top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ο κορωνοϊός στα αστικά λύματα της Ολλανδίας

Έγινε ενημέρωση: 31 Μαρ 2020


Παλιότερα, από το envinow.gr, έχετε ξαναδιαβάσει για το σημαντικό ζήτημα της παρουσίας αντιβιοτικών στα ποτάμια και άλλων φαρμακευτικών ουσιών, όπως έχει αναδείξει και το ΕΜΠ, με παλιότερη σχετική έρευνα.


Προ ολίγων ημερών, κυκλοφόρησε στα διεθνή και εγχώρια μέσα, η είδηση του εντοπισμού του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, στα αστικά λύματα πόλεων της Ολλανδίας, από το Ολλανδικό Βασιλικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον (RIVM).


Ας δούμε όμως το χρονικό της παρουσίας κορωνοϊού στα λύματα από την αρχή:


Στις 3 Μαρτίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δημοσίευσε Τεχνική Ενημέρωση με θέμα «Νερό, αποχέτευση, υγιεινή και διαχείριση αποβλήτων με τον ιό COVID-19». Οι πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον ιό SARS-CoV-2 συνοψίζονται ως εξής: - Η συχνή και σωστή απολύμανση των χεριών, είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν, για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2. Οι επαγγελματίες του WASH (νερού, αποχέτευσης και υγιεινής) θα πρέπει να εργαστούν για να δώσουν τη δυνατότητα πιο συχνής και τακτικής απολύμανσης των χεριών, βελτιώνοντας τις εγκαταστάσεις. - Οι μόνιμες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την ασφαλή διαχείριση των υπηρεσιών νερού και λυμάτων ισχύουν για την περίπτωση του SARS-CoV-2. Δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα. Μέχρι την στιγμή της έρευνας, δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με την επιβίωση του ιού SARS-CoV-2 στο πόσιμο νερό ή στα λύματα. Στις 24 Μαρτίου η RIVM, εξέδωσε την είδηση εντοπισμού του SARS-CoV-2 στα λύματα του Άμστερνταμ και του Τίλμπουρχ. Σε αυτήν αναφέρει ότι οι έρευνες δείχνουν ότι η παρακολούθηση των λυμάτων είναι μια καλή στρατηγική για την ανίχνευση ιογενών λοιμώξεων σε έναν πληθυσμό. Στη συνέχεια, η έρευνα αναφέρει ρητά, ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) προστατεύονται από λοιμώξεις από ιούς, όπως ο κορωναϊός, που προκαλεί το SARS-CoV-2, αν ακολουθούν τα πρωτόκολλα υγιεινής. Σύμφωνα με την RIVM τα προστατευτικά μέτρα που ήδη εφαρμόζουν οι εργαζόμενοι στις ΕΕΛ έχουν επαρκή προστασία έναντι παθογόνων παραγόντων. Αυτά τα μέτρα είναι επίσης αποτελεσματικά ενάντια στον ιό που προκαλεί το SARS-CoV-2. Συμπληρωματικά στην δημοσίευση της RIVM, ο Ολλανδικός ερευνητικός οργανισμός KWR, που εξειδικεύεται στην ανίχνευση ουσιών, όπως φάρμακα και ιοί στα λύματα, αναφέρει ότι η εν λόγω έρευνα, στοχεύει να εντοπίσει αν ο ιός υπάρχει στα λύματα. Όχι επειδή ο ιός είναι πιθανό να εξαπλωθεί μέσω του νερού και των λυμάτων, αλλά κυρίως επειδή, έτσι θα μπορεί να φανει ο αριθμός των κρουσμάτων από ιούς στον πληθυσμό μιας πόλης, παρακολουθώντας τα επίπεδα του ιού στα λύματα. Τέλος, αναφέρει ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 δεν βρέθηκε στην εκροή των λυμάτων μέχρι στιγμής, η συγκέντρωση του ιού στα λύματα φαίνεται να είναι μικρή και το ρίσκο των εργαζόμενων των ΕΕΛ να μολυνθούν ελάχιστο.


Η απουσία του ιού από την εκροή των λυμάτων, αν και αναμενόμενη, αποτελεί επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο για τον περιορισμό του ιού. Συμπερασματικά, η επιστήμη της υγειονομικής τεχνολογίας, έρχεται σε αυτή την περίπτωση να στηρίξει την ιατρική και να δώσει λύση σε ένα βασικό πρόβλημα των ημερών μας, αυτό της μη επάρκειας διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό. Με την παρακολούθηση των λυμάτων θα μπορούμε να ξέρουμε, αν και πόσο μια περιοχή έχει κρούσματα κορωνοϊού. Η Ολλανδία που παραδοσιακά πρωτοπορεί στα θέματα διαχείρισης και επεξεργασίας νερού και λυμάτων, έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή να δώσει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα, με μια παράδοξη για πολλούς μέθοδο, αλλά ικανή να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης απειλής για την ανθρωπότητα.

bottom of page