• envinow.gr

Νέα εποχή στις ΑΠΕ - Πιο εύκολες και ασφαλείς οι επενδύσεις«Η ενεργειακή μετάβαση παγκοσμίως περνά από τις ΑΠΕ, καθώς κινούμαστε προς ένα νέο παράδειγμα που εξασφαλίζει ενέργεια επαρκή για όλους, προσβάσιμη από όλους και κυρίως καθαρή. Στην Ελλάδα για να υλοποιήσουμε τη μετάβαση αυτή χρειαζόμαστε επενδύσεις στις ΑΠΕ και γι’ αυτό προχωρούμε σε τομές που κάνουν τις επενδύσεις αυτές πιο εύκολες και πιο ασφαλείς».


Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την τοποθέτησή της στο συνέδριο του energypress.


«Συνεχίζουμε την απλοποίηση της πρώτης φάσης της αδειοδότησης (που είχε ως επίκεντρο την αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγού με την Βεβαίωση Παραγωγού), με τον Κανονισμό Βεβαιώσεων που θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες», είπε η κ. Σδούκου, αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ. Στη συνέχεια περιέγραψε τους βασικούς άξονες της δεύτερης φάσης της απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας ως εξής:


-Απλοποιούμε την άδεια εγκατάστασης και την άδεια λειτουργίας, μειώνοντας τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοσή τους. Ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις που θα απαιτείται η (χρονοβόρα και περιττή πολλές φορές) τροποποίησή τους.


-Επιταχύνουμε τη διαδικασία σύνδεσης των σταθμών ΑΠΕ τόσο στο Δίκτυο Διανομής όσο και στο Σύστημα Μεταφοράς. Μειώνονται τα δικαιολογητικά και επιβάλλονται ηπιότερες τεχνικές απαιτήσεις. Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ, και επιταχύνεται η αξιολόγηση των εκκρεμών αιτήσεων.


-Δημιουργούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα για το σύνολο των αδειοδοτικών διαδικασιών. Αυτό θα διασυνδέεται με τα επί μέρους πληροφοριακά συστήματα όλων των αδειοδοτικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ΡΑΕ, καθώς και το νέο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ). Θα είναι δηλαδή ένα ηλεκτρονικό “one-stopshop” για τη διαχείριση της αδειοδοτικής διαδικασίας από τον επενδυτή.


-Τέλος, απλοποιούμε περαιτέρω και την περιβαλλοντική αδειοδότηση με καθορισμό των «μη ουσιωδών μεταβολών» στους περιβαλλοντικούς όρους ενός έργου ΑΠΕ, οπότε και δε θα απαιτείται νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».


«Πέρα από αυτά, ανοίγουμε και νέες αγορές. Στα υπεράκτια αιολικά, σύντομα θα καταλήξουμε σε ένα πλήρες αδειοδοτικό πλαίσιο. Μελετάμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, αναμένοντας και την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα των υπεράκτιων ενεργειακών πηγών, ώστε έχοντας υπόψη όλα τα δεδομένα να προβούμε στις αρχές του 2021 στη νομοθέτηση της συνολικής ρύθμισης στα νησιά, στοχεύοντας σε μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ όχι μόνο στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και όλα τα νησιά που μέχρι τώρα ηλεκτροδοτούνται από ρυπογόνες και ακριβές μονάδες πετρελαίου. Πέρα από το πρόγραμμα διασύνδεσης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών της χώρας με το διασυνδεδεμένο Σύστημα, που προχωρά ταχύτητα, προωθούμε την ανάπτυξη έξυπνων υβριδικών συστημάτων που συνδυάζουν παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, επιτρέποντας τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας των ρυπογόνων θερμικών μονάδων».


Όπως τόνισε η κ. Σδούκου, τα ερευνητικά έργα στα νησιά του Αϊ Στράτη και της Αστυπάλαιας προχωρούν σε πιλοτικό επίπεδο