top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Πράσινα Δώματα: Ενισχύουν το Αστικό Περιβάλλον

Οι στέγες που καλύπτονται με γρασίδι, λαχανόκηπους και πλούσιο φύλλωμα είναι πλέον κοινό όραμα σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Όλο και περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες και τοπικές αρχές επενδύουν σε πράσινα δώματα, αντλούμενα από τα μεγάλα οφέλη τους που περιλαμβάνουν εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους, μετριασμό του κινδύνου από πλημμύρες, δημιουργία οικοτόπων για αστική άγρια ​​ζωή, αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αστικής θέρμανσης κ.ο.κ.

Μια πρόσφατη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο πρότεινε ότι η αγορά πράσινου δώματος αυξάνεται με ρυθμό 17% κάθε χρόνο. Το μεγαλύτερο αγρόκτημα στον τελευταίο όροφο στον κόσμο ανοίγει στο Παρίσι το 2020, αντικαθιστώντας παρόμοια προγράμματα στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο. Η Στουτγάρδη, στη Γερμανία, θεωρείται "η πρωτεύουσα της πράσινης στέγης της Ευρώπης", ενώ η Σιγκαπούρη εγκαθιστά ακόμη και πράσινες στέγες σε λεωφορεία. Αυτά τα ριζοσπαστικά αστικά σχέδια μπορούν να βοηθήσουν τις πόλεις να προσαρμοστούν στις μνημειώδεις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως η πρόσβαση στους πόρους και η έλλειψη χώρου πρασίνου λόγω της ανάπτυξης. Αλλά η αγορά από τις αρχές της πόλης, τις επιχειρήσεις και άλλα ιδρύματα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του (διερευνώνται διάφορες επιλογές για να ταιριάζει στην ποικιλία των χώρων στις πόλεις, στον τελευταίο όροφο ). Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχετικά νέο στην ανάπτυξη πράσινων δωμάτων και οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση της πρακτικής. Το Λονδίνο φιλοξενεί μεγάλο μέρος της αγοράς πράσινης στέγης του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως λόγω των πολιτικών που στρέφονται προς το μέλλον, όπως το σχέδιο του Λονδίνου του 2008, το οποίο άνοιξε το δρόμο για να υπερδιπλασιαστεί η έκταση των πράσινων στεγών στην πρωτεύουσα.

Αν και το Λονδίνο έχει οδηγήσει το δρόμο, υπάρχουν τώρα «εργαστήρια διαβίωσης» στα πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Σάλφορντ που συμβάλλουν στη δημιουργία τους. Το έργο IGNITION- με επικεφαλής τη Συνδυασμένη Αρχή του Μάντσεστερ - περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός ζωντανού εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, με σκοπό να αποκαλύψει τρόπους να πείσει τους προγραμματιστές και τους επενδυτές να υιοθετήσουν πράσινες στέγες. Η τρέχουσα έρευνα παρουσιάζει πώς μπορούν να ενσωματωθούν οι πράσινες στέγες με τους τοίχους και τα βιώσιμα συστήματα αποστράγγισης στο έδαφος, όπως τα δέντρα του δρόμου, για να διαχειριστεί καλύτερα το νερό και να καταστήσει το οικοδομικό περιβάλλον πιο βιώσιμο. Η έρευνα αποδεικνύει επίσης την κοινωνική αξία των πράσινων στεγών. Οι γιατροί συστήνουν όλο και περισσότερο χρόνο στον εξωτερικό κήπο για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν το άγχος και την κατάθλιψη. Και η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η πρόσβαση ακόμη και στους πιο βασικούς χώρους πρασίνου μπορεί να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πάσχοντες από άνοια και να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Στη Βόρεια Αμερική, οι πράσινες στέγες έχουν γίνει κύριος άξονας, με τους ηγέτες και τις αρχές της περιοχής να έχουν βοηθήσει να προωθήσουν την κίνηση προς τα εμπρός ειδικά πρόσφατα, στο Σαν Φρανσίσκο όπου δημιουργήθηκε μια πολιτική που απαιτεί νέα κτίρια να έχουν πράσινες στέγες. Το Τορόντο έχει πολιτικές που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη αστικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στις στέγες.

