top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η επιτομή της επιτυχίας του GreenTech Challenge by ESU NTUA 2019!


Σε μία ατμόσφαιρα γεμάτη δημιουργικότητα και έμπνευση ολοκληρώθηκε το GreenTech Challenge by ESU NTUA 2019 με πληθώρα καινοτόμων ιδεών να κλέβουν την παράσταση. Ο τριήμερος Διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Ερευνητική Μονάδα Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης και πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο συνδημιουργικότητας και καινοτομίας, ATRAKTOS.

Με 52 υποβολές συμμετοχής, 30 ομάδες να διαγωνίζονται και τη συμμετοχή 400 περίπου ατόμων που συντέλεσαν με την ιδιότητα του μέντορα, του κριτή, του διαγωνιζόμενου ή ως μέλη των Επιτροπών και των συνεργαζόμενων φορέων, ο Διαγωνισμός - θεσμός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προωθεί για τρίτη φορά την καινοτομία και δίνει το έναυσμα προκειμένου η ερευνητική δραστηριότητα να αποκτά επιχειρηματική μορφή.

Οι διαδικασίες του GreenTech Challenge ξεκίνησαν με την επίσημη έναρξή του στις 23 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του GreenTech Symposium, του επιστημονικού συνεδρίου που είχε ως σκοπό να συνδέσει την ακαδημαϊκή κοινότητα με τον παραγωγικό ιστό στους τομείς Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Έξυπνων πόλεων.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν 3 εκπαιδευτικά Bootcamp Trainings με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των ομάδων για το Διαγωνισμό. Στο πλαίσιο αυτό σημαντική ήταν η συμβολή της Επιτροπής Μεντόρων που συστάθηκε από άτομα τόσο του ακαδημαϊκού χώρου όσο και του παραγωγικού ιστού της χώρας και τα οποία συνέβαλαν με την εμπειρογνωμοσύνη τους στα επιχειρηματικά σχέδια των ομάδων.

Καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης

Τριήμερο 6-8 Δεκεμβρίου

Το τριήμερο του GreenTech Challenge by ESU NTUA άνοιξε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης ο οποίος τελεί ως Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων ενώ παράλληλα συντονίζει την Ερευνητική Μονάδα Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Κατά τη διάρκειά του, οι ομάδες συνέχισαν να δουλεύουν πάνω στις παρουσιάσεις τους και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ημιτελική και τελική φάση του Διαγωνισμού όπου οι ομάδες κλήθηκαν να παρουσιάσουν μπροστά στην Κριτική Επιτροπή για να διεκδικήσουν τα βραβεία.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή ολοκληρώθηκαν με τις ομιλίες του Πρύτανη, Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή και της κας. Νίκης Δανδόλου, Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΑ & ΕΚΤ, οι οποίοι τόνισαν ότι μόνο αν είμαστε πρωτοπόροι και η έρευνα αποτελέσει γενεσιουργό δύναμη για την ανάπτυξη πετυχημένων καινοτόμων σχεδίων θα επέλθει η πρόοδος.

Η όλη διαδικασία του Διαγωνισμού υποστηρίχθηκε από τη startup εταιρία Mantis Business Innovation η οποία ως Innovation Enabler ανέλαβε την ψηφιακή διαχείριση ενσωματώνοντας τη χρήση της πλατφόρμας Mantis Innovation Management Software. Μέσω της πλατφόρμας αυτής οι συμμετέχοντες υπέβαλαν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις και στη συνέχεια αυτές αξιολογήθηκαν βάσει συστήματος αξιολόγησης που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτό το σκοπό. Η χρήση του Mantis IMS αποσκοπεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της όλης διαδικασίας ενώ προσδίδει διαφάνεια και βελτιστοποιεί την αλληλουχία ενεργειών που αποτελούν το διαγωνισμό.

