Ο λόγος για την startup Liofyllo (www.liofyllo.com), η οποία αποτελείται από πέντε γυναίκες και δημιουργεί ένα μοναδικό υλικό από τα αναξιοποίητα φύλλα ελιάς με στόχο να αντικαταστήσει υφιστάμενα ρυπογόνα υλικά. Η πολυεπίπεδη ομάδα της αλλά και τα ιδιαίτερα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν δίνει μια τεράστια ώθηση στην πράσινη, γυναικεία και κοινωνική επιχειρηματικότητα τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.
Η επιχειρηματική ιδέα της Κοιν.Σ.Επ. Liofyllo που γεννήθηκε πριν από λίγο καιρό στην Πάτρα, «εκμεταλλεύεται» τα αναξιοποίητα φύλλα της ελιάς, που απορρίπτονται κυρίως από τα ελαιοτριβεία, κατά την παραγωγή του ελαιολάδου και των παραγώγων του και μέσω μιας ειδικής επεξεργασίας - διαδικασίας, για την οποία έχει κατατεθεί αίτηση απόκτησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, δημιουργεί ένα καινοτόμο, φιλικό προς το περιβάλλον υλικό.
Παρόλο που βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξής της, έχει κατασκευάσει διαφορετικά είδη πάνελ, από όλες τις ποικιλίες των φύλλων ελιάς και βιοδιασπώμενες ή/και bio-based συγκολλητικές ουσίες.
Λόγω της ιδιαίτερης δυναμικής της και του κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντίκτυπου που παράγει το έργο της, διακρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στους 22 φιναλίστ ανάμεσα σε 1000+ αιτήσεις στο ετήσιο Μεσογειακό πρόγραμμα «Rise for Change» (http://riseforchange.net/news/) που αφορά την κοινωνική επιχειρηματικότητα, το οποίο διοργανώνεται από τον Βιομηχανικό Τομέα των Ηνωμένων Εθνών (U.N.I.D.O.).
Το μοναδικό αυτό υλικό έχει δυνατότητες εφαρμογής σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων και για αυτό το λόγο ξεκίνησε ήδη να συνεργάζεται με την Ms. Thimble, η οποία κατασκευάζει χειροποίητες οικολογικές τσάντες από ύφασμα φελλού, θέλοντας να αναδείξει μια εναλλακτική μορφή μόδας. Έχοντας την ίδια φιλοσοφία, δημιουργεί κουτιά για premium συσκευασία, θέλοντας να δώσει προστιθέμενη αξία σε πράσινα προϊόντα και όχι μόνο.
Επιπλέον, εναρμονιζόμενη με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, «recycling & reuse – manufacturing – consumption & use» ανακυκλώνει τα πάνελ που καταστρέφονται κατά την παραγωγική διαδικασία και κατασκευάζει μοναδικά κομμάτια τέχνης και διακόσμησης, προσπαθώντας να αναδείξει την ελληνική και γενικότερα την μεσογειακή κουλτούρα και ως εκ τούτου μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των premium & green gifts. Ήδη κάποια κομμάτια τέχνης επιλέχθηκαν από την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος ως βραβεία για τους μικρούς καλλιτέχνες σε τελετή που διεξήχθη στο Ζάππειο (https://sites.google.com/site/paidikipinakothikielladas/) ενώ μέσω Β2Β συνεργασιών διατίθενται σε souvenir stores και ξενοδοχειακές μονάδες.
Μέσω των δράσεων της και των συμμετοχών της σε εκδηλώσεις και προγράμματα (Eco-step youth, Agroinnoeco) προσπαθεί να αφυπνίσει την οικολογική συνείδηση και να ενδυναμώσει την γυναικεία & κοινωνική επιχειρηματικότητα στην χώρα μας με απώτερο στόχο να εμπνεύσει τους νέους να ασχοληθούν με την δημιουργική ανακύκλωση και καινοτομία.
“Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα,
στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.
Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις!»
«Οδυσσέας Ελύτης»
Comments