top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Τα στοχευμένα μέτρα μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να βελτιώσουν την κοινωνική ισότητα



Η ανακύκλωση των εσόδων από φόρους για την ενέργεια και τον άνθρακα για τη στήριξη ομάδων χαμηλού εισοδήματος, η επένδυση στην ανακαίνιση κτιρίων και στην πράσινη κινητικότητα είναι μεταξύ των μέτρων που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη δημόσια υποστήριξη για την ατζέντα βιωσιμότητας της Ευρώπης και μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση. Οι ευάλωτες ομάδες μπορεί να αισθάνονται το όφελος από αυτά τα μέτρα περισσότερο από άλλα, καθώς και από τις ευρύτερες κοινοτικές επιπτώσεις της βελτιωμένης ποιότητας του αέρα και του μειωμένου περιβαλλοντικού θορύβου.


Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της κοινής ενημέρωσης «Εξερευνώντας τις κοινωνικές προκλήσεις των ενεργειακών πολιτικών χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην Ευρώπη» από το Eurofound και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Η ενημέρωση εξετάζει τον τρόπο επίτευξης λύσεων που θα ωφεληθούν από όλους για τη δράση για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη και, με τη σειρά τους, την υποστήριξη των πολιτικών για το κλίμα.


Το κόστος και τα οφέλη των πολιτικών για το κλίμα κατανέμονται άνισα στον πληθυσμό και είναι πιθανό να δημιουργήσουν νικητές και ηττημένους, επισημαίνεται στην κοινή ενημέρωση. Ως εκ τούτου, η διασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα θα ωφεληθεί από πολιτικές που μειώνουν τόσο τις εκπομπές άνθρακα όσο και τις κοινωνικές ανισότητες και που ελαχιστοποιούν την ανισότητα των νομισματικών επιπτώσεων και μεγιστοποιούν τα συν-οφέλη της δράσης για το κλίμα.


Η μείωση των εκπομπών και η μείωση της κοινωνικής ανισότητας θα μπορούσαν να επιτευχθούν με στοχευμένα μέτρα, όπως η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων ή η επένδυση στα δημόσια μέσα μεταφοράς και ευκαιρίες για ποδήλατο και περπάτημα, δείχνει η ενημέρωση.


Συνολικά, η αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη δράση για το κλίμα απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης και τομείς πολιτικής, καθώς και τη συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων. Απαιτούνται επίσης περαιτέρω προσπάθειες για την καλύτερη τεκμηρίωση, μέτρηση και κατανόηση των κοινωνικών επιπτώσεων των πολιτικών μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.


«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και η αντιμετώπιση της κοινωνικής ανισότητας μπορεί να γίνει με μια προσέγγιση με γάντι που επιδιώκει να προσφέρει διπλό μέρισμα για τις ομάδες χαμηλού εισοδήματος και ευάλωτες ομάδες. Αυτή η κοινή εργασία του Eurofound και του ΕΟΠ υπογραμμίζει την ευρεία συνεργασία για να διασφαλιστεί ότι η πράσινη μετάβαση της Ευρώπης αποφέρει το μέγιστο όφελος για όλους τους πολίτες», δήλωσε ο Ivailo Kalfin, Εκτελεστικός Διευθυντής του Eurofound.


«Η επίτευξη πραγματικής και διαρκούς βιωσιμότητας θα απαιτήσει την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν. Η κοινή μας δουλειά με το Eurofound δείχνει ότι αυτό είναι δυνατό με στοχευμένη και αποτελεσματική δράση για το κλίμα που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα και βελτιώνει το περιβάλλον διαβίωσης των ανθρώπων», δήλωσε ο Hans Bruyninckx, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΟΠ.

bottom of page