top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Mείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από χρήση ενέργειας στην ΕΕ το 2020



Η Eurostat εκτιμά ότι το 2020, το έτος κατά το οποίο τα κράτη μέλη της ΕΕ εισήγαγαν περιοριστικά μέτρα λόγω COVID-19, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την καύση ορυκτών καυσίμων (κυρίως πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, άνθρακας, τύρφη και φυσικό αέριο) μειώθηκαν σημαντικά κατά 10% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι εκπομπές CO2 από ενεργειακές χρήσεις, συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ. Επηρεάζονται από παράγοντες όπως οι κλιματολογικές συνθήκες (π.χ. κρύος / μακρύς χειμώνας ή ζεστό καλοκαίρι), η οικονομική ανάπτυξη, το μέγεθος πληθυσμού, οι μεταφορές και οι βιομηχανικές δραστηριότητες.


Οι εκπομπές CO2 από ορυκτά καύσιμα παράγονται στη χώρα όπου τα καύσιμα καίγονται για σκοπούς όπως παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορές, παραγωγή χάλυβα κ.λπ. Συμπεριλαμβάνονται επίσης οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων. Για παράδειγμα, εάν ο άνθρακας εισάγεται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας Αυτό οδηγεί σε αύξηση των εκπομπών στη χώρα εισαγωγής, ενώ εάν η ίδια η ηλεκτρική ενέργεια εισάγεται, δεν επηρεάζει τις εκπομπές στη χώρα εισαγωγής, καθώς αυτές οι εκπομπές θα αναφερθούν στη χώρα εξαγωγής στην οποία έχει παραχθεί η ηλεκτρική ενέργεια.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, οι εκπομπές μειώθηκαν το 2020 σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη μείωση στην Ελλάδα (-18,7%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (-18,1%), το Λουξεμβούργο (-17,9%), την Ισπανία (-16,2%) και Δανία (-14,8%). Οι χαμηλότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (-1,0%), την Ουγγαρία (-1,7%), την Ιρλανδία και τη Λιθουανία (και οι δύο -2,6%).



Πηγή: Eurostat

bottom of page