top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΕ: Δημοσιεύθηκαν οι κατεθυντήριες γραμμές για την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση του νερού στη γεωργία


Την Τετάρτη 3 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς να εφαρμόσουν τους κανόνες για την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων για γεωργική άρδευση.


Καθώς πολλά κράτη μέλη υποφέρουν όλο και περισσότερο από ξηρασίες, η επαναχρησιμοποίηση του νερού από εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων μπορεί να γίνει βασικό εργαλείο για τη διασφάλιση μιας ασφαλούς και προβλέψιμης πηγής νερού, μειώνοντας ταυτόχρονα την πίεση στα υδατικά συστήματα και ενισχύοντας την ικανότητα της ΕΕ να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή.


Ο Κανονισμός Επαναχρησιμοποίησης Υδάτων, που θα ισχύει από τον Ιούνιο του 2023, ορίζει ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας νερού, διαχείρισης κινδύνου και παρακολούθησης για τη διασφάλιση της ασφαλούς επαναχρησιμοποίησης του νερού. Οι κατευθυντήριες γραμμές συμπληρώνονται από πολλά πρακτικά παραδείγματα για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των κανόνων.


Η επαναχρησιμοποίηση του νερού μπορεί να περιορίσει τις αντλήσεις από επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και να προωθήσει μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων, μέσω των πολλαπλών χρήσεων του νερού στον αστικό κύκλο του νερού, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.


Αυτή η ώθηση προς την αποτελεσματικότερη χρήση του νερού αντικατοπτρίζεται επίσης στην πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για αναθεώρηση της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, ζητώντας επίσης μια πιο αποτελεσματική χρήση του νερού σε όλες τις βιομηχανικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης του νερού.


Η επικείμενη πρόταση της Επιτροπής για αναθεώρηση της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων θα αποσκοπεί επίσης στην περαιτέρω διευκόλυνση της επαναχρησιμοποίησης του νερού.


Ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, την Αλιεία και τους Ωκεανούς Virginijus Sinkevičius, δήλωσε:


«Οι πόροι γλυκού νερού είναι σπάνιοι και υπό πίεση όλο και περισσότερο. Σε περιόδους πρωτοφανών και ακραίων θερμοκρασιών, πρέπει να σταματήσουμε τη σπατάλη νερού και να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον πόρο πιο αποτελεσματικά για να προσαρμοστούμε στο μεταβαλλόμενο κλίμα και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα του γεωργικού μας εφοδιασμού. Οι σημερινές κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε ακριβώς αυτό και να εξασφαλίσουμε την ασφαλή κυκλοφορία, σε ολόκληρη την ΕΕ, των προϊόντων διατροφής που καλλιεργούνται με ανακυκλωμένο νερό».

bottom of page