top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναγνώρισε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αρκτική στους 38⁰C



Ένα νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στους 38°C στη ρωσική πόλη Verkhoyansk στις 20 Ιουνίου 2020 αναγνωρίστηκε ως νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αρκτική από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).


Η θερμοκρασία, που ταιριάζει περισσότερο στη Μεσόγειο παρά στην Αρκτική, μετρήθηκε σε μετεωρολογικό σταθμό παρατήρησης κατά τη διάρκεια ενός έκτακτου και παρατεταμένου καύσωνα της Σιβηρίας. Οι μέσες θερμοκρασίες στην Αρκτική Σιβηρία έφτασαν τους 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για μεγάλο μέρος του καλοκαιριού πέρυσι, τροφοδοτώντας καταστροφικές πυρκαγιές, προκαλώντας τεράστια απώλεια θαλάσσιου πάγου και διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο το 2020 ως ένα από τα τρία θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί.


«Αυτό το νέο ρεκόρ της Αρκτικής είναι μια από μια σειρά παρατηρήσεων που αναφέρθηκαν στο Αρχείο του WMO για τον καιρό και τα ακραία συμβάντα του κλίματος που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μεταβαλλόμενο κλίμα μας. Το 2020, σημειώθηκε επίσης νέο ρεκόρ θερμοκρασίας (18,3°C) για την ήπειρο της Ανταρκτικής», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, καθηγητής Πέτρι Ταάλας.


«Οι ερευνητές του WMO επιδιώκουν επί του παρόντος να επαληθεύσουν τις μετρήσεις θερμοκρασίας των 54,4 °C που καταγράφηκαν τόσο το 2020 όσο και το 2021 στο πιο ζεστό μέρος του κόσμου, την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, και να επικυρώσουν ένα νέο καταγραφόμενο ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας 48,8 °C στο ιταλικό νησί της Σικελίας αυτό το καλοκαίρι. Το Αρχείο του WMO για τον καιρό και τις ακραίες κλιματικές συνθήκες δεν είχε ποτέ τόσες πολλές συνεχείς ταυτόχρονες έρευνες», δήλωσε ο καθηγητής Ταάλας.


Η Αρκτική είναι μεταξύ των περιοχών που θερμαίνονται ταχύτερα στον κόσμο και θερμαίνονται περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου. Η ακραία θερμοκρασία και η συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή ώθησαν μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του WMO να προσθέσει μια νέα κατηγορία κλίματος «υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στους 66,5⁰ ή βόρεια, τον Αρκτικό Κύκλο» στο διεθνές Αρχείο του καιρού και ακραίων κλίματος.


Η δημιουργία της νέας κατηγορίας σημαίνει ότι εκπροσωπούνται πλέον και οι δύο πολικές περιοχές. Από το 2007, ο WMO έχει καταγράψει ακραίες θερμοκρασίες για την περιοχή της Ανταρκτικής (πολικές περιοχές στους 60⁰S ή νότια, που αντιστοιχούν στις περιοχές ξηράς και υφαλοκρηπίδας πάγου που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Ανταρκτικής.


Το Verkhoyansk βρίσκεται περίπου 115 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και ο μετεωρολογικός σταθμός παρατηρεί θερμοκρασίες από το 1885. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Δημοκρατίας της Sakha (Yakutia), είναι σε μια περιοχή της Ανατολικής Σιβηρίας που έχει εξαιρετικά σκληρή ξηρασία ηπειρωτικό κλίμα (πολύ ψυχρός χειμώνας και ζεστό καλοκαίρι).


«Βασικά, αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τις αυξανόμενες θερμοκρασίες που συμβαίνουν σε μια κλιματικά σημαντική περιοχή του κόσμου. Μέσω της συνεχούς παρακολούθησης και αξιολόγησης των ακραίων θερμοκρασιών, μπορούμε να παραμείνουμε ενημερωμένοι για τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτή την κρίσιμη περιοχή του κόσμου, την πολική Αρκτική», δήλωσε ο καθηγητής Randall Cerveny, Εισηγητής για το Κλίμα και τις Καιρικές Ακραίες για τον WMO.


«Υπογραμμίζει την ανάγκη για διατήρηση μακροπρόθεσμων παρατηρήσεων που μας παρέχουν σημεία αναφοράς για την κατάσταση του κλιματικού συστήματος», δήλωσε ο καθηγητής Cerveny.

Comments


bottom of page