top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η ταχεία στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέτει νέες προκλήσεις για τα συστήματα αποβλήτων



Μια ταχεία μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απαραίτητη για να επιτύχει η Ευρώπη τους κλιματικούς στόχους. Η ανάπτυξη της υποδομής για να καταστεί δυνατή αυτή η αλλαγή θα απαιτήσει σημαντικούς πόρους και θα δημιουργήσει μεγάλο όγκο αποβλήτων καθώς ο εξοπλισμός φτάνει στο τέλος της διάρκειας ζωής του. Η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας σε αυτόν τον τομέα παρέχει μια προσέγγιση win-win για την αντιμετώπιση και των δύο αυτών ζητημάτων, σύμφωνα με ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που κυκλοφόρησε στις αρχές της εβδομάδας.


Η εισαγωγή μέτρων όπως ισχυρότερες απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού, αυξημένη έμφαση στην επισκευή και αναβάθμιση και στόχοι ανακύκλωσης που αφορούν ειδικά υλικά θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις για τα απόβλητα και τους πόρους και θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ενημέρωση του ΕΟΠ υπογραμμίζει ότι υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβλέψει αυτήν την αλλαγή και να εισαγάγει πολιτικές που εφαρμόζουν αρχές κυκλικής οικονομίας σε αυτόν τον αναδυόμενο τομέα από νωρίς.


Τα απόβλητα που προκύπτουν από την ανάπτυξη και χρήση υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πλούσια σε πόρους και περιλαμβάνουν στοιχεία σπάνιας γης καθώς και άλλα πολύτιμα υλικά όπως χάλυβα, χαλκό και γυαλί.


Ο γρήγορος ρυθμός της τεχνολογικής ανάπτυξης σημαίνει ότι ο εξοπλισμός μπορεί να υποστεί σχετικά γρήγορη παλαίωση και μπορεί να δημιουργήσει πολύπλοκες ροές αποβλήτων, παρουσιάζοντας έτσι τεχνικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις για τη διαχείριση αυτής της υποδομής στο στάδιο του τέλους ζωής.


Η ανάκτηση υλικών και η επανεισαγωγή τους στον κύκλο παραγωγής αντιμετωπίζει προκλήσεις: πολύπλοκη εφοδιαστική (μεγάλος όγκος και υλικό που συχνά χρειάζεται ανάκτηση από απομακρυσμένες τοποθεσίες), σχεδιασμός που δεν λαμβάνει υπόψη το τέλος της ζωής ή την ανακυκλωσιμότητα και την παρουσία επικίνδυνων ουσιών.


Οι φορείς χάραξης πολιτικής και η βιομηχανία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις για τα απόβλητα και τους πόρους που σχετίζονται με τη στροφή προς τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω προσεγγίσεων της κυκλικής οικονομίας, όπως οικολογικού σχεδιασμού, στόχων ανακύκλωσης ειδικών υλικών και εκτεταμένων προγραμμάτων ευθύνης παραγωγού.

bottom of page