top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να τιμολογούνται οι εκπομπές άνθρακα



Σπουδαίες προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στην κρίση που προκλήθηκε από τον COVID-19. Καθώς οι χώρες κάνουν τα πρώτα βήματα για να ορθοποδήσουν, οι πολιτικές τιμολόγησης του άνθρακα βρίσκονται στο προσκήνιο. Ο Carbon Pricing Leadership Coalition και ο Coalition of Finance Ministers for Climate Action, κάλεσαν τους παγκόσμιους ηγέτες ώστε να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί η τιμολόγηση του άνθρακα ως μέρος μιας βιώσιμης διαδικασίας ανάκαμψης.


Οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι η τιμολόγηση του άνθρακα είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ενώ παράλληλα αναπτύσσεται η οικονομία. Έτσι, η Carbon Pricing Leadership Coalition δημοσίευσε 5 λόγους για τους οποίους η τιμολόγηση του άνθρακα είναι το μέλλον και ένας τρόπος ενίσχυσης της βιώσιμης ανάπτυξης.


1. Ήδη είναι γνωστό το πως μπορεί να λειτουργήσει

Οι τιμές που πληρώνουμε για αγαθά συνήθως δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος της ρύπανσης του άνθρακα που προκαλείται από την παραγωγή, τη διανομή και την κατανάλωσή τους. Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές: α) Φόρος άνθρακα: Όλοι πληρώνουν φόρο για τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούν, με βάση την περιεκτικότητα σε άνθρακα και β) Όριο και εμπόριο: Μια κυβέρνηση ή μια περιοχή καθορίζει ένα όριο εκπομπών. Δίνουν ή δημοπρατούν άδειες που επιτρέπουν εκπομπές έως το σύνολο. Οι εταιρείες μπορούν στη συνέχεια να αγοράσουν και να πουλήσουν τις άδειές τους. Και οι δύο επιλογές ωθούν τις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές τους.


2. Ήδη χρησιμοποιείται ανά τον κόσμο

Περίπου 40 χώρες και περισσότερες από 20 πόλεις, πολιτείες και περιοχές έχουν θέσει ήδη μια τιμή στον άνθρακα (ή σύντομα θα θέσουν). Αυτά τα συστήματα τιμολόγησης άνθρακα καλύπτουν το 12% όλων των εκπομπών άνθρακα. Μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα πρωτοστατούν στο σχέδιο αυτό. Οι επτά πιλοτικές αγορές αντιπροσωπεύουν το 18% του πληθυσμού της Κίνας και το 28% του εθνικού ΑΕΠ της.


3. Κάνει καλό και στις επιχειρήσεις

Πάνω από 150 εταιρείες όπως η BT, η Microsoft και η Google λένε στο CDP ότι αποκομίζουν τα οφέλη από την τιμολόγηση του άνθρακα και επενδύουν σε τρόπους εργασίας με χαμηλό άνθρακα που παρέχουν μεγάλες αποδόσεις και προστασία έναντι μελλοντικών κανονισμών. Η τιμολόγηση του άνθρακα δημιουργεί σημαντικές αγορές για προϊόντα και υπηρεσίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.


4. Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις

Τα έσοδα από την τιμολόγηση του άνθρακα μπορούν να ανακυκλωθούν για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Μείωση φόρων και δαπανών για άτομα με χαμηλότερο εισόδημα, μείωση φόρου εισοδήματος, προώθηση της καινοτομίας για τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πραγματοποίηση επενδύσεων που φέρνουν νέες θέσεις εργασίας. Το ΑΕΠ της Σουηδίας αυξήθηκε κατά 60% από το 1991 έως το 2012. Η φορολογία του άνθρακα εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του '90 και οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 21%. Η Βρετανική Κολομβία έχει τον χαμηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος στον Καναδά έναν από τους χαμηλότερους εταιρικούς συντελεστές στον ΟΟΣΑ. Μπορεί να αντέξει οικονομικά λόγω του εισοδήματος από τον φόρο άνθρακα.


5. Μπορούν να προκύψουν τεράστια μελλοντικά κόστη χωρίς την τιμολόγηση

Το να αφήσουμε την κλιματική αλλαγή να προχωρήσει χωρίς έλεγχο, θα προκαλέσει τεράστιο κόστος για τις μελλοντικές γενιές. Η τοποθέτηση μιας τιμής άνθρακα περιορίζει τώρα τη ρύπανση και το κόστος που σχετίζεται με το κλίμα μακροπρόθεσμα. Μέχρι το 2050 το UNEP προειδοποιεί ότι το κόστος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή των αναπτυσσόμενων χωρών θα είναι τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Εάν η αύξηση της θερμοκρασίας υπερβεί τους 2ºC το κόστος θα είναι πολύ περισσότερο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.


Το σχέδιο

Η πραγμάτωση του στόχου αυτού θα γίνει μέσα από το European Citizens Initiative (ECL) που είναι ένα συμμετοχικό δημοκρατικό όργανο που επιτρέπει τους πολίτες της Ευρώπης να διαμορφώσουν την ίδια την Ευρώπη όπως θέλουν, πρετείνοντας συγκεκριμένες αλλαγές με την μορφή νομεθετημάτων. Στην πραγματικότιτα, η μορφή αυτού είναι περισσότερο σαν την μορφή αιτήματος, καθώς ενεργοποιείται μετά την συλλογή 1.000.000 υπογραφών ώστε να υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς διαβούλευση. Οι υπογραφές συλλέγονται στο StopGlobalWarming.eu και πρέπει να σημειωθεί ότι δεν συλλέγονται προσωπικά δεδομένα. Η προθεσμία για την συλλογή των 1.000.000 είναι το τέλος του 2020.


Για να στηρίξετε την προσπάθεια χρειάζεται απλά να μπειτε και να υπογράψετε στο

ενώ μπορείτε παράλληλα να κοινοποιήσετε την πρωτοβουλία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σας αλλά και σε ιστοσελίδες για την γνωστοποίησή της!


bottom of page