top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Eurostat: Ποια είναι η ποιότητα του αέρα στις αστικές περιοχές της Ευρώπης;



Με αφορμή την Πράσινη Εβδομάδα της ΕΕ που διήρκησε από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημοσίευσε νέα έρευνα όπου παρουσιάζονται δεδομένα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη την τελευταία 20ετία. Η ετήσια μέση συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων (PM.5) στις αστικές περιοχές της ΕΕ μειώθηκε σταδιακά στα 12.6 μg/m³ το 2019.


Οι ρύποι όπως τα λεπτά σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα μειώνουν το προσδόκιμο ζωής και την αντίληψη της ευημερίας των ανθρώπων, ενώ μπορούν επίσης να οδηγήσουν ή να επιδεινώσουν πολλές χρόνιες και οξείες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.


Λεπτά σωματίδια (ΡΜ10, με διάμετρο μικρότερη των 10 μικρομέτρων) μπορούν να μεταφερθούν βαθιά στους πνεύμονες, όπου μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να επιδεινώσουν την κατάσταση των ατόμων που πάσχουν από καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις. Εν τω μεταξύ, ακόμη και μικρότερα λεπτά σωματίδια (PM2.5, με διάμετρο μικρότερη από 2.5 μικρόμετρα) μπορούν να επηρεάσουν την υγεία ακόμη πιο σοβαρά, καθώς μπορούν να τραβηχτούν περαιτέρω στους πνεύμονες.



Ενώ αυτός ο τύπος ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν εδώ και αρκετά χρόνια κάτω από το όριο που τέθηκε από το 2015 και μετά (25 μg/m³ ετήσιος μέσος όρος), παραμένουν σημαντικά σημεία ενεργειακής ρύπανσης. Επιπλέον, παρά τη σταδιακή μείωση των τελευταίων ετών, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2019 εξακολουθούν να εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από το επίπεδο που συνιστά η ΠΟΥ (10 μg/m³ ετήσιος μέσος όρος).


Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η μέση ετήσια συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων (PM2.5) είναι υψηλότερη στις αστικές περιοχές της Βουλγαρίας (19.6 μg/m³) και της Πολωνίας (19.3 μg/m³), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (16.4 μg/m³) και Κροατία (16.0 μg/m³).


Αντίθετα, η συγκέντρωση είναι χαμηλότερη στις αστικές περιοχές της Εσθονίας (4.8 μg/m³), της Φινλανδίας (5.1 μg/m³) και της Σουηδίας (5.8 μg/m³).



bottom of page