Αυτές οι χώρες επωφελούνται επίσης από την ύπαρξη νεώτερων κτιρίων, τα οποία διευκολύνουν την εγκατάσταση πράσινων στεγών. Η δυνατότητα αποθήκευσης και διανομής νερού ακριβώς πάνω από την ταράτσα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των φυτών σε οποιαδήποτε πράσινη στέγη - ειδικά στις "βρώσιμες στέγες" που καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά. Και είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθεί αυτή η χωρητικότητα σε νεώτερα κτίρια, τα οποία συνήθως έχουν μεγαλύτερο βάρος από ό, τι τα παλιότερα. Έχοντας μια ισχυρότερη στέγη διευκολύνεται επίσης η ανάπτυξη μιας μεγαλύτερης ποικιλίας φυτών, καθώς το έδαφος μπορεί να είναι βαθύτερο.

Προκειμένου οι πράσινες στέγες να αποτελέσουν τον κανόνα για νέες εξελίξεις, πρέπει να υπάρξει προσφορά από τις δημόσιες αρχές και τους ιδιωτικούς φορείς. Οι υπεύθυνοι για τη συντήρηση κτιρίων μπορεί να χρειαστεί να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, όπως ο εξωραϊσμός, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν εθελοντές για να βοηθήσουν. Άλλες εκτιμήσεις περιλαμβάνουν την εγκατάσταση διαδρόμων αποστράγγισης, την ικανοποίηση των απαιτήσεων υγείας και ασφάλειας και ίσως τη δυνατότητα πρόσβασης για το κοινό, καθώς και περιορισμούς σχεδιασμού και διακοπή από τακτικές δραστηριότητες εντός και γύρω από τα κτίρια κατά την εγκατάσταση. Για να πεισθούν οι επενδυτές και οι προγραμματιστές ότι η τοποθέτηση πράσινων δωμάτων αξίζει τον κόπο, τα οικονομικά επιχειρήματα είναι ακόμα τα πιο σημαντικά. Ο όρος "φυσικό κεφάλαιο" έχει αναπτυχθεί για να εξηγήσει την οικονομική αξία της φύσης. Για παράδειγμα, τη μέτρηση των χρημάτων που εξοικονομούνται με την εγκατάσταση φυσικών λύσεων για την προστασία από ζημιές από πλημμύρες, την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος ή την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους να ζουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένες ζωές. Καθώς η τεχνογνωσία για τις πράσινες στέγες μεγαλώνει, έχουν αναπτυχθεί επίσημα πρότυπα για να διασφαλιστεί ότι έχουν σχεδιαστεί, κατασκευαστεί και συντηρηθεί σωστά και λειτουργούν καλά. Οι βελτιώσεις στην επιστήμη και την τεχνολογία που υποστηρίζουν την ανάπτυξη πράσινης στέγης έχουν επίσης οδηγήσει σε νέες παραλλαγές της έννοιας. Για παράδειγμα, οι "μπλε στέγες" αυξάνουν την ικανότητα των κτιρίων να συγκρατούν το νερό σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, αντί να απομακρύνονται γρήγορα (κρίσιμες σε περιόδους βαρύτερων βροχοπτώσεων). Υπάρχουν επίσης συνδυασμοί πράσινης στέγης με ηλιακούς συλλέκτες και "καφέ στέγες" που μεγιστοποιούν τη βιοποικιλότητα.

Εάν η τάση συνεχίσει, θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και μια πιο ζωντανή και βιώσιμη τοπική οικονομία τροφίμων, παράλληλα με πολλά άλλα οφέλη. Υπάρχουν ακόμη εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, αλλά μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πράσινες στέγες έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τις πόλεις και να βοηθήσουν να λειτουργήσουν μακρόπνοα στο μέλλον. Οι επιτυχημένες πρακτικές πρέπει να μελετηθούν και να επαναληφθούν αλλού, ώστε να καταστεί ο κανόνας σε πράσινες, μπλε, καφέ στέγες που παράγουν τρόφιμα στις πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Comments


bottom of page