top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Εφιαλτική νύχτα στην Εύβοια-Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες



Στην Κεντρική Εύβοια ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι σε μια μοναδική πευκόφυτη δασωμένη περιοχή που ήταν καταφύγιο της άγριας φύσης, σήμερα το τοπίο είναι μαυρισμένο, χωρίς να θυμίζει σε τίποτα την παλιά εικόνα. Μια τρομακτική οικολογική καταστροφή, όμως είναι σημαντικό ότι διασφαλίστηκε η ανθρώπινη ζωή χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν την δική τους μάχη για να περιορίσουν τα περιφερειακά μέτωπα που απειλούν να επεκταθούν.


Το μόνο ενεργό μέτωπο που υπάρχει είναι στην περιοχή προς το χωριό Σταυρός κοντά στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, όπου η φωτιά καίει ένα συμπαγές δάσος με κατεύθυνση προς το χωριό Σταυρός από το οποίο απέχει περίπου στα 2 χιλ. Το χωριό αυτό, έχει εκκενωθεί από χθες προληπτικά, ωστόσο σε διάφορα σημεία, τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να πλησιάσουν με συνέπεια το μέτωπο της φωτιά να συνεχίζει την καταστροφική πορεία. Οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν τις ρίψεις των πυροσβεστικών αεροπλάνων και των ελικοπτέρων που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού.


«Από τα Ψαχνά μέχρι τον Κοντοδεσπότι και το Μακρυμάλλη έχουν καεί τα πάντα. Είναι ευτυχές που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα ή ακόμα και καμένα χωριά» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα κ. Θανάσης Καρακάτζας που βρίσκεται στο σημείο από χθες το πρωί συνεχώς. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «υπάρχουν αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη περιοχή αλλά αυτό δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα. 'Αλλωστε έχουν καεί τα πάντα. Σκοπός μας είναι να ελέγξουμε τα περιφερειακά μέτωπα μέχρι το μεσημέρι που περιμένουμε να έχει άπνοια».


Η κατάσταση της άπνοιας που υπάρχει από το πρωί βοηθά τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα να είναι περισσότερο αποτελεσματικά ενώ οι πυκνοί καπνοί υπάρχουν με αλλά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με χθες.


«Εμείς θα παραμείνουμε μέχρι το τέλος για να διαφυλάξουμε πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και να περιορίσουμε τη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον καθώς μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή σε ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης που ήταν στο μέτωπο της φωτιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.


bottom of page