top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Νέα αποστολή δορυφόρων για παρακολούθηση του CO2 στην Ευρώπη



Με την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης να πλησιάζει τα επίπεδα που ίσως δεν είχαν βιώσει οι άνθρωποι πιο πριν, η ανάγκη παρακολούθησης των πηγών των εκπομπών του είναι πιο επείγουσα από ποτέ . Για το λόγο αυτό, η αποστολή παρακολούθησης διοξειδίου του άνθρακα του Copernicus είναι μία από τις νέες δορυφορικές αποστολές υψηλής προτεραιότητας για την Ευρώπη.


Κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, η ESA και η OHB System AG υπέγραψαν τις προηγούμενες ημέρες, ένα συμβόλαιο για την κατασκευή των δύο πρώτων δορυφόρων της αποστολής, αξίας 445 εκατομμυρίων ευρώ.


Ως κύριος ανάδοχος, η OHB είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των δορυφορικών πλατφόρμων. Ως κύριος υπεργολάβος, η Thales Alenia Space θα προμηθεύσει τα όργανα: το φασματόμετρο υπέρυθρων και υπερύθρων μικρού κύματος για την μέτρηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.


Είναι σημαντικό ότι η αποστολή θα είναι η πρώτη που θα μετρήσει πόσο διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα ειδικά μέσω της ανθρώπινης δραστηριότητας.



Παρόλο που οι μετρήσεις στο έδαφος έχουν καταστήσει δυνατή την παρακολούθηση γενικών αλλαγών στην περιεκτικότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δεν είναι δυνατόν να γίνουν αξιόπιστες αναφορές σχετικά με τις ανθρωπογενείς εκπομπές από μεμονωμένες χώρες ή ακόμη και μεμονωμένες περιοχές και πόλεις. Οι νέες διαστημικές μετρήσεις θα επιτρέψουν επίσης συγκρίσιμα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο.


Η αποστολή παρακολούθησης του διοξειδίου του άνθρακα ή CO2M (Copernicus Carbon Dioxide Monitoring mission), στοχεύει να καλύψει τα κενά αυτά, ενώ και τα δεδομένα που συλλέγονται από την CO2M θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και την εφαρμογή των στόχων που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού.


Η σύμβαση για την αποστολή CO2M είναι η πρώτη που υπογράφεται μετά την έγκριση της βιομηχανικής επιτροπής της ESA στις αρχές του μήνα, ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη των έξι νέων αποστολών υψηλής προτεραιότητας του προγράμματος Copernicus.


Οι νέες αυτές αποστολές θα συνοδεύσουν τις τρέχουσες αποστολές Sentinel που βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης της ΕΕ, Copernicus. Το διαστημικό μέρος του προγράμματος Copernicus συγχρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ESA.


bottom of page