Το 2021, 13 κράτη μέλη τήρησαν τις αντίστοιχες εθνικές τους δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών για την περίοδο 2020-2029 βάσει της Οδηγίας για τις δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών (NECD) της ΕΕ για καθέναν από τους πέντε κύριους ρύπους (οξείδια του αζώτου, πτητικές οργανικές ενώσεις μη μεθανίου, αμμωνία, διοξείδιο του θείου και λεπτά σωματίδια) σύμφωνα με την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).
Δεκατρία κράτη μέλη απέτυχαν να το πράξουν για τουλάχιστον έναν από τους πέντε κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους (και ένα κράτος μέλος δεν υπέβαλε έκθεση φέτος). Η συνολική πτωτική τάση από το 2005 έρχεται παρά την οικονομική ανάπτυξη την ίδια περίοδο.
Η ενημέρωση του ΕΟΠ βασίζεται στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία που ανέφεραν τα κράτη μέλη το 2023 για τις εκπομπές τους το 2021. Περιγράφει την πρόοδο που σημειώθηκε προς τη μείωση των εκπομπών των πέντε κύριων ατμοσφαιρικών ρύπων που ρυθμίζονται βάσει της οδηγίας. Παρουσιάζει αξιολόγηση της απόδοσης των κρατών μελών έναντι των δεσμεύσεων μείωσης των εκπομπών για την περίοδο 2020-2029, καθώς και της προόδου τους προς την επίτευξη των πιο φιλόδοξων δεσμεύσεων μείωσης που θα ισχύουν από το 2030 και μετά.
Η επίτευξη περαιτέρω μειώσεων για το 2030 και μετά θα είναι μια σημαντική πρόκληση για όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ για όλους σχεδόν τους ρύπους, καθώς ο ρυθμός μείωσης ορισμένων εκπομπών ρύπων τώρα εξισορροπείται σύμφωνα με την ενημέρωση. Μια εξαίρεση είναι το διοξείδιο του θείου, όπου πολλές χώρες έχουν ήδη συμμορφωθεί με τη δέσμευσή τους για μείωση του 2030. Οι εκπομπές διοξειδίου του θείου ευθύνονται για ζημιές σε οικοσυστήματα και κτίρια, μεταξύ άλλων επιβλαβών επιπτώσεων.
Η μείωση των εκπομπών αμμωνίας παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση. Οι εκπομπές αμμωνίας προκαλούν ανησυχία, καθώς συμβάλλουν στην υπερβολική παρουσία αζώτου στα υδάτινα οικοσυστήματα που οδηγεί στο γνωστό φαινόμενο του ευτροφισμού, μεταξύ άλλων αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η αμμωνία είναι επίσης πρόδρομος των λεπτών σωματιδίων, πολύ επιβλαβής για την υγεία. Δέκα κράτη μέλη θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αμμωνίας τους σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021 για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση της περιόδου 2020-2029. Ο γεωργικός τομέας είναι η κύρια πηγή, υπεύθυνος για το 93% των συνολικών εκπομπών αμμωνίας στην ΕΕ. Από το 2005, οι εκπομπές αμμωνίας μειώθηκαν ελαφρώς σε πολλά κράτη μέλη και σε ορισμένες περιπτώσεις αυξήθηκαν.
Comments