top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Συμφωνούν για το περιβάλλον οι G20, για την κλιματική αλλαγή όμως;



Οι υπουργοί περιβάλλοντος και ενέργειας από την Ομάδα των 20 πλούσιων εθνών σημείωσαν μικρή πρόοδο την Πέμπτη σχετικά με τον τρόπο επίτευξης των κλιματικών στόχων, ανέφεραν αξιωματούχοι, με ένα σύνολο χωρών που αντιστέκονται σε οποιαδήποτε σταθερή δέσμευση.


Η συνάντηση των G20 στη Νάπολη συζήτησε τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον την Πέμπτη, ενώ η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Παρασκευής. Οι διπλωμάτες αγωνίστηκαν για μέρες για να βρουν ουσιαστικό κοινό έδαφος και στα δύο θέματα.


Η Ιταλία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της G20 φέτος, δήλωσε ότι το ανακοινωθέν για το περιβάλλον είχε τελικά συμφωνηθεί για τη «μεγάλη χαρά» και των 20 χωρών μετά από «εβδομάδες διαπραγματεύσεων και διήμερη συνάντηση χωρίς διακοπή».


Η δήλωση της Παρασκευής, που αφορά άμεσα τις δεσμεύσεις για την αλλαγή του κλίματος, είναι πιθανό να αποδειχθεί πιο δύσκολη.


Στην ομιλία του προς τους G20, σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αργεντινής Juan Cabandie ζήτησε μια «ανταλλαγή χρέους» με την οποία ένα μέρος του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών θα συγχωρεθεί, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικολογική τους μετάβαση.


Η συνάντηση των G20 θεωρείται ως βασικό ενδιάμεσο στάδιο ενόψει των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα, γνωστών ως COP 26, που θα πραγματοποιηθούν στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.


bottom of page