top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Earthshot Prize: Ένα βραβείο «Νόμπελ» για το περιβάλλον θεσπίζεται από τον πρίγκιπα Γουίλιαμ



Το Βραβείο Earthshot, το οποίο ανακοινώθηκε στις 6 Οκτωβρίου, θα είναι το σημαντικότερο και διασημότερο βραβείο του παγκόσμιου περιβάλλοντος στην ιστορία και στοχεύει στην ενθάρρυνση της αλλαγής και στην ενίσχυση της «επιδιόρθωσης» του πλανήτη μας τα επόμενα 10 χρόνια.


Μια παγκόσμια ομάδα κορυφαίων ηγετών από τους περιβαλλοντικούς, φιλανθρωπικούς, επιχειρηματικούς, αθλητικούς και ψυχαγωγικούς κόσμους έχει συνταχθεί μαζί με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ ως μέλη του The Earthshot Prize Council.


Το έπαθλο των 50 εκατομμυρίων λιρών θα παρέχει τουλάχιστον 50 λύσεις στα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα του κόσμου έως το 2030.


Εμπνευσμένο από τον Πρόεδρο John F. Kennedy και το «Moonshot», ο οποίος ένωσε εκατομμύρια ανθρώπους γύρω από τον στόχο για την κατάκτηση του φεγγαριού από τον άνθρωπο και να ενισχυθεί η ανάπτυξη νέας τεχνολογίας στη δεκαετία του 1960, το βραβείο Earthshot επικεντρώνεται σε πέντε «Earthshots» - απλούς αλλά φιλόδοξους στόχους για τον πλανήτη μας, οι οποίοι εάν επιτευχθούν έως το 2030, θα βελτιώσουν τη ζωή για όλους μας και για τις επόμενες γενιές.



Κάθε χρόνο από το 2021 έως το 2030, το Συμβούλιο του Βραβείου Earthshot θα απονέμει το Βραβείο Earthshot σε πέντε νικητές, έναν ανά Earthshot, του οποίου οι τεκμηριωμένες λύσεις σημειώνουν τη μεγαλύτερη πρόοδο προς τα πέντε Earthshot:

  • Προστασία και αποκατάσταση της φύσης

  • Καθαρισμός του αέρα

  • Αναβίωση των ωκεανών

  • Δημιουργία ενός κόσμου χωρίς απορρίμματα

  • Επιδιόρθωση του κλίματος

Μια διακεκριμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων θα υποστηρίξει τη διαδικασία αξιολόγησης, διατυπώνοντας συστάσεις στο Συμβούλιο των Βραβείου που θα επιλέξει τους τελικούς νικητές. Το βραβείο θα μπορούσε να απονεμηθεί σε ένα ευρύ φάσμα ατόμων, ομάδων ή συνεργασιών - επιστήμονες, ακτιβιστές, οικονομολόγους, ηγέτες, κυβερνήσεις, τράπεζες, επιχειρήσεις, πόλεις και χώρες - οι οποίοι θα κάνουν σημαντική πρόοδο ή θα συμβάλουν καθοριστικά στην επίλυση αυτών των περιβαλλοντικών προκλήσεων.


Κάθε νικητής θα λάβει το χρηματικό βραβείο ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών που θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη συμφωνημένων έργων περιβάλλοντος, καθώς και μεγάλης κλίμακας δημόσια αναγνώριση και σημαντική υποστήριξη για την κλιμάκωση της λύσης τους.


Για να σηματοδοτηθεί η έναρξη του Βραβείου, κυκλοφόρησε μια ταινία μικρού μήκους όπου ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και Sir David Attenborough μαζί στο Kensington Palace, μιλούν για το πάθος τους για το περιβάλλον και τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να παίξει το Βραβείο Earthshot στην «επιδιόρθωση» του πλανήτη μας τα επόμενα δέκα χρόνια. Η ταινία περιλαμβάνει επίσης καθένα από τα 11 άλλα ανακοινωθέντα μέλη του The Earthshot Prize Council, τα οποία εξηγούν τα κίνητρά τους να συμμετάσχουν στο The Earthshot Prize και τις διαφορετικές περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως.



Ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι: «Η γη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και αντιμετωπίζουμε ένα σημαντικό δίλημμα: είτε συνεχίζουμε όπως είμαστε και καταστρέφουμε ανεπανόρθωτα τον πλανήτη μας, είτε θυμόμαστε τη μοναδική μας δύναμη ως ανθρώπινα όντα και τη συνεχή ικανότητά μας να οδηγούμε, να καινοτομούμε και να επιλύουμε προβλήματα. Οι άνθρωποι μπορούμε να επιτύχουμε σπουδαία πράγματα. Τα επόμενα δέκα χρόνια περιλαμβάνουν μια από τις μεγαλύτερες δοκιμές μας - μια δεκαετία δράσης για την «επιδιόρθωση» της γης».


Το Συμβούλιο αποτελείται και στηρίζεται από διεθνούς φήμης προσωπικότητες από τον κόσμο της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και της φιλανθρωπίας όπως η Cate Blanchett, Christiana Figueres, Dani Alves, Sir David Attenborough, Hindou Oumarou Ibrahim, Indra Nooyi, Jack Ma, Naoko Yamazaki, Ngozi Okonjo-Iweala, Shakira, Yao Ming, κ.α.


Τους επόμενους μήνες, θα ανακοινωθούν και άλλα μέλη του Συμβουλίου του Βραβείου Earthshot καθώς επεκτείνεται ο παγκόσμιος συνασπισμός που υποστηρίζει το Βραβείο.



bottom of page