top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Οι πιέσεις που δέχονται τα ύδατα είναι μια σημαντική και αυξανόμενη ανησυχία στην Ευρώπη



Περίπου το 30% του πληθυσμού της Ευρώπης πλήττεται από τις πιέσεις που δέχονται τα ύδατα κατά τη διάρκεια ενός μέσου έτους. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα, το μέγεθος και τις επιπτώσεις της ξηρασίας. Μια αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), παρουσιάζει την τρέχουσα κατάσταση των πιέσεων που δέχονται τα ύδατα στην Ευρώπη με στόχο να δοθεί έμφαση στη διαχείριση των κινδύνων διαθεσιμότητας νερού υπό τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος.


Η έκθεση του ΕΟΠ «Υδατικοί πόροι σε όλη την Ευρώπη — Αντιμετώπιση των υδατικών πιέσεων: μια ενημερωμένη αξιολόγηση» παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες γνώσεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα νερού στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας τη μετάβαση από τη διαχείριση κρίσεων στη διαχείριση κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης περισσότερων μέτρων που αφορούν την κατανάλωση νερού.


Οι πιέσεις στα ύδατα — μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει αρκετό νερό επαρκούς ποιότητας για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ανθρώπων και του περιβάλλοντος — είναι ήδη πραγματικότητα σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Η ξηρασία και η λειψυδρία δεν είναι πλέον σπάνια ή ακραία φαινόμενα στην Ευρώπη, και περίπου το 20% της ευρωπαϊκής επικράτειας και το 30% των Ευρωπαίων πλήττονται από τις πιέσεις που δέχονται τα ύδατα κατά τη διάρκεια ενός μέσου έτους, αναφέρει η έκθεση του ΕΟΠ.


Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιδεινώσει το πρόβλημα, καθώς οι ξηρασίες αυξάνονται σε συχνότητα, μέγεθος και επιπτώσεις. Οι τάσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για τη νότια και νοτιοδυτική Ευρώπη, όπου η απορροή των ποταμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να μειωθεί έως και 40%, σε ένα σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας 3°C. Σε αυτές τις περιοχές, η γεωργία, η δημόσια παροχή νερού και ο τουρισμός ασκούν τις κύριες πιέσεις στη διαθεσιμότητα νερού με σημαντική εποχιακή αιχμή το καλοκαίρι.


Συνολικά, η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων της και να χρησιμοποιεί το νερό πιο αποτελεσματικά για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις του υδατικού στρες στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του ΕΟΠ, υπάρχουν πολιτικές και κανονισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση και των δύο αυτών θεμάτων, αλλά η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητά τους πρέπει να βελτιωθούν.

bottom of page