top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: «Μέτρια» η ποιότητα του αέρα της Αθήνας - Στην 227η θέση από τις 344 πόλεις της Ευρώπης


Οι πιο καθαρές πόλεις στην Ευρώπη όσον αφορά την ποιότητα του αέρα κατά το 2020 και το 2021 ήταν η Ουμέα στη Σουηδία και το Φάρο και το Φουντσάλ στην Πορτογαλία σύμφωνα με το ενημερωμένο πρόγραμμα προβολής δεδομένων για την ποιότητα του αέρα πόλεων στην Ευρώπη που δημοσιεύτηκε σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Εκτός από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβολής ποιότητας αέρα πόλεων, ο ΕΟΠ δημοσίευσε επίσης δύο εκθέσεις που εξετάζουν τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων, που στοχεύουν σε διαφορετικές απαιτήσεις της ΕΕ και της UNECE.


Περισσότερες από 340 πόλεις περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβολής ποιότητας αέρα πόλεων. Οι πόλεις κατατάσσονται από τις πιο καθαρές έως τις πιο ρυπασμένες με βάση τα μέσα επίπεδα λεπτών σωματιδίων (PM2,5). Τα δεδομένα πίσω από την κατάταξη συλλέχθηκαν από περισσότερους από 400 σταθμούς παρακολούθησης σε χώρες μέλη του ΕΟΠ τα δύο τελευταία ημερολογιακά έτη.


Από το 2020 έως το 2021, η ποιότητα του αέρα ήταν καλή μόνο σε 11 πόλεις, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα PM2,5 ήταν χαμηλότερα από τις κατευθυντήριες γραμμές υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για μακροχρόνια έκθεση στα PM2,5 των 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (5 μg/m³).


Αντίθετα, η ετήσια οριακή τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα PM2,5 των 25 μg/m³ ξεπεράστηκε μόνο σε τρεις πιο ρυπασμένες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Nowy Sacz της Πολωνίας και της Κρεμόνας και της Πάντοβα στην Ιταλία, υπογραμμίζοντας τη διαφορά μεταξύ της κατευθυντήριας γραμμής του ΠΟΥ και του προτύποτ της ΕΕ.


Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβολής αέρα πόλεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει την ποιότητα του αέρα στις ευρωπαϊκές πόλεις τα τελευταία δύο χρόνια. Ο θεατής εστιάζει στις μακροπρόθεσμες συγκεντρώσεις PM2,5, καθώς η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί τις πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τα PM2,5 είναι ο ατμοσφαιρικός ρύπος με τις υψηλότερες επιπτώσεις στην υγεία όσον αφορά τους πρόωρους θανάτους και τις ασθένειες.


Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβολής ποιότητας αέρα πόλεων στην Ελλάδα υπάρχουν 4 συνολικά σταθμοί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο. Ωστόσο, μόνο της Αθήνας παρείχε επαρκή δεδομένα για τις χρονιές 2020 & 2021. Βάσει των μετρήσεων αυτών η Αθήνα έχοντας 12,4 μg/m³, χαρακτηρίστηκε πως έχει «μέτρια» ποιότητα αέρα και κατατάχθηκε στην 227η θέση μεταξύ 344 πόλεων.

Περισσότερες πληροφορίες και σύνδεσμος στο European City Air Quality Viewer

Comments


bottom of page