκλώσιμα και βιοαποδομήσιμα απόβλητα.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με το έργο LIFE-IP CYzero WASTE. Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων σε 50 αγροτικές, ημιπεριφερειακές και αστικές περιοχές και τη βελτίωση της συλλογής ξηρών ανακυκλώσιμων υλικών, όπως χαρτί και μεταλλικά κουτιά, με τη δημιουργία 20 πράσινων περιπτέρων.
Επτά πόλεις θα αποκτήσουν κέντρα επαναχρησιμοποίησης/επισκευής και ένα δίκτυο καταστημάτων επαναχρησιμοποίησης. Επίσης, θα παρουσιαστούν ορισμένα συστήματα «pay-as-you-through», τα οποία, μαζί με την καθιέρωση φόρου υγειονομικής ταφής, θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη στροφή προς μια πιο κυκλική οικονομία.
Μάθετε περισσότερα για τα 11 ολοκληρωμένα έργα στις σύντομες περιγραφές.
Comments