«Το ζητούμενο είναι η υλοποίηση ενός συγκεκριμένου και αποτελεσματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Κυβέρνηση για τη διασφάλιση της υγείας, της ποιότητας ζωής και για την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας, και όχι οι γενικόλογες απαντήσεις και επιπλέον καθυστερήσεις. Εμείς είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε εποικοδομητικά», σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος, κατά τη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσία του αρμόδιου για την Προστασία του Περιβάλλοντος Υφυπουργού ΠΕΝ, Γ. Αμυρά, χθες στη Βουλή.
Στην τοποθέτησή του, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε το διαχρονικό πρόβλημα υπέρβασης των θεσμοθετημένων ορίων συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) στη Θεσσαλονίκη, το οποίο χρονολογείται ουσιαστικά από το 2005, πρόβλημα το οποίο, παρά τις σχετικές βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου, οδήγησε τελικά στην παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στις 3 Δεκεμβρίου του 2020. Για την επίλυση του προβλήματος αυτού, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως αρμόδια αρχή, προχώρησε στην εκπόνηση αντίστοιχου με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2008/50 επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο έβαινε προς ολοκλήρωση το καλοκαίρι του 2019.
Έκτοτε, και όπως έγινε γνωστό από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Φεβρουάριο του 2020, το επιχειρησιακό σχέδιο είχε ολοκληρωθεί και ήταν υπό αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Από τις ανακοινώσεις του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας και όπως παραδέχθηκε και ο κύριος Αμυράς, προκύπτει ότι το σχέδιο είχε κοινοποιηθεί και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τον Ιούλιο του 2020.
«Είναι σαφές ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε η βούληση να αναληφθούν πρωτοβουλίες από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας, από τον κύριος Χατζηδάκη» επεσήμανε ο Σ. Φάμελλος, τονίζοντας ότι « σημασία έχει πλέον να δημοσιοποιηθούν τα μέτρα του Επιχειρησιακού Σχεδίου στη Θεσσαλονίκη, να γίνει δηλαδή δημόσια συζήτηση, γιατί μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει γνωστό. Σημασία έχει ακόμη το Σχέδιο να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και προτεραιότητες, καθώς και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Το ΥΠΕΝ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στήριξε τα αιτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι και η αρμόδια αρχή, για την αναβάθμιση του δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας, για την αναβάθμιση του σταθμού στο Κορδελιό και για την ταυτοποίηση της πηγής της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και για τα έργα περιορισμού της δυσοσμίας στα ΕΛΠΕ που τελικά υλοποιήθηκαν. Το έργο αυτό του ΥΠΕΝ πρέπει να συνεχιστεί και με τη συμβολή του στη συγκεκριμενοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για την ατμοσφαιρική ρύπανση της Θεσσαλονίκης, στην ενημέρωση και στο συντονισμό των αρμόδιων Υπουργείων και της Περιφέρειας για την εφαρμογή του», σημείωσε ο Σ.Φάμελλος.
Από πλευράς του, ο κύριος Αμυράς δέχτηκε να καταθέσει, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το διαθέσιμο υλικό από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να γίνει δημόσια συζήτηση για το σχέδιο αυτό. Μάλιστα, ο Σ. Φάμελλος πρότεινε στον κύριο Αμυρά να αναλάβουν μαζί; Από κοινού την πρωτοβουλία ο διάλογος αυτός να γίνει στη Θεσσαλονίκη, με την επιφύλαξη και την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων λόγω πανδημίας. Υπενθύμισε τέλος ξανά ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο για να σταματήσουν οι υπερβάσεις συγκεντρώσεων ρύπων που έχουν επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία και για να μειωθεί η πιθανότητα επιβολής υψηλών προστίμων λόγω των συνεχιζόμενων παραβάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Comments