Μελετώντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους τυφώνες, οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στο τι συμβαίνει πάνω από το νερό, όταν σχηματίζονται και ενισχύονται τυφώνες.
Μια νέα μελέτη εξετάζει το τι συμβαίνει όταν οι τυφώνες κάνουν την προσγείωση στην ενδοχώρα. Η έρευνα δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους τυφώνες και σε αυτή τη φάση της ζωής τους, αναγκάζοντάς τους να εξασθενίσουν πιο αργά και να παραμείνουν καταστροφικοί για περισσότερο.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στον τρόπο προετοιμασίας των οργανισμών διαχείρισης έκτακτης ανάγκης για τυφώνες.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature, οι Lin Li και Pinaki Chakraborty του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα στην Ιαπωνία ανέλυσαν δεδομένα από τους τυφώνες του Βόρειου Ατλαντικού από το 1967 έως το 2018, εξετάζοντας την παρακμή σε ένταση ή ταχύτητα ανέμου, των τυφώνων την πρώτη ημέρα μετά το χτύπημα της γης.
Διαπίστωσαν ότι ενώ πριν από 50 χρόνια ένας τυπικός τυφώνας θα είχε χάσει πάνω από τα τρία τέταρτα της έντασής της στις πρώτες 24 ώρες, όταν θα μπορούσε να ταξιδέψει αρκετές εκατοντάδες μίλια στην ενδοχώρα, τώρα θα χάσει μόνο περίπου τα μισά.
«Η αποσύνθεση έχει επιβραδυνθεί πολύ τα τελευταία 50 χρόνια», δήλωσε ο Δρ Chakraborty σε συνέντευξή του. "Μπορεί να υπάρχει ένας κλιματικός σύνδεσμος."
Συγκρίνοντας τα δεδομένα σχετικά με την αποσύνθεση με τις αλλαγές στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας και, στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις τυφώνων που μετακινούνται στην ξηρά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτό που λένε ότι είναι ο σύνδεσμος: Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλούν τους τυφώνες να εξασθενίσουν πιο αργά, ακόμη και μετά τις καταιγίδες απομακρύνονται από την πηγή της υγρασίας.
Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι υπήρχαν επιφυλάξεις για την έρευνά τους, μεταξύ των οποίων ότι χρησιμοποίησαν ένα σχετικά μικρό σύνολο δεδομένων - μόνο 71 τυφώνες που έφτασαν στο έδαφος για πέντε δεκαετίες.
コメント