κος Χρήστος Νικολούδης

Καταλυτικός παράγοντας των διαδικασιών αποτέλεσε και ο ίδιος ο ιδρυτής της εταιρίας, κος Χρήστος Νικολούδης ο οποίος αποτελεί πρωτεργάτη και συνιδρυτή του GreenTech Challenge by ESU NTUA. O ίδιος συνέβαλε πραγματοποιώντας το πιο χρήσιμο ίσως workshop που αφορούσε στην οικονομική βιωσιμότητα των επενδυτικών προτάσεων ενώ συμμετείχε και ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής.

Σημαντικοί φορείς οι οποίοι υποστήριξαν την πρωτοβουλία ήταν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) και η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) που μάλιστα συμμετείχαν στην Έναρξη του GreenTech Challenge με την διοργάνωση πάνελ ομιλιών, αλλά και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιοαερίου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης και το Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ). Τέλος, η διοργάνωση δε θα ήταν εφικτή χωρίς την υποστήριξη μεγάλων εταιριών του παραγωγικού ιστού της χώρας όπως ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η HELECTOR, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, η εταιρία COMBATT, η Ν&Κ ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, η Solar Cells Hellas Α.Ε., η LAMDA Development, η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε., η ecoelastica Α.Ε.και η Antipollution.

Ο ανταγωνισμός στην Innovation Idea Κατηγορία ήταν ιδιαίτερα μεγάλος και 9 φιναλίστ διεκδίκησαν επάξια τα βραβεία, με τις Chroma Swap, AstoCUPοu και Active City να κερδίζουν τις τρεις πρώτες θέσεις.

Αντίστοιχα και στην Early Stage κατηγορία ως νικητές αναδείχτηκαν με τη σειρά η Aurora Plasma Tools, η Energy4Smart και η Airbots Advanced Robotics.

Η 1η νικήτρια ομάδα στην κατηγορία Early Stage

Νικητές Κατηγορίας Early Stage

1ος νικητής: Η Aurora plasma tools εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων ψυχρού πλάσματος για την επιφανειακή τροποποίηση υλικών.

2ος νικητής: Η Energy4Smart είναι η πρώτη ελληνική εταιρία που σχεδιάζει και κατασκευάζει αυτόνομα ενεργειακά συστήματα (info kiosk-smart benches)

3ος νικητής: Η εταιρία Airbots η οποία με χρήση τεχνολογίας αιχμής βελτιστοποιεί την αγροτική παραγωγή.

Η 1η νικήτρια ομάδα στην κατηγορία Innovation Idea

Νικητές Κατηγορίας Innovation Idea

1ος νικητής- ChromaSwap: η πρώτη και μοναδική πλατφόρμα μετατροπών εγγράφων και οπτικού υλικού σε χρώματα φιλικά στα άτομα με δυσχρωματοψία

2ος νικητής- AstoCUPou: εφαρμογη (app) που στοχεύει στην εξάλειψη των πλασικών ποτηριών μίας χρήσης με την αντικατάστασή τους με μεταλλικά πολλών χρήσεων

3ος νικητής- Αctive City: Διαδικτυακή πλατφόρμα (site) ενεργοποίησης εθελοντικών δράσεων σε δήμους

Τέλος, ειδικές κατηγορίες βραβείων αποτέλεσαν το βραβείο από την εταιρία ECOELASTIKA στη startup εταιρία The Skilab η οποία διακρίθηκε στη θεματική για εναλλακτική διαχείριση ελαστικών και το βραβείο από το EIT Raw Materials στη startup εταιρία Evotropia.

Oι πρώτοι νικητές από κάθε κατηγορία κερδίζουν απευθείας πρόκριση στους Διαγωνισμούς RG Challenge και RG Yep στο Λονδίνο καθώς και υποτροφία στο πρόγραμμα συμμετοχής Beyond Exports για εκπαίδευση στις εξαγωγές.

Mentoring των ομάδων

Comments


bottom of page