top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Περιοχές της Αγγλίας κινδυνεύουν να ξεμείνουν από νερό τα επόμενα 20 χρόνια



Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σε ορισμένα μέρη της Αγγλίας να εξαντληθούν τα αποθέματα νερού μέσα σε 20 χρόνια, προειδοποίησαν οι βουλευτές.


Η επιτροπή δημόσιων λογαριασμών είπε ότι οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για το νερό στο Ηνωμένο Βασίλειο «έβγαλαν τα μάτια τους» και το μέγεθος της διαρροής - πάνω από 3 δισ. λίτρα την ημέρα - ήταν «εντελώς απαράδεκτο».


Η έκθεση της επιτροπής είναι καταδικαστική για τις εταιρείες ύδρευσης, οι οποίες ιδιωτικοποιήθηκαν το 1989, κατηγορώντας τις ότι ήταν «μεθυστικές» και δεν σημείωσαν πρόοδο στη μείωση των διαρροών για δύο δεκαετίες.


Η έκθεση ανέφερε: «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κάποια μέρη της χώρας [Αγγλία] να ξεμείνουν από νερό μέσα στα επόμενα 20 χρόνια… Οι αρμόδιοι φορείς - το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων [Defra], η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και ο Ofwat έχουν αδρανήσει και απαιτείται επείγουσα δράση αν θέλουμε να έχουμε αξιόπιστη παροχή νερού τα επόμενα χρόνια».


Η κριτική των βουλευτών για την απόδοση των εταιρειών ύδατος και των ρυθμιστικών αρχών, του Ofwat και του Οργανισμού Περιβάλλοντος, έρχεται μετά από έρευνα του Guardian που αποκάλυψε ότι οι εννέα ιδιωτικοποιημένες εταιρείες νερού στην Αγγλία απελευθέρωσαν ακατέργαστα λύματα σε ποτάμια μέσω ομβρίων κατά τη διάρκεια καταιγίδων, περισσότερες από 200.000 φορές το 2019.


Οι βουλευτές της επιτροπής δημόσιων λογαριασμών δήλωσαν ότι τα ρεύματα κιμωλίας υπέφεραν από την απελευθέρωση λυμάτων από συνδυασμένες υπερχείλιση αποχέτευσης σε αυτές από τις εταιρείες ύδρευσης.


«Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος έχει ασκήσει δίωξη στο Thames Water επανειλημμένα για παραβίαση των όρων των αδειών του και επιτρέποντας στα λύματα να εισέλθουν σε ποτάμια από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας του. Τα μεγάλα προγράμματα υποδομής αποτελούν επίσης απειλή», ανέφερε η έκθεση.


Ο Meg Hillier, πρόεδρος της επιτροπής, είπε: «Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς, σε αυτήν τη χώρα, να γυρίζει τη βρύση και να μην έχει αρκετό καθαρό, πόσιμο νερό - αλλά αυτό ακριβώς αντιμετωπίζουμε τώρα. Η συνεχής αδράνεια από τη βιομηχανία νερού σημαίνει ότι συνεχίζουμε να χάνουμε το ένα πέμπτο της καθημερινής μας τροφοδοσίας για διαρροές».


«Τα κενά λόγια σχετικά με τις δεσμεύσεις για το κλίμα και τις μη χρηματοδοτούμενες δημόσιες ενημερωτικές εκστρατείες θα μας οδηγήσουν εκεί που έχουμε τα τελευταία 20 χρόνια: πουθενά. Η Defra απέτυχε να ηγηθεί και οι εταιρείες ύδρευσης απέτυχαν να ενεργήσουν: κοιτάζουμε τώρα στο τμήμα για να ανεβάσουμε, να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο και να δούμε ότι παίρνουμε δράση πριν είναι πολύ αργά».


Η έκθεση κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει περισσότερη καθοδήγηση στις εταιρείες ύδρευσης σχετικά με το επίπεδο των επενδύσεων που ήταν απαραίτητο για να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα έως το 2050 και πώς πρέπει να το εξισορροπήσουν αυτό στα επιχειρηματικά τους σχέδια με πίεση να μειώσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών.


Είπε ότι η κλίμακα των διαρροών, στα 3 δις λίτρα την ημέρα, ήταν εντελώς απαράδεκτη. «Η διαρροή νερού είναι πλέον ένα εξαιρετικά πιεστικό πρόβλημα», ανέφεραν οι βουλευτές. «Κανένας οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα και να οδηγήσει την απαραίτητη αλλαγή. Η [Defra] προέτρεψε τις εταιρείες ύδρευσης το 2016 να κάνουν την αντιμετώπιση της διαρροής πολύ υψηλότερη προτεραιότητα. Ωστόσο, έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος».


Η επιτροπή κάλεσε τους Ofwat και Defra να είναι πιο δραστήριοι για να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες ύδρευσης θα επιτύχουν στόχους για τη μείωση των διαρροών. Ανέφερε ότι οι εταιρείες πρέπει να λογοδοτήσουν με τη δημοσίευση πινάκων κατάταξης από τον Δεκέμβριο του 2020 που δείχνουν την απόδοσή τους στην αντιμετώπιση της διαρροής έναντι των καθορισμένων στόχων.


Οι βουλευτές ανέφεραν επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναπτύξει επειγόντως ένα σχέδιο, με επαρκή χρηματοδότηση, για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη εξοικονόμησης νερού.


Με πληροφορίες από «Guardian».

bottom of page