top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Συμμετοχή του Envinow.gr στο GreenTech Symposium


Στιγμιότυπο από το panel της συζήτησης που συντόνιζε το Envinow.gr στο GreenTech Symposium. Διακρίνονται οι κύριοι (από αριστερά): Γεώργιος Μανώλης - Ιδρυτικό Μέλος Envinow.gr, Αναστάσιος Στάμου - Καθηγητής ΕΜΠ, Συμεών Μαλαμής - Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 η συζήτηση που συντόνιζε το Envinow.gr στο πλαίσιο του GreenTech Symposium, με θέμα “Technological Progress in Sea and Water Resources Management”.


Ο κύριος Γεώργιος Μανώλης, ιδρυτικό μέλος του Envinow.gr, συντόνισε το panel της συζήτησης, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο κύριος Αναστάσιος Στάμου, Καθηγητής & Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Υδραυλικής της σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, και ο κύριος Συμεών Μαλαμής, Eπίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Οι ομιλητές ανέπτυξαν τις απόψεις τους σε ερωτήσεις που τους απεύθυνε ο κ. Μανώλης σε θέματα σχετικά με τη διαχείριση των υδατικών πόρων.


Η έναρξη της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου έγινε από τον κύριο Χρήστο Καλαντζή, συντονιστή του GreenTech Symposium και συντονιστή του Envinow.gr, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό και να καλωσορίζει το κοινό. Στην συνέχεια, ο κ. Μανώλης πέρασε στην σκηνή με τους ομιλητές, όπου και αυτός με την σειρά του καλωσόρισε το κοινό και παρουσίασε τους προσκεκλημένους ομιλητές. Η συζήτηση ξεκίνησε με ερώτηση προς τον κ. Στάμου όπου του ζητήθηκε να παρουσιάσει το έργο του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Υδραυλικής ως Διευθυντής του. Ο κ. Στάμου παρουσίασε το έργο του εργαστηρίου καθώς και τα έργα και τις μελέτες στις οποίες έχουν συμμετάσχει. Στην συνέχεια, ύστερα από ερώτηση του κ. Μανώλη, ο κ. Μαλαμής ως συντονιστής του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος "HYDROYSA" παρουσίασε ένα βίντεο και μίλησε σχετικά γι αυτό.


Έπειτα, ο κ. Μανώλης κάνοντας αναφορά σε έρευνες επιστημόνων σχετικά με σενάρια αύξησης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας κατά 2˚C, λόγω της κλιματικής αλλαγής, απεύθυνε ερώτηση προς τον κ. Στάμου σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα ακραία φαινόμενα πλημμυρών που μπορεί να προκύψουν. Ο κ. Στάμου αναφέρθηκε στη σημασία της σωστής συντήρησης και καθαρισμού των ρεμάτων και στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που μπορούν να ειδοποιήσουν τους πολίτες για τυχόν πλημμύρες. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει προσαρμογή του σχεδιασμού των έργων υποδομής ώστε τα έργα να σχεδιάζονται με λιγότερες εκπομπές αερίων ρύπων και να υπάρχουν προδιαγραφές όπου να περιλαμβάνουν τα έντονα φαινόμενα που μπορεί να προκύψουν λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Μαλαμής, σε αντίστοιχη ερώτηση σχετικά με την αύξηση στην αναλογία ζήτησης νερού προς διαθεσιμότητά του και ως προς την διαχείριση του νερού σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, απάντησε ότι λύσεις μπορούν να αποτελέσουν η ανακύκλωση του νερού, η συλλογή και επαναχρησιμοποίηση του νερού και η αφαλάτωση.


Τέλος, ο κ. Μάνωλης ζήτησε από τους προσκεκλημένους ομιλητές να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με το πως μπορεί να βελτιωθεί η σύνδεση μεταξύ ακαδημαϊκής ερευνητικής κοινότητας και εφαρμοζόμενης τεχνολογίας. Ο κ. Στάμου ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει "δια βίου" εκπαίδευση και ενημέρωση των μηχανικών με σεμινάρια από τις αντίστοιχες επιστημονικές ειδικότητες, αλλά και οι ερευνητές να επικοινωνούν με τους μηχανικούς της πράξης ώστε να τους μεταφέρουν τα πρακτικά προβλήματα. Ο κ. Μαλαμής τόνισε ότι συμβολή στην ενίσχυση της σχέσης αυτής, μπορούν να έχουν τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά ερευνητικά προγράμματα όπου συνεργάζονται ερευνητικοί φορείς και εταιρίες, με αύξηση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες.


Κλείνοντας, ο κ. Μανώλης ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους ομιλητές για την παρουσία τους και την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαν, καθώς και την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου για την πρόσκληση και την φιλοξενία τους. Υπογράμμισε ότι "η έρευνα και η τεχνολογία βρίσκονται διαρκώς σε μεγάλη πρόοδο στον τομέα της διαχείρισης των υδατικών πόρων" και ότι "ίσως παραμένει πρόκληση για την Ελλάδα η σύνδεση της αγοράς με την επιστημονική κοινότητα". Ωστόσο, εξέφρασε τις σκέψεις του ότι το GreenTech Symposium μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή, δίνοντας το βήμα για να γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις.


Το Envinow.gr θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τους προσκεκλημένους ομιλητές για την ουσιαστική συνδρομή τους στην επιτυχή πραγματοποίηση ενός ιδιαίτερα εποικοδομητικού διαλόγου καθώς και τους οργανωτές του GreenTech Symposium για την πρόσκληση και την φιλοξενία.


To GreenTech Symposium είναι ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο που στοχεύει στη σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας όλα τα νέα καινοτόμα προϊόντα των ερευνητών και των νεοφυών επιχειρήσεων στους τομείς των Έξυπνων Πόλεων, των Προηγμένων Υλικών, του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας, της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας, και πραγματοποιήθηκε στις 23 & 24 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη παράλληλα με το StartUpNow Forum 2.


Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω όλοκληρη τη συζήτηση όπως αυτή μεταδόθηκε ζωντανά από τη σελίδα του Envinow.gr στο Facebook:


Comments


bottom of page