top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

320 εκ. ευρώ στις «Έξυπνες Πόλεις» διεκδικούν οι Δήμοι

Έγινε ενημέρωση: 20 Οκτ 2021


Φωτογραφία από τον χρήστη Scott Webb στο Pexels

Με το ποσό των 320 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο «Έξυπνες πόλεις», με στόχο την ψηφιακή ανάπτυξη των δήμων της χώρας, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βήμα του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.


Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβερνησης, προβλεπόμενοι χρηματοδοτικοί πόροι από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούν να τοποθετηθούν στην ψηφιακή ανάπτυξη των πόλεων, μέσω ηλεκτρονικών δικτύων που θα βελτιώνουν την οργάνωση και τη λειτουργικότητά τους.


Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι για το πρόγραμμα των Εξυπνων Πόλεων υπήρξε συνεργασία με τον υφυπουργό Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου κ. Λιβάνιο, όπως επίσης με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Τσακίρη αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.


Τι μερίδιο διεκδικούν οι Δήμοι

Όπως είπε ο υπουργός, τα έργα μπορούν να αναπτυχθούν σε μεγάλους δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι μικρότεροι δήμοι μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ προκειμένου να οργανώσουν ποικίλες ψηφιακές υπηρεσίες στις Έξυπνες Πόλεις τους, όπως κυβερνοασφάλεια ή «έξυπνο παρκάρισμα».


«Θα διαμορφώσουμε ένα μενού πολλαπλών επιλογών, αναγνωρίζοντας ότι από αυτό το μενού θα μπορούν οι δήμοι με συγκεκριμένο μπάτζετ και με βάση τις ανάγκες τους, να επιλέγει ο καθένας λύσεις που αισθάνεται ότι αφορούν τους δημότες τους», είπε ο υπουργός.


Το εύρος των χρηματοδοτούμενων δράσεων

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε δε, ότι οι τομείς που θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν ψηφιακά οι δήμοι θα είναι, μεταξύ άλλων

  • κοινωνική πολιτική,

  • απασχόληση και υγεία,

  • παιδεία,

  • πολιτισμός και αθλητισμός,

  • περιβάλλον,

  • υποδομές,

  • μεταφορές,

  • μεταποίηση,

  • τουρισμός,

  • δημοτική αστυνομία,

  • εξυπηρέτηση του πολίτη,

  • οικονομική διαχείριση των δήμων,

  • διοικητική λειτουργία των δήμων κ.ά.

«Το “ζουμί” είναι ότι θα διαλέξετε εσείς. Εμείς θα ορίσουμε τις επιλογές και εσείς θα κάνετε τις δικές σας προσεγγίσεις, με βάση τις δικές σας ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, καλώντας τους δημάρχους να έχουν στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και να μην αφήσουν το χρόνο να πάει χαμένος, αλλά να τρέξουν για να ωριμάσουν έργα μέχρι να βγουν οι προσκλήσεις στον ««αέρα».


Έξυπνες πόλεις: Πεδίο δόξης… για τους λαμπρούς αιρετούς

«Εμείς ήδη έχουμε προβλέψει τα εργαλεία, επομένως υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν», είπε, απευθυνόμενος προς τους αιρετούς, ενώ υποσχέθηκε πως ως υπουργείο «δεν θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό που πάμε μέχρι τώρα να απλοποιούμε, να ψηφιοποιούμε. Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το κράτος, το χρωστάμε στα παιδιά μας».


Ο κ. Πιερρακάκης ξεκίνησε την ομιλία του, δίνοντας νούμερα αναφορικά με τη ψηφιακή πολιτική μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Όπως ανέφερε πως η Ελλάδα έχει κοντά στις 1300 ψηφιακές υπηρεσίες και 150 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές, που έγιναν μόλις στο πρώτο εξάμηνο του 2021.



Πηγή: Ypodomes.com

Comments


bottom of page