top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Θα ανακαλέσει η ΕΕ τον στόχο των εκπομπών για το 2030;



Οι υπουργοί περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή για να καταστήσουν νομικά δεσμευτικό τον στόχο των μηδενικών εκπομπών του 2050, αλλά άφησαν μια απόφαση σχετικά με τον στόχο μείωσης των εκπομπών το 2030 για να συζητηθεί τον Δεκέμβριο.


Ο νόμος για την αλλαγή του κλίματος θα αποτελέσει τη βάση για το σχέδιο της Ευρώπης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο θα αναδιαμορφώσει όλους τους τομείς, από τις μεταφορές έως τη βαριά βιομηχανία και απαιτεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις.


Θα καθορίσει νομικά τον στόχο της ΕΕ να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και θα καθορίσει τους κανόνες για την επανεξέταση της προόδου προς τους κλιματικούς στόχους.


Οι υπουργοί συμφώνησαν σε αυτά τα μέρη του νόμου σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή. Καμία από τις 27 χώρες μέλη δεν απέρριψε το νομοσχέδιο, αν και η Βουλγαρία απείχε.


Μια απόφαση σχετικά με το πιο πολιτικά ευαίσθητο μέρος του νομοσχεδίου - ένας νέος στόχος μείωσης των εκπομπών του 2030 - αφέθηκε στους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν, ομόφωνα, σε συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.


Ο νόμος θα δώσει στις Βρυξέλλες «τη νομική δυνατότητα να ενεργούν όταν εκείνοι που κάνουν υποσχέσεις δεν εκπληρώνουν τις υποσχέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής για την κλιματική πολιτική της ΕΕ Φρανς Τιμμερμανς στη συνεδρίαση της Παρασκευής.


Οι υπουργοί συμφώνησαν να καταστήσουν το στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών του 2050 ως στόχο σε ολόκληρη την ΕΕ, και όχι μια απαίτηση για μεμονωμένες χώρες, επιτρέποντας ενδεχομένως σε κάποιους να έχουν υψηλότερες εκπομπές εάν άλλοι κάνουν βαθύτερες περικοπές.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο από κοινού με τις χώρες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει τον τελικό νόμο, θέλει να καταστήσει τον στόχο δεσμευτικό για κάθε χώρα. Κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Σουηδίας, της Δανίας και του Λουξεμβούργου, που υποστήριξαν επίσης την ιδέα αυτή.


Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να θέσει στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2040, και η Επιτροπή μπορεί να εξετάσει νέα νομοθετικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών της ΕΕ.


bottom of page