top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών εξελίσσεται!



Το τελευταίο διάστημα ο κλάδος των φωτοβολταϊκών μια νέα επενδυτική άνοιξη, η οποία σε αντίθεση με τη φούσκα του πρόσφατου παρελθόντος, βασίζεται σε πιο στέρεες και βιώσιμες βάσεις. Μάλιστα όπως έδειξε και η πρόσφατη μεικτή δημοπρασία της ΡΑΕ, οι τιμές αποπληρωμής για τα νέα έργα είναι πιο ανταγωνιστικές από την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος (Οριακή Τιμή του Συστήματος).


Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την απόδοση, την παραγωγή και τα έσοδα των ιδιοκτητών στα πάνελ είναι:

1) στροφή στα μονοκρυσταλλικά πάνελ μεγαλύτερης ισχύος

2) τα πάνελ διπλής όψεως (bifacial)

3) τα half cell πάνελ


Ενώ μέχρι πέρσι παρατηρούταν ισορροπία μεταξύ μονοκρυσταλλικών και πολυκρυσταλλικών πάνελ, από το 2019 αναμένεται να κυριαρχήσουν τα μονοκρυσταλλικά και ήδη στην Κίνα τα εργοστάσια παραγωγής επενδύουν πλέον μόνο στα μονκρυσταλλικά.


Για τα διπλής όψεως, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο και σταδιακά λανσάρονται στην αγορά, οι αποδόσεις μπορούν να φτάσουν έως και το +25%


Στους inverters καταγράφεται σημαντική μείωση του κόστους που από το 70% του κόστους του πάνελ πλέον έχει πέσει στο 45%.



bottom